Το κράτος έστειλε τον καιρό της πανδημίας έγκυο μητέρα με σοβαρά ιατρικά προβλήματα στο Ισραήλ για τον τοκετό, το παιδάκι γεννήθηκε και οι κυπριακές Αρχές στο πιστοποιητικό γέννησης άφησαν κενό το όνομα πατέρα.

Το τραγελαφικό είναι πως στο επίθετο του παιδιού αναγράφεται αυτό του πατέρα, ο ίδιος το έχει αναγνωρίσει, αλλά επειδή το Ισραήλ δεν εκδίδει πιστοποιητικό γέννησης αν ο πατέρας δεν είναι παρών, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού αρνείται πεισματικά να εγγράψει το όνομα του πατέρα στο πιστοποιητικό γέννησης.

Το θέμα έφτασε και στο Δικαστήριο, που παρέπεμψε την οικογένεια στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά από το 2021 δεν δόθηκε λύση. Η οικογένεια προσέφυγε στην Επίτροπο Διοίκησης η οποία αφού εξέτασε το παράπονο, ζητά από το Τμήμα Μετανάστευσης να επανεξετάσει την περίπτωση και να προσφέρει λύσεις ώστε το παιδί να μην είναι αγνώστου πατρός.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο πατέρας του παιδιού είναι Ευρωπαίος και η μητέρα Κύπρια. Ενώ δεν είχαν παντρευτεί, η σύντροφος έμεινε έγκυος και λόγω σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων του εμβρύου που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εδώ, το κράτος έστειλε τη μητέρα στο Ισραήλ για να γεννήσει. Λόγω περιορισμών συνεπεία του Covid, ο πατέρας δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στο νοσοκομείο του Ισραήλ και το παιδί γεννήθηκε χωρίς την παρουσία του.

Οι αρχές του Ισραήλ εξέδωσαν έγγραφο επιβεβαίωσης γέννησης του παιδιού στο Ισραήλ στο οποίο αναφέρεται το όνομα της μητέρας χωρίς να αναγράφεται το όνομα του πατέρα, λόγω του ότι δεν ήταν παρόν. Από εκεί άρχισαν τα προβλήματα της οικογένειας. Όταν επέστρεψαν στην Κύπρο, το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού ενώ αναγράφει το επίθετο του πατέρα, στο σημείο που αναφέρεται το «όνομα πατρός» παρέμεινε κενό.

Παρά τις προσπάθειες της οικογένειας να γραφτεί το όνομα του πατέρα αυτές προσκρούουν στο γεγονός ότι το Ισραήλ δεν εκδίδει πιστοποιητικό που να αναγράφεται και ο πατέρας.