Νέα καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου που αφορά στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λευκωσία παρατηρείται τελευταία, με το κόστος να ανεβαίνει.

Ενώ αρχικά υπολογιζόταν στα 70 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια ανήλθε στα 120 εκατ. και ουδείς γνωρίζει τελικά πόσα θα κοστίσει και πότε θα τελειώσει.

Οι δικηγόροι ζητούν την επίσπευση των εργασιών, με τον υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη, να υπόσχεται πως θα το θέσει στη λίστα με τα υπό προτεραιότητα έργα της κυβέρνησης. Με τους υφιστάμενους υπολογισμούς το νέο Δικαστικό Μέγαρο της Λευκωσίας θα είναι έτοιμο το 2029-2030.

Όσον αφορά στο πρώην κτήριο «Άστρα» που βρίσκεται πλησίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, φαίνεται ότι υπάρχει περιπλοκή των πραγμάτων. Ενώ αρχικά προοριζόταν να στεγάσει το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, τώρα προγραμματίζεται να συστεγάσει το Οικογενειακό Δικαστήριο και το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών.

Ωστόσο, η μεταστέγασή τους ορίστηκε να γίνει το 2025 λόγω των ανακαινίσεων που απαιτούνται. Οι δικηγόροι και το Ανώτατο Δικαστήριο επιθυμούν όπως η μετακίνηση των δυο δικαστηρίων γίνει τον επόμενο χρόνο, κάτι που προαπαιτεί την αύξηση του κόστους λόγω απαιτήσεων του εργολάβου.

Για τα βικτωριανά κτήρια του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και τις αποφάσεις για ανακαίνισή τους, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι κάποιες αίθουσες που επηρεάζονται θα στεγαστούν σε λυόμενα για κάποιο διάστημα και με την περάτωση των έργων να επιστρέψουν πίσω στις αίθουσες τους.