Βλήματα άνευ οπισθοδρομήσεως εκτόξευσε χθες ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, καίοντας βουλευτές σχετικά με την παραχώρηση επαγγελματικών τουρκοκυπριακών υποστατικών, φτάνοντας στο σημείο να καρφώσει τέως και νυν βουλευτή ότι έστησαν μέχρι και νόμο για να διαιωνίσουν «τον άδικο διαμοιρασμό».

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε σε τέως βουλευτή αναφέροντας, ότι επαγγελματικό υποστατικό στην Πάφο δόθηκε σε φοιτητή του εξωτερικού, του οποίου η αρραβωνιαστικιά ήταν αδελφότεκνη του (βουλευτή).

Παράλληλα, έκανε αναφορά σε διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ο οποίος διετέλεσε έμμισθος κόμματος και προχωρώντας ακόμη ένα βήμα, υποστήριξε, πως από αυτό εξηγούνται διάφορες αποφάσεις παραχώρησης τουρκοκυπριακών υποστατικών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, κάλεσε τον Δήμαρχο Πάφου (ο οποίος παρευρέθη στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου, υπό την ιδιότητα του ως μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής παραχώρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών) να στείλει ενημερωτικό σημείωμα «με διευθύνσεις και ονόματα».

Θέμα συζήτησης της χθεσινής συνεδρίας, οι καταγγελίες του βουλευτή Χρίστου Χριστοφίδη για παραχώρηση 19 τ/κ επαγγελματικών υποστατικών στην Πάφο, για τα οποία η Ελεγκτική Υπηρεσία βρήκε «του κόσμου τα στραβά». Ανάμεσα σε άλλα, ο Ελεγκτής εντόπισε πως σε άλλους εισηγείτο η συμβουλευτική επιτροπή να παραχωρηθούν, σε άλλους παραχωρούνταν από τον διευθυντή, ενώ υποστατικά διατέθηκαν σε πλούσιους ή σε άτομα που κατείχαν άλλα επαγγελματικά υποστατικά, κάτι το οποίο έπρεπε να οδηγήσει σε αποκλεισμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επαναφέρει το ζήτημα κληρονομικότητας των τoυρκοκυπριακών περιουσιών ο Δήμαρχος Πάφου

Ο Δήμαρχος Πάφου αναφέρθηκε σε έρευνα η οποία κατέδειξε πως 70% των καταστημάτων στο κέντρο της Πάφου ανήκουν σε Τουρκοκύπριους. Διαπιστώθηκε, πως από το σύνολο των καταστημάτων αυτών, τα 70 παρέμεναν κλειστά, παρ’ όλον ότι ήταν παραχωρημένα. Υποστήριξε, επίσης, πως τ/κ καταστήματα κατέχονται και από μη πρόσφυγες και, μάλιστα, ποσοστό 20% από αυτά περιήλθαν υπό τον έλεγχό τους με πλαστά προχρονολογημένα συμβόλαια.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Φαίδωνος κατήγγειλε και τα εξής:

>> Σε τρεις περιπτώσεις ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης  ανέτρεψε την πρόταση της συμβουλευτικής επιτροπής. Στη μία περίπτωση, υποστατικό δόθηκε σε μονογονιό, λήπτη ΕΕΕ, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να το επιδιορθώσει. Η δεύτερη περίπτωση αφορά αιτητή ο οποίος κατέχει άλλες δύο τ/κ περιουσίες και προέρχεται από πλούσια οικογένεια, ενώ η τρίτη περίπτωση αφορά φοιτητή στο εξωτερικό, ο οποίος είναι αρραβωνιασμένος με αδεφότεκνη του τέως βουλευτή Γιώργου Γεωργίου του ΔΗΣΥ.

Ανάμεσα σε άλλα ο Δήμαρχος Πάφου ισχυρίστηκε ότι:

>> Με πρωτοβουλία των βουλευτών Κυριάκου Χατζηγιάννη και Σκεύης Κουκουμά ψηφίστηκε κληρονομική διαδοχή στις τ/κ περιουσίες, νομιμοποιώντας την άδικη κατανομή που προηγήθηκε. Ζήτησα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναπέμψει τον νόμο αλλά δεν το έκανε.

>> Το 95% των τ/κ περιουσιών έχει παραχωρηθεί από τη δεκαετία του ’80. Στη συνέχεια καλύφθηκε το 98% και απομένει προς διάθεση άλλο 1-2%.

>>Υποστατικά που παραχωρήθηκαν σε πρόσφυγες λειτουργούσαν ως αποθήκες και κάποιοι διέθεταν 3-4.

>> Κάποιοι κάτοχοι ήταν παρακοιμώμενοι της Εκκλησίας ή είχαν διασυνδέσεις με κόμματα.

>> Επί Σωκράτη Χάσικου κινήθηκε διαδικασία ανάκτησης. Λεγόταν πως λειτουργός χρηματιζόταν για να διαχειριστεί φακέλους και δύο συνελήφθησαν για χρηματισμό κατόπιν καταγγελίας του ιδίου του δημάρχου. Η υπόθεση «αποκοιμήθηκε», δηλαδή δεν οδηγήθηκε στο Δικαστήριο.

>> Εισηγήθηκα να δημοσιεύονται τα προς διάθεση τ/κ υποστατικά τα οποία προηγουμένως ρυθμίζονταν σε βουλευτικά γραφεία.

>> Το 75% των διαθέσιμων υποστατικών δεν αξιοποιούνταν επειδή απαιτείτο ψηλή επένδυση ή κάποιοι τα ήθελαν απλώς για να τα υπενοικιάσουν.

>> Για τα 19 υποστατικά αποτάθηκα στον υπουργό (Νουρή) και του είπα πως υπάρχουν τρία φιλέτα. Το κατάστημα της Εγγλέζας (υπ’ αριθμόν 1 καφεστιατόριο στην Πάφο) και δεν γίνεται να νοικιαστεί €400. Ζήτησα εκτίμηση του αγοραίου ενοικίου. Το κατάστημα των €400 εκτιμήθηκε €1.600. Εμφανίστηκαν 38 ενδιαφερόμενοι. Πρώτος δικαιούχος ένας μονογονιός με ΕΕΕ, διαφωνούντος εμού, διότι έβλεπα ότι απαιτείτο επένδυση €200.000.

>> Για άλλο κατάστημα ο διευθυντής επέλεξε άτομο το οποίο νοίκιαζε άλλα δυο τ/κ καταστήματα στο Χάνι και το οποίο προερχόταν από πλούσια οικογένεια.

>> Κατοικία αξίας €1,5 εκατ. κρατείται από άτομο το οποίο κατοικεί μόνιμα στη Λάρνακα για δέκα χρόνια ακατοίκητο, τη στιγμή που υπάρχουν άστεγοι.

>> Σπίτι στην Πάφο αξίας €2 εκατ. κρατείται από γυναίκα η οποία διαμένει στην Πελαθούσα. Από έρευνα διαπιστώθηκε μηδενική κατανάλωση νερού. Την ημέρα που θα διενεργείτο επιτόπιος έλεγχος, η γυναίκα βρέθηκε να πλένει τις βεράντες.

>> Κατήγγειλα ότι άτομο κρατά τ/κ γη εμβαδού 1.800.000τ.μ. και ότι έλαβε χορηγία από τον ΚΟΑΓ €315.000 και €70.000 αντιστοίχως, για αξιοποίησή της, χωρίς να δηλώνει οτιδήποτε στον Φόρο. Ο Σωκράτης Χάσικος μείωσε τη γη στις 800.000τ.μ.

>> Έκανα έρευνα και προέκυψε πως κάποιος που κατέχει τ/κ και χαλίτικα 1.000 σκάλες, συμμετέχει και σε επιτροπή που διαθέτει τ/κ σε πρόσφυγες.

Έτσι δόθηκαν τα 19 υποστατικά

Από τα 19 υποστατικά, η Ελεγκτική Υπηρεσία διενήργησε δειγματοληπτικό έλεγχο για τα τρία και όπως ανέφερε η κ. Μαρίνα Δράκου, προέκυψαν τα εξής ευρήματα:

>> Για το ένα η επιτροπή απεφάσισε να δοθεί σε έναν αιτητή, αλλά ο διευθυντής το έδωσε σε άλλον. (Για το υποστατικό αυτό υπεβλήθησαν 35 αιτήσεις και η επιτροπή εισηγήθηκε συγκεκριμένο αιτητή, αν και άλλοι βρίσκονταν σε πλεονεκτικότερη θέση από πλευράς κριτηρίων. Ο διευθυντής παραχώρησε το υποστατικό σε επιλαχούσα. Η επιλαχούσα διέθετε ακίνητη ιδιοκτησία, κέρδη, μερίσματα κ.ο.κ.).

>> Για το δεύτερο, η επιτροπή δεν κατέληξε σε εισήγηση και ο διευθυντής το παραχώρησε σε αιτητή που είχε εισηγηθεί ένα μέλος τη επιτροπής. Για το υποστατικό αυτό υπεβλήθησαν 23 αιτήσεις. Τα μέλη πρότειναν διαφορετικούς αιτητές μεταξύ των οποίων και άτομο το οποίο κατείχε ιδιόκτητο κατάστημα και ακίνητη ιδιοκτησία αξίας περίπου €1,2 εκατ.

>> Για το τρίτο υποστατικό, η επιτροπή απεφάσισε, να δοθεί στον αιτητή Δ και ο διευθυντής το παραχώρησε στον αιτητή Ε.

Δεν υπεγράφη σύμβαση. Υπεβλήθησαν 35 αιτήσεις και η επιτροπή εισηγήθηκε παραχώρηση του υποστατικού σε ένα άτομο, το οποίο μαζί με τη σύζυγό του, είχαν υψηλές απολαβές. Ο διευθυντής εισηγήθηκε να παραχωρηθεί σε άλλο άτομο που υπεδείχθη από μέλος της επιτροπής. Επελέγη με τη λογική ότι ήταν άνεργος αλλά οι άνεργοι αιτητές, συνολικά ήταν εννέα.

Σύμφωνα με την κ. Δράκου, το αγοραίο ενοίκιο για 14 από τα υποστατικά βασίστηκε σε μη τεκμηριωμένες εκτιμήσεις της περιόδου 2014-2018. Όσον αφορά τον καθορισμό των ενοικίων από την Υπηρεσία Διαχείρισης, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι στην ίδια περιοχή του εμπορικού κέντρου, σε ένα υποστατική 85τ.μ. το ενοίκιο καθορίστηκε τα €575 ενώ για υποστατικό 97τ.μ επεβλήθη ενοίκιο €1.480.

Πράγματα και θαύματα  βρήκε ο Ελεγκτής

Εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η κ. Μαρίνα Δράκου ανέφερε ότι υπεβλήθησαν 105 αιτήσεις για 18 υποστατικά στο Δήμο Πάφου ενώ για ένα στην Πόλη Χρυσοχούς ουδείς ενδιαφέρθηκε.

>> Για τα έξι από 18 υποστατικά η εισήγηση της συμβουλευτικής επιτροπής ήταν ομόφωνη αλλά το ένα από αυτά δόθηκε από τον διευθυντή σε επιλαχόντα.

>> Για άλλα οκτώ η εισήγηση της επιτροπής ελήφθη κατά πλειοψηφία και ο διευθυντής στα τρία από αυτά υιοθέτησε την εισήγηση. Για τα άλλα 4 ο διευθυντής παραχώρησε τα υποστατικά σε αιτητές που μειοψήφησαν, ενώ το όγδοο παραχωρήθηκε από το διευθυντή σε αιτητή τον οποίο ουδένα μέλος της επιτροπής εισηγήθηκε.

>> Για 3 υποστατικά η επιτροπή δεν κατέληξε πώς να διατεθούν και ο διευθυντής παραχώρησε το ένα σε αιτητή τον οποίο ουδένα μέλος της επιτροπής εισηγήθηκε και τα άλλα δύο παραχωρήθηκαν σε άτομα που είχε εισηγηθεί ένα μέλος της επιτροπής.

>> Για το τελευταίο από τα 18 η επιτροπή ανέβαλε τη λήψη απόφασης αλλά ο διευθυντής αποφάσισε παραχώρηση του σε αιτητή.