Και τώρα, αποπληρωμή εξωδίκων με δόσεις για όσους δεν αρνούνται μεν να πληρώσουν τις τροχαίες παραβάσεις τους, αλλά δεν έχουν για παράδειγμα €300 (που καλούνται να καταβάλουν) εντός μερικών  ημερών, οπόταν επιβαρύνονται με μεγαλύτερο ποσόν. Αν δε εξακολουθήσουν να μην ανταποκρίνονται, οδηγούνται στο δικαστήριο όπου τους επιβάλλεται βαρύτερο πρόστιμο.

Η πληρωμή των εξωδίκων τροχαίων παραβάσεων με δόσεις προωθείται με δύο προτάσεις νόμου, των οποίων η συζήτηση αρχίζει σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών. Η μία πρόταση νόμου έχει κατατεθεί από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Βαλεντίνο Φακοντή και η δεύτερη από τους βουλευτές του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου, Λίνο Παπαγιάννη και Σωτήρη Ιωάννου.

Η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΑΚΕΛ προνοεί ότι «οποιοσδήποτε οφειλέτης δύναται να αποπληρώσει το εξώδικο πρόστιμο σε δύο έως και πέντε ισόποσες μηνιαίες ισόποσες και άτοκες δόσεις.

Στην πρόταση νόμου των βουλευτών του ΕΛΑΜ αναφέρεται, πως η πληρωμή του εν λόγω προστίμου γίνεται με δόσεις κατά τις ημερομηνίες και στα ποσά που ήθελε κρίνει εύλογα η αρμόδια αρχή εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του οφειλέτη. Με βάση την πρόταση νόμου, το πρόσωπο το οποίο καταγγέλλεται, έχει δικαίωμα να αιτηθεί την καταβολή του εξώδικου προστίμου με δώσεις εντός της καθορισμένης προθεσμίας που προνοείται για την πληρωμή του.

Σε κείμενο που συνοδεύει την πρόταση νόμου αναφέρεται, πως «η αύξηση των ποινών σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την αύξηση του κόστους ζωής των πολιτών έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό ατόμων να αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του». Προστίθεται δε, πως η αποπληρωμή ενός εξώδικου ισούται με ένα μεγάλο μέρος του μισθού ή της σύνταξης ενός ανθρώπου και η πολιτεία οφείλει να αποδείξει έμπρακτα την ανθρωπιά που τη διακατέχει».

Σημειώνεται, πως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, σε περίπτωση που το πρόσωπο στο οποίο έχει επιδοθεί η ειδοποίηση δεν πληρώσει το εξώδικο πρόστιμο που αναφέρεται σε αυτήν, εντός 15 ημερών από την ημερομηνία της έκδοσης της, το εξώδικο πρόστιμο αυξάνεται με την προσθήκη σε αυτό ποσού ίσου με το μισό του εν λόγω.

Τα ποσά που καταβάλλονται για οποιοδήποτε αδίκημα, λογίζονται ως πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε κατόπιν καταδίκης για το εν λόγω αδίκημα.

Με βάση τη νομοθεσία απαγορεύεται η αφαίρεση της ειδοποίησης επιβολής προστίμου από το όχημα. Η αφαίρεση ή η με οποιοδήποτε άλλο τρόπο επέμβαση σε ειδοποίηση που επικολλήθηκε, δυνάμει του άρθρου 9, από οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο δεν είναι ο οδηγός ή ο υπεύθυνος για το όχημα ή το πρόσωπο που ενέχεται στο αδίκημα ή άλλο πρόσωπο που ενεργεί με την άδεια των πιο πάνω προσώπων, συνιστά αδίκημα το οποίο τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι €80.

Διευκρινίζεται εξάλλου, πως η πληρωμή εξώδικου προστίμου δεν αποτελεί καταδίκη.

Σημειώνεται, πως πολλοί καταγγελλόμενοι δεν πληρώνουν τα εξώδικα τους, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται  και από τις χιλιάδες απλήρωτα εξώδικα τα οποία υπολογίζονται στις 10.000.

Υπενθυμίζεται πως η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε από την Αστυνομία τον αριθμό των απλήρωτων εξωδίκων, αλλά δεν της δόθηκε απάντηση.