Ως εμπαιγμό χαρακτήρισε την πρόταση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας για ανταλλαγή της αργίας για την ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου η Ιερά Σύνοδος, αφού ο ίδιος ο Μακαριότατος ζήτησε να καταργηθεί, έτσι ώστε να κερδηθεί διδακτικός χρόνος για τους μαθητές.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος, ο Μακαριότατος πληροφορήθηκε για το θέμα από το Υπουργείο πως «έναντι της αργίας της εορτής του εκάστοτε Αριχεπισκόπου Κύπρου, την οποία ζήτησε να καταργηθεί προκειμένου να κερδηθεί διδακτικός χρόνος για τους μαθητές, ετοιμάζεται πρόταση ανταλλαγής της αργίας αυτής με την 7η Ιανουαρίου».

Η ίδια η Ιερά Σύνοδος, όπως σημειώνει, «θεωρεί ως εμπαιγμό την πρόταση αυτή που καταστρατηγεί το νόημα της προταθείσης κατάργησης μιας θρησκευτικής αργίας».

Τέλος κάλεσε όλους του ενδιαφερόμενους φορείς να κατανοήσουν πως όταν «ως κράτος έχουμε τον μικρότερο διδακτικό χρόνο σε όλη την Ευρώπη, εκείνο που προέχει είναι η όσον το δυνατό αρτιότερη κατάρτιση των μαθητών και όχι ικανοποίηση συνδικαλιστικών διεκδικήσεων».