Ανάστατοι ήταν και χθες οι μαθητές εξαιτίας της ακινητοποίησης των 570 σχολικών λεωφορείων, με αποτέλεσμα να απουσιάσουν από τις τάξεις τους στα γυμνάσια, τα λύκεια και τις τεχνικές σχολές γύρω στα 3.500 παιδιά.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», παρά το γεγονός ότι οι απουσίες των μαθητών παραμένουν αισθητά περισσότερες από μια κανονική ημέρα, εντούτοις χθες ορισμένοι βρήκαν λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης.

Από το 14% που ανήλθαν προχθές οι απουσίες για τους μαθητές Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, χθες μειώθηκαν στο 8%, πλην της Λευκωσίας που παραμένει στα επίπεδα της πρώτης μέρας της ακινητοποίησης, δηλαδή γύρω στο 14%, παρουσιάζοντας το μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπό κανονικές συνθήκες, το ποσοστό απουσιών ανέρχεται στο 4%.

Το υπουργείο Παιδείας μας διαβεβαίωσε ότι οι μαθητές που αποδεδειγμένα μετακινούνται με λεωφορείο, δεν θα πάρουν απουσίες.

Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της σε ενημερωτική εκπομπή ανέφερε ότι προχθές αρκετοί γονείς αιφνιδιάστηκαν με αποτέλεσμα να χαθούν μαθήματα, ειδικά τις πρώτες ώρες. Αυτό, όπως υπογράμμισε, διαφοροποιήθηκε χθες. «Έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό». Προχθές, όπως είπε, το 14% των μαθητών Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης αδυνατούσαν να παρουσιαστούν στο σχολείο τους, ενώ χθες τα στοιχεία έδειξαν πως ο αριθμός αυτός έπεσε στο 8%. «Είναι περίπου 3.500, ενώ χθες πέρα των 6.000 παιδιών έμειναν εκτός τάξεων. Είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλος αριθμός. Μας ενδιαφέρει να βρεθούν λύσεις, όσο το δυνατόν συντομότερα. Πάντοτε, όμως, προέχει το θέμα της ασφάλειας. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Yπουργείο Μεταφορών».

Από πλευράς δικής μας, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, ευκολύνουμε τα παιδιά έτσι ώστε να μην καταμετρηθούν οι απουσίες τους εκεί όπου αποδεδειγμένα μετακινούνται με τα λεωφορεία. «Εξετάζουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην Πάφο, αλλά και σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές που θα χρειαστούν πιο άμεσες λύσεις». Σεβόμαστε την απόφαση του Yπουργείου Μεταφορών, ανέφερε ακόμη, καθώς η ασφάλεια είναι το πρώτο μέλημα όλων, με όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία.  

Όσον αφορά σε τυχόν εναλλακτικές παιδαγωγικές λύσεις, υπογράμμισε ότι τα όποια σενάρια εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα ενεργοποιούνταν για την περίπτωση που το πρόβλημα διακίνησης διαρκούσε γύρω στους δύο μήνες, όπως ακούγονταν αρχικά. «Φαίνεται ότι αυτά τα σενάρια απομακρύνονται, συνεπώς απομακρύνεται και το ενδεχόμενο αξιοποίησης της τεχνολογίας. Εάν και εφόσον χρειαστεί για τις απομακρυσμένες περιοχές, θα στηρίξουμε τα παιδιά ποικιλότροπος».

Επέμειναν τα προβλήματα, μας ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λοΐζος Κωνσταντίνου, όμως, όπως είπε ήταν σαφώς βελτιωμένη η κατάσταση. «Απουσίασε ένας μεγάλος αριθμός μαθητών. Φαίνεται ότι βελτιώθηκε η κατάσταση μέσα στις πόλεις, όμως παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά σε περιφερειακά σχολεία, στην ύπαιθρο και στην ορεινή Κύπρο. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα κατεγράφη και στην Πάφο. Αν δεν μπουν λεωφορεία δεν θα λυθούν οι δυσκολίες».

Εκτίμησε, πάντως, στη βάση και της πληροφόρησης που έλαβε, ότι τα λεωφορεία θα αποκατασταθούν την επόμενη εβδομάδα και θα γίνονται ομαλά τα σχολικά δρομολόγια.