Στη συνταγογράφηση άσκησης για θεραπευτικούς και προληπτικούς λόγους εντός του ΓεΣΥ, αποβλέπει μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται από γυμναστές, οι οποίοι θα πιστοποιηθούν αφού περάσουν από συγκεκριμένη εκπαίδευση.

Αυτά αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη διάρκεια συζήτησης για το δικαίωμα των ηλικιωμένων να διάγουν αξιοπρεπή και ανεξάρτητη ζωή και ειδικότερα για το δικαίωμα στην κοινωνική ζωή, υγεία, άνεση και ασφάλεια.

Η γενική διευθύντρια του ΚΟΑ Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη ανέφερε ότι έχει συσταθεί μια Επιτροπή, η οποία θα συνέλθει προσεχώς για να εξετάσει το θέμα και να παρουσιάσει εισηγήσεις για τη χάραξη της εν λόγω πολιτικής.

«Η συνταγογράφηση της άσκησης για θεραπευτικούς και προληπτικούς λόγους είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες. Υπάρχει τρόπος να εφαρμοστεί και θα υιοθετηθούν πρακτικές από το εξωτερικό», είπε και πρόσθεσε: «Η άσκηση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελέσει το καλύτερο φάρμακο. Όποτε, ποιος ο λόγος να μην είναι συνταγογραφημένο;».