Τον κώδωνα του κινδύνου για πολύ σοβαρές παραβιάσεις που σχετίζονται με τη μη συμμόρφωση με το άρθρο 6.3 της Οδηγίας των Οικοτόπων και γενικότερα με όλες τις πρόνοιες των Οδηγιών της Φύσης, σήμανε η Ελεγκτική Υπηρεσία στο Τμήμα Περιβάλλοντος.

Σε ειδική έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επικρίνει την απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής για την αλλαγή της έκθεσης συσσωρευτικών επιπτώσεων από υφιστάμενα και μελλοντικά έργα στην περιοχή ΖΕΠ Κάβο Γκρέκο, από την τοποθεσία Κέρμια μέχρι την τοποθεσία Άμμος του Καμπούρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη νέα περιβαλλοντικά δεδομένα.

Σημειώνεται ότι η Περιβαλλοντική Αρχή βασιζόμενη αποκλειστικά σε μια επιστολή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και χωρίς να τεκμηριώσει, άλλαξε την έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης με σκοπό να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες αναπτύξεις. Με την συμπληρωματική έκθεση τροποποιήθηκαν νομικά δεσμευτικοί όροι της αρχικής έκθεσης, αυξάνοντας το συντελεστή δόμησης, τους αριθμούς ορόφων και το ύψος κτηρίων.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής λήφθηκε στα πλαίσια ισχύουσας διαδικασίας παράβασης, η οποία αφορά την ανεπαρκή υποβολή δεκάδων έργων και σχεδίων, τα οποία δεν συνδέονται άμεσα ή/και δεν είναι αναγκαία για τη διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, αλλά δύναται να επηρεάζουν σημαντικά τις εν λόγω περιοχές, καθεαυτά και από κοινού με άλλα έργα και σχέδια, σε Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η συμπληρωματική έκθεση σωρευτικών επιπτώσεων για τα έργα στο Κάβο Γκρέκο δεν συμπεριλαμβάνει νέα περιβαλλοντικά στοιχεία, ούτε σχετική νέα ενδελεχή ανάλυση, που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν, από περιβαλλοντική επιστημονική άποψη, οποιαδήποτε τροποποίηση των συμπερασμάτων ή των περιβαλλοντικών όρων που είχαν τεθεί στην αρχική έκθεση.

Άρα, συμπληρώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, η τροποποίηση των συμπερασμάτων και των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί ακόμα και για την ίδια την Περιβαλλοντική Αρχή, ελλείψει νέων περιβαλλοντικών στοιχείων, συνιστά παράβαση των προνοιών του άρθρου 6.3 της Οδηγίας των Οικοτόπων. Η παραβίαση αυτή, υπογραμμίζει, ενέχει την πιθανότητα προσαγωγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.