Με νομοθεσία, όπως συμβαίνει και με την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ο Γενικός Εισαγγελέας θα υποχρεούται να ενημερώνει την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, για την πορεία των ανακρίσεων για κόκκινους φακέλους.

Σχετική πρόταση νόμου κατέθεσαν βουλευτές του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, Ανδρέας Πασιουρτίδης και Γιώργος Κουκουμάς, η οποία συζητήθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. Μιλώντας ο αντιπρόεδρός της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ευθύμιος Ευθυμίου, συμφώνησε με την πρόταση νόμου και πρόσθεσε ότι εντός Ιουνίου θα σταλούν στη Βουλή και άλλα ζητήματα που χρήζουν τροποποίησης ώστε το έργο της να γίνει πιο εύκολο. 

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ποδοσφαιριστών Σπύρος Νεοφυτίδης ζήτησε όπως οι έρευνες για κόκκινους φακέλους επισπεύδονται και έκανε λόγο για υποθέσεις που εκκρεμούν για πάνω από δύο χρόνια. Βουλευτές έθεσαν θέμα μέχρι ποιου σημείου θα γίνεται ενημέρωση, εκφράστηκαν προβληματισμοί και γι’ αυτό θα γίνει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους ώστε να εξεταστεί σε νέα συνεδρία της Επιτροπής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύκλωμα ΚΟΠ – UEFA για συγκάλυψη σικέ

Όπως πληροφορούμαστε, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν έρευνες για κόκκινους φακέλους ή για άλλες καταγγελίες, για οκτώ περιπτώσεις:

– Καταγγελία για τον αγώνα καλαθόσφαιρας ΕΝΑΔ-ΑΠΟΕΛ όπου από την έρευνα της Επιτροπής εντοπίστηκαν ποινικά αδικήματα από σειρά εμπλεκομένων προσώπων (παίκτες και παράγοντες).

– Καταγγελία που αφορά την Ομοσπονδία Αυτοκινήτου σχετικά με  ισχυρισμούς για κακοδιαχείριση από συγκεκριμένο πρόσωπο.

– Καταγγελία που αφορά ορισμένα από τα αναπτυξιακά προγράμματα ποδοσφαίρου της ΚΟΠ (Ακαδημιών Ποδοσφαίρου) και καταγγελίες που έχουν να κάνουν με το ποια ομάδα θα πέσει κατηγορία και ποια θα ανέβει.

– Καταγγελία από τον πρόεδρο της Εταιρείας ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομο Πετρίδη, για διαφθορά στη διαιτησία.

– Καταγγελία για υπέρμετρη στοιχηματική δραστηριότητα στον αγώνα Κυπέλλου ΠΑΕΕΚ – Ανόρθωσις.

– Καταγγελία για υπέρμετρη στοιχηματική δραστηριότητα στον αγώνα για το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας Ολυμπιάς Φρενάρους – ΑΕΖ Ζακακίου. 

– Καταγγελία από την ίδια την Επιτροπή κατά του προέδρου του Απόλλωνα, Νίκου Κίρζη, γιατί ενώ κλήθηκε δεν εμφανίστηκε στην Επιτροπή.

– H Επιτροπή Δεοντολογίας διερευνά αυτεπαγγέλτως και τα θεσμικά όργανα της διαιτησίας δηλαδή την Επιτροπή Διαιτησίας.