Συνέχεια στη διαμαρτυρία τους έδωσαν από το Προεδρικό Μέγαρο οι πρατηριούχοι, μετά το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, όπου παρέδωσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο υπόμνημα που παρέδωσαν στην Προεδρία οι πρατηριούχοι αναφέρουν ότι “η αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα για εμπορική χρήση ρητώς απαγορεύεται από τον Κανονισμό της πράσινης γραμμής, όπως επίσης και η καταχρηστική εκμετάλλευση από πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι “αν δεν ληφθούν άμεσα, δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα από το Κράτος και την Πολιτεία θα συνεχίσει η φθίνουσα και καταστρεπτική πορεία των πρατηρίων στις ελεύθερες περιοχές”, ενώ σημειώνει ότι η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί την αρχή “μιας αποφασιστικής και δυναμικής αντιμετώπισης”.

Μετά την παράδοση του υπομνήματος, ο κ. Προκοπίου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος είναι γνώστης του θέματος. “Θέλουμε να δηλώσουμε και δημόσια να επιληφθεί του θέματος προσωπικά και να δώσει λύσεις άμεσα”, είπε, προσθέτοντας ότι “ευελπιστώ, μετά από υποσχέσεις της κ. Κωμοδρόμου, ότι τις επόμενες μέρες θα πάρουμε κάποιες απαντήσεις από τα Υπουργεία για το τι μέλλει γενέσθαι” και “αναλόγως θα πράξουμε”, κατέληξε.

Τι αναφέρει το υπόμνημα

Νωρίτερα, οι πρατηριούχοι μετέβησαν σε κομβόι με 80 και πλέον βυτιοφόρα προς το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου για μια συμβολική διαμαρτυρία, όπου εξέφτασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα και τη μεταπώλησή τους στις ελεύθερες περιοχές.

Οργή πρατηριούχων: «Το κράτος πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα»

Σε δηλώσεις του από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων σημείωσε πως η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας γίνεται μετά από πολλές προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος.

Αναφέρθηκε επίσης στο λαθρεμπόριο καυσίμων και την κατάχρηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής. «Το κράτος πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα. Ευχαριστώ του συναδέλφους. Όλα πηγάζουν από τη φροντίδα των τιμών που υπάρχουν κάτι το οποίο δεν ευθυνόμαστε εμείς. Είναι κατεξοχήν του Υπουργείου Εμπορίου και θέλουμε να μειωθεί η διαφορά στην τιμή».

Από την πλευρά του ο κ. Προκοπίου, υπέδειξε πως το κράτος έμεινε στις υποσχέσεις, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν εισηγήσεις για δραστικά μέτρα σε σχέση με τους ελέγχους. Οι πρατηριούχοι σημείωσε, ζητούν μέτρα για να συνεχιστεί το επάγγελμα, ενώ υπέδειξε πως με την ανοχή του κρτάτους επιβαρύνονται κι άλλοι τομείς.

Μέτρα ΥΠΟΙΚ για λαθρεμπόριο καυσίμων από κατεχόμενα

Σε συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού με το Σύνδεσμο Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Ιουνίου, ο Σύνδεσμος εξέφρασε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του Κλάδου λόγω του λαθρεμπορίου καυσίμων από τις κατεχόμενες περιοχές και ζήτησε τη λήψη μέτρων για οριστική λύση του προβλήματος.

O Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη του φαινομένου της παράνομης διακίνησης καυσίμων από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές, πάντοτε εντός του πλαισίου του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Μετά από συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, συμφωνήθηκε η άμεση λήψη μέτρων ως ακολούθως:

• Το Τμήμα Τελωνείων να εντατικοποιήσει τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα εγκεκριμένα Σημεία Διέλευσης και στις περιπτώσεις που θα εντοπίζεται παράνομη μεταφορά καυσίμων από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές, ειδικότερα από εμπορικά οχήματα, οι παραβάτες θα υπόκεινται στις εκ του νόμου αυστηρές ποινές.

• Οι κατασχέσεις σχετικές με καύσιμα από τις κατεχόμενες περιοχές που πραγματοποιούνται τόσο στα Σημεία Διέλευσης όσο και στην ενδοχώρα, θα ανακοινώνονται και θα δημοσιοποιούνται άμεσα, ώστε αυτό να λειτουργεί παραδειγματικά και αποτρεπτικά. Επιπλέον τούτου, αποφασίσθηκε να δημοσιοποιηθούν και οι προηγούμενες κατασχέσεις.

• Να αποσταλούν προειδοποιητικές επιστολές προς όλους τους Συνδέσμους που έχουν μέλη επαγγελματίες οδηγούς, σε σχέση με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή αυστηρών χρηματικών ποινών.

• Θα εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης σύγχρονης τεχνολογίας για αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

Σε συνέχεια της συμφωνημένης κατάληξης για άμεση λήψη των πιο πάνω μέτρων, κρίνεται ότι η σημερινή κινητοποίηση του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων δεν εξυπηρετεί κανένα καλώς νοούμενο συμφέρον.