Ναρκωτικά και απαγορευμένα αντικείμενα, όπως κινητά τηλέφωνα, μεταφέρονται με δόλο από τους χώρους των Δικαστηρίων στις Κεντρικές Φυλακές.

Οι ουσίες και τα εν λόγω αντικείμενα, όπως έχει διαπιστωθεί, περιέρχονται στην κατοχή προσώπων κατά τη μεταγωγή τους από τις κτηριακές εγκαταστάσεις δικαστηρίων σ’ αυτές του σωφρονιστικού ιδρύματος. Πρόκειται για καταδικασθέντες ή υπόδικους που κρατούνται στις Φυλακές, ποινικοί κρατούμενοι, δηλαδή, οι οποίοι έχουν εκκρεμούσες υποθέσεις στα Δικαστήρια.

Όπως έχει παρατηρηθεί, με τρόπους που δεν έχουν προσδιοριστεί επ΄ ακριβώς, κατά τη χρονική περίοδο που βρίσκονται εκτός του χώρου των Φυλακών για δικαστικές διαδικασίες, έχουν πρόσβαση σε ουσίες και αντικείμενα με τη συνέργεια τρίτων προσώπων και καταφέρνουν να τα μεταφέρουν εντός των εγκαταστάσεων του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω άτομα, μετά τη μεταγωγή τους και μέχρι την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας που τους αφορά, κρατούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των Δικαστηρίων.

Πληροφορίες υπήρχαν και στο παρελθόν για το συγκεκριμένο φαινόμενο και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είχαν γίνει περιορισμένες αναφορές στον Τύπο. Ωστόσο, η αστυνομική Δύναμη, πλέον αναγνωρίζει ότι είναι υπαρκτό το πρόβλημα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Εντολή αρχηγού

Είναι ενδεικτική οδηγία που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Φ», στάλθηκε την περασμένη εβδομα΄δα από τον αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, προς όλους τους προϊστάμενους αρμόδιων υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομικής Δύναμης, την περασμένη Τρίτη απέστειλε ρητή οδηγία εκ μέρους της ηγεσίας προς τους αστυνομικούς διευθυντές επαρχιών, το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος, την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης, ζητώντας αυστηρούς ελέγχους για αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η γραπτή οδηγία υπό τον τίτλο «Έλεγχοι καταδίκων ή υποδίκων κατά τη μεταφορά τους από τα Δικαστήρια στις Φυλακές», κάνει αναφορά σε περιστατικά που παρατηρήθηκαν και αφορούν εντοπισμό απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών στην κατοχή κρατούμενων κατά την επιστροφή τους στις Φυλακές. Διευκρινίζεται ότι τα συμβάντα αυτά διαπιστώθηκαν μετά από τη μεταφορά τους από τα Δικαστήρια.

Στη συνέχεια γίνεται σύσταση προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες στα μέλη της Αστυνομίας ώστε να επιτηρούν διαρκώς τους κρατούμενους και να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους και έρευνες. Η γραπτή αυτή οδηγία από τον αρχηγό Αστυνομίας, έχει το ανάλογο ύφος, καθώς τονίζεται η ανάγκη να υπάρξει πιστή συμμόρφωση από τα μέλη της Δύναμης στα όσα επισημαίνονται.

Κινητά και ναρκωτικά

Το θέμα με την είσοδο ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές απασχόλησε τη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης τις ημέρες που προηγήθηκαν της παραίτησης του τέως αναπληρωτή διευθυντή του σωφρονιστικού ιδρύματος, Ιωάννη Καπνουλλά. Ο τελευταίος, τα 24ωρα που προηγήθηκαν της παραίτησής του την προπερασμένη Παρασκευή, ήρθε (δικαίως ή αδίκως) αντιμέτωπος με κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και αποκαλύψεις ΜΜΕ για αρνητικά φαινόμενα στο σωφρονιστικό ίδρυμα, τα οποία, βέβαια, προϋπήρχαν.

Τα συστήματα

Πάντως, για την ώρα η τεχνολογία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια εξάλειψης αρνητικών φαινομένων στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, που προωθείται ως λύση από το 2012, δεν δούλεψε ποτέ ικανοποιητικά και η διαδικασία για εγκατάσταση νέας ψηφιακής τεχνολογίας, αν και δρομολογήθηκε, εντούτοις τοποθετείται σε μεταγενέστερο χρονικό στάδιο (μέχρι το 2027).

Επιπλέον, η αντι-drone ασπίδα που θα εγκατασταθεί σε κρίσιμες υποδομές της Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και οι εγκαταστάσεις των Φυλακών, δεν θα τεθεί σε λειτουργία στο προκαθορισμένο χρονικό σημείο. Όπως ενημερωθήκαμε πρόσφατα επισήμως από την αναθέτουσα αρχή, που είναι η Αστυνομία, η ανάδοχος εταιρεία ζήτησε παράταση χρόνου για υλοποίηση της σύμβασης, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Η υλοποίηση του έργου θα επιτευχθεί εντός του 2025 καλώς εχόντων των πραγμάτων. Να σημειωθεί ότι πληροφορίες φέρουν κρατούμενους στις Φυλακές να προμηθεύονται ναρκωτικά με drones.

Δεν γίνεται τεστ

Να σημειωθεί ότι η χρήση ναρκωτικών στις Φυλακές θεωρείται δεδομένη, αν και δεν είναι γνωστός ο βαθμός του προβλήματος. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των δικαστικών διαδικασιών για τη δολοφονία (27/10/2022) του Τουρκοκύπριου κρατούμενου Τανσού Τσιντάν αποκαλύφθηκε πως η Αστυνομία Κύπρου εξασφάλισε στοιχεία για χρήση συνθετικών ναρκωτικών ουσιών από κρατούμενους. Υπήρξε, μάλιστα, δικαστική καταδίκη για χρήση ναρκωτικών. Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβριο (2023) αρχιδεσμοφύλακας των Κεντρικών Φυλακών συνελήφη από την ΥΚΑΝ για εισαγωγή ναρκωτικών στις εγκαταστάσεις του σωφρονιστικού ιδρύματος, μέσω τεμαχίων χαρτιών εμποτισμένων με συνθετική ναρκωτική ουσία.

Ωστόσο, το μέγεθος του προβλήματος δεν έχει διαπιστωθεί με στοιχεία. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η Κύπρος είναι μια από τις τρεις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου στις οποίες δεν πραγματοποιείται έλεγχος χρήσης ναρκωτικών σε κρατούμενους στα σωφρονιστικά ιδρύματα.