Παιδάκι της πρώτης τάξης δημοτικού πήγε στο σχολείο περί τα τέλη Οκτωβρίου με σημάδια στο πρόσωπο, η δασκάλα ενημέρωσε τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας που κινήθηκαν άμεσα και απομάκρυναν το παιδί από τους θετούς γονείς της.

Ως εδώ όλα έγιναν βάσει διαδικασιών και, μάλιστα, η Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κινήθηκε τάχιστα και εξασφάλισε προσωρινό διάταγμα απομάκρυνσης της ανήλικης. Στη συνέχεια όμως, έγιναν όλα λάθος, όπως προκύπτει από την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, που δακτυλοδείχνει την Αστυνομία και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας πως δεν ενήργησαν ως έπρεπε.

Ως αποτέλεσμα των λανθασμένων χειρισμών ή παραλείψεων, το Δικαστήριο αρνήθηκε να μονιμοποιήσει το διάταγμα απομάκρυνσης της ανήλικης από τους θετούς γονείς, διατάσσοντας την επιστροφή της σε αυτούς.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ενημερώθηκαν από το σχολείο που φοιτά η ανήλικη ότι αυτή παρουσιάστηκε κτυπημένη με εμφανή σημάδια. Όταν ερωτήθηκε από την δασκάλα ανέφερε ότι προκλήθηκαν από την μητέρα της και ότι το περιστατικό έγινε στην παρουσία του πατέρα. Αμέσως, δύο λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας πήγαν στο δημοτικό σχολείο για ατομική συνεργασία με την ανήλικη και διερεύνηση της υπόθεσης με τη βοήθεια μεταφράστριας.

Κατά την εξέτασή της, παρατηρήθηκαν εμφανή σημάδια στο δεξί της μάτι και εκδορές στα χέρια και στο σβέρκο ενώ όταν ρωτήθηκε πώς της είχαν προκληθεί, ανέφερε ότι της τα προκάλεσε η μητέρα της. Σχετική ενημέρωση έγινε στο Κλιμάκιο Βίας στην Οικογένεια του ΤΑΕ Πάφου το οποίο παρέπεμψε την ανήλικη για ιατρική εξέταση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου όπου γιατρός που την εξέτασε ετοίμασε σχετικό πιστοποιητικό. Επίσης, λήφθηκε από την ανήλικη οπτικογραφημένη κατάθεση.   

Από την πλευρά του, ο θετός πατέρας ανέφερε στην ένορκη δήλωσή του, ότι το ανήλικο είναι ανήσυχο παιδί, πολλές φορές λόγω των προβλημάτων της χάνει την ισορροπία της και αρκετές φορές πέφτει κάτω. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να έχει μώλωπες ή γρατσουνιές στα χέρια ή στα πόδια ή σε άλλα μέρη του σώματος της που προέρχονται από το πέσιμο.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε απορρίπτοντας την αίτηση, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του προχώρησαν στην ανάληψη της κηδεμονίας της ανήλικης με μοναδικό σκοπό να βοηθήσουν αυτήν χωρίς οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα, ενώ απορρίπτει τη θέση ότι έλαβε χώρα οτιδήποτε μεμπτό από μέρους τους προς την ανήλικη. Παραπονείται επίσης, ότι δεν τους άκουσαν πριν ζητήσουν την απομάκρυνση του παιδιού.

Το δικαστήριο, που εξέτασε αίτηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για μόνιμη απομάκρυνση της ανήλικης από την νέα της οικογένεια, έθεσε το ερώτημα κατά πόσον η διευθύντρια των ΥΚΕ έχει παρουσιάσει τέτοια αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία να δημιουργούν εκ πρώτης όψεως κίνδυνο άσκησης βίας ή επανάληψης. Τα γεγονότα που παρουσιάστηκαν, αναφέρει ο δικαστής, δεν κρίνονται επαρκή για να καταδείξουν κάτι τέτοιο.

Προχωρώντας το Δικαστήριο, διαπίστωσε ότι η ανήλικη δεν εξετάστηκε ποτέ από παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο, δεν εξετάστηκε από ιατροδικαστή ή άλλο ειδικό «για να αποκρυσταλλωθεί αν τα σημάδια και τραύματα που εντοπίστηκαν έχουν ως αιτία παράνομες πράξεις». Επισημαίνει παράλληλα,  την απουσία ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, αφού 12 ημέρες μετά που οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν από το σχολείο και ενεπλάκη η Αστυνομία στην διερεύνηση της υπόθεσης, δεν έλαβαν καν καταθέσεις από τους νόμιμους κηδεμόνες της.

Ευκολία καταχώρησης

«Τέλος προτού αφήσω την απόφαση μου θα ήθελα να σημειώσω την ανησυχία του Δικαστηρίου σε σχέση με τον ρυθμό διερεύνησης της υπόθεσης. Ούτε βεβαίως το ανήλικο ως έχει επιβεβαιωθεί έχει εξεταστεί μέχρι και σήμερα από παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο για να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση αυτό βρίσκεται.

Παρόλη την δραστικότητα των εκδοθεισομένων διαταγμάτων αφού το ανήλικο απομακρύνθηκε από την οικογένεια του από τις 31.10.2023 δεν φαίνεται η Αστυνομική Δύναμη Κύπρου να δείχνει ιδιαίτερη σπουδή όπως και θα έπρεπε αλλά και επιβάλλεται για την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης. Ιδιαίτερη βεβαίως ανησυχία προκαλεί και η ευκολία με την οποία φαίνεται να καταχωρούνται τέτοιας φύσεως αιτήσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διερεύνηση όλων των πτυχών και παραμέτρων.

Σε υποθέσεις τέτοιας φύσεως επιβάλλεται η άμεση διερεύνηση και η εξέταση της υπόθεσης σφαιρικά κατά τρόπο ανεξάρτητο και αποτελεσματικό καθότι οι συνέπειες των διαταγμάτων όπως αυτών που είχαν εκδοθεί μόνο αρνητικές μπορούν να είναι τόσο στα εμπλεκόμενα ανήλικα πρόσωπα όσο και στις οικογένειες τους γενικότερα», καταλήγει το Δικαστήριο.