Ραγδαίες είναι εξελίξεις αναφορικά με τη μεγάλη διεθνή κομπίνα τέλεσης 133 εικονικών γάμων, που είχε ως επίκεντρο τη χώρα μας και για την οποία συνελήφθησαν μέχρι στιγμής 15 άτομα σε τρεις χώρες (σ.σ τα 13 στην Κύπρο), ενώ καταζητούνται άλλα 21, ανάμεσά τους και ο Ινδός φερόμενος εγκέφαλος.

Η ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας, φαίνεται να εντόπισε και εμπλοκή Κύπριων, ταξιδιωτικού γραφείου, καθώς και συγκεκριμένου προσώπου σε δικηγορικό γραφείο, που φέρεται να μεσολάβησε για 70 εικονικούς γάμους στο Δημαρχείο Αραδίππου, στο οποίο τελέστηκαν οι 107 από τους 133.

Η Αστυνομία εξέδωσε, μάλιστα, ένταλμα σύλληψης εναντίον Κύπριου, ο οποίος φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης τριών εκ των εταιρειών που δηλώνονταν ως εργοδότριες εταιρείες των Ευρωπαίων πολιτών. Όπως αναφέρθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, στο οποίο οδηγήθηκαν οι 13 ύποπτοι, τα τηλέφωνα του εν λόγω προσώπου φαίνονταν ως τηλέφωνα ανύπαρκτων εταιρειών, οι οποίες εμφανίζονταν ως εργοδότες των νύφων και των γαμπρών, που στέλνονταν στη χώρα μας από την Πορτογαλία και την Λετονία. Επιπρόσθετα, διενεργούνται εξετάσεις για την εμπλοκή προσώπου που παρουσιάζεται σε έγγραφα στους φακέλους των αλλοδαπών, καθώς και ενός ακόμη Κύπριου, που φέρεται να παραλάμβανε τα έγγραφα τους από τον Λειτουργό Μετανάστευσης και φαίνεται να σχετίζεται με ασφαλιστική εταιρεία, από την οποία εκδόθηκε αριθμός ασφαλιστήριων εγγράφων.

Ύποπτη θεωρείται και η εμπλοκή ταξιδιωτικού γραφείου από το οποίο εκδίδονταν τα ασφαλιστήρια έγγραφα, καθώς και τα αεροπορικά εισιτήρια. Το συγκεκριμένο γραφείο λειτουργούσε και ως ασφαλιστικό γραφείο και φέρεται να εξέδωσε πέραν των 40 ασφαλιστήριων εγγράφων. Για καταθέσεις θα κληθούν, επιπρόσθετα, πιστοποιούντες υπάλληλοι, που βεβαίωναν τις υπογραφές των αλλοδαπών στα ασφαλιστήρια έγγραφα, δημοτικοί σύμβουλοι που τελούσαν τους γάμους, ο Λειτουργός Μετανάστευσης και λειτουργοί από άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Το έργο της κυπριακής ανακριτικής ομάδας είναι τεράστιο, με τις έρευνες να εκτείνονται σε ολόκληρη την Κύπρο. Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο μόνο από την Υπηρεσία Μετανάστευσης παραλήφθηκαν πέραν των 240 φακέλων. Από την πρώτη αξιολόγησή τους φαίνεται πως τα δήθεν ζευγάρια κατέθεταν στον Λειτουργό Μετανάστευσης πλαστά ενοικιαστήρια και ασφαλιστήρια έγγραφα, για να πείσουν πως διέμεναν με τους συζύγους τους στη Δημοκρατία. Επιπλέον, κατέθεταν συμφωνίες εργασίας με διάφορους εργοδότες, οι οποίες διαφάνηκε πως είναι πλαστές.

Οι έρευνες από το Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών, εξάλλου, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο, κατέδειξαν πως τα συμβόλαια εργασίας των αλλοδαπών καμία σχέση έχουν με τους διευθυντές ή γραμματείς των εταιρειών, που είναι καταχωρημένοι στο Έφορο. Κάποιες από τις δηλωθείσες εταιρείες, μάλιστα, διαπιστώθηκε, όπως αναφέρθηκε, πως είναι… ανύπαρκτες. Από τις έρευνες στα Δημαρχεία, εν τω μεταξύ, διαπιστώθηκε πως γαμπροί και μάρτυρες σε κάποιους από τους εικονικούς γάμους παρίσταντο ως μάρτυρες σε γάμους που ακολουθούσαν τον δικό τους.

Πρόκειται, πάντως, για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που διερεύνησε η Αστυνομία τα τελευταία χρόνια, λόγω του αριθμού των υπόπτων, του ογκωδέστατου υλικού που πρέπει να εξεταστεί καθώς και των καταθέσεων που υπολείπονται (σ.σ λήφθηκαν 95 και θα ληφθούν άλλες 100). Όταν παρουσιάστηκαν οι ύποπτοι στο Δικαστήριο, μάλιστα, η αίθουσα γέμισε μόνο με αυτούς, τους αστυνομικούς που τους συνόδευσαν, καθώς και από τους δικηγόρους που τους εκπροσωπούσαν.

Σημειώνεται πως από τους 13 υπόπτους, που κατάγονται από την Ινδία, το Πακιστάν και τη Μπαγκλαντές, οι 10 είναι «γαμπροί», ενώ η μία είναι «νύφη» που φέρεται να τέλεσε εικονικό γάμο με Πορτογάλο υπήκοο. Οι υπόλοιποι, δύο Ινδοί που 25 και 37 χρόνων, φέρονται ως μέλη της εγκληματικής ομάδας, που λάμβανε για κάθε εικονικό γάμο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες από 5-10.000 ευρώ. Οι επτά δικηγόροι που εκπροσωπούν τους υπόπτους έφεραν ένσταση στην ανανέωση του διατάγματος κράτησή τους. Έπειτα από πολύωρη διαδικασία το Δικαστήριο διέταξε την ανανέωση της κράτησης των υπόπτων για άλλες πέντε ημέρες.

Τις επόμενες ημέρες ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας θα μεταφέρουν από την Πορτογαλία γυναίκα που φέρεται να στρατολογούσε τις νύφες και τους γαμπρούς από τη συγκεκριμένη χώρα και είναι η σύζυγος του Ινδού φερόμενου εγκεφάλου, ο οποίος καταζητείται με ευρωπαϊκό ένταλμα. Οι Αρχές της Δημοκρατίας ζήτησαν εξάλλου και την έκδοση γυναίκας από τη Λετονία, η οποία φέρεται να στρατολογούσε νύφες από τη συγκεκριμένη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση άρχισε να διερευνάται, υπό την επίβλεψη της Europol, από το 2020 έπειτα από πληροφορίες που δόθηκαν από τις Αρχές της Δημοκρατίας από την Πορτογαλία. Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου οι τρεις εμπλεκόμενες χώρες έκαναν ταυτόχρονη ευρωπαϊκή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Operational Task Force Limassol», κατά την οποία είχαν συλληφθεί οι ύποπτοι. Πέραν από τους 107 εικονικούς γάμους στην Αραδίππου, τελέστηκαν και 25 στο Δημαρχείο Λευκωσίας και ένας στο Δημαρχείο Λιβαδιών. Οι 133 εικονικοί γάμοι τελέστηκαν από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του του 2020.