Πριν από το Πάσχα θα προχωρήσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στην εφαρμογή ρύθμισης, η οποία θα επιτρέπει την ενημέρωση των δικαιούχων του Γενικού Συστήματος Υγείας με γραπτά μηνύματα στο κινητό τους, (παράλληλα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), για όλες τις καταχωρήσεις παρόχων υπηρεσιών Υγείας που γίνονται στο όνομα τους στο λογισμικό του ΓεΣΥ.

Λεπτομέρειες για τις ενέργειες στις οποίες θα κληθούν να προβούν οι δικαιούχοι του συστήματος, προκειμένου να λαμβάνουν τα γραπτά μηνύματα στο κινητό τους τηλέφωνο, θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, αφού οι νέες διαδικασίες θα προβλέπουν και για τους ηλικιωμένους και γενικά για τα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σήμερα δεν μπορούν να τυγχάνουν ενημέρωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, έχει για τον οργανισμό η σύνδεση των δικαιούχων του ΓεΣΥ με το ηλεκτρονικό τους προφίλ στο λογισμικό του συστήματος, καθώς, όπως προέκυψε από έρευνα του ΟΑΥ, μέχρι σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του συστήματος, πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς τους φακέλους έχουν 260.000 ενήλικες δικαιούχοι οι οποίοι προχώρησαν στην ενεργοποίηση του προφίλ τους μέσω των καθορισμένων, από την έναρξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ το 2019, διαδικασιών.

Μέσω των δικαιούχων αυτών, παρουσιάζονται συνδεδεμένοι με το σύστημα άλλοι περίπου 100.000 δικαιούχοι που στην πραγματικότητα είναι παιδιά τα οποία είναι καταχωρημένα στο όνομα των γονέων τους. Ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός δικαιούχων (ενηλίκων και παιδιών) που έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους είναι μικρότερος των 400.000, τη στιγμή που ο αριθμός των δικαιούχων του ΓεΣΥ προσεγγίζει πλέον το ένα εκατομμύριο.

Από την ίδια διερεύνηση στο λογισμικό του ΓεΣΥ, προέκυψε, επίσης, ότι μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων που είναι καταχωρημένα στο όνομα των δικαιούχων, είτε έχει απενεργοποιηθεί, είτε δεν ανήκει στους ίδιους (αλλά στο άτομο που κατά πάσα πιθανότητα τους ενέγραψε στο ΓεΣΥ το 2019).

Μάλιστα, έχουν εντοπιστεί σε κάποιες περιπτώσεις και αριθμοί κινητών τηλεφώνων οι οποίοι είναι καταχωρημένοι σε πολλούς και όχι μόνο έναν δικαιούχο του συστήματος.

Παρόμοια φαινόμενα καταγράφονται και στην περίπτωση των ηλεκτρονικών διευθύνσεων που είναι καταχωρημένες στο όνομα των δικαιούχων, γεγονός που υποχρεώνει τον ΟΑΥ να απευθύνει στους πολίτες έκκληση για επικαιροποίηση των δεδομένων τους με τη σχετική ακαταστασία που σήμερα παρατηρείται στο σύστημα να χαρακτηρίζεται δικαιολογημένη αφού τον Απρίλιο του 2019 είχαν δοθεί διάφορες διευκολύνσεις (π.χ. εγγραφή από προσωπικούς γιατρούς ή από άλλα άτομα) στους πολίτες προκειμένου να εγγραφούν στο ΓεΣΥ χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία.

Για να μπορέσει ο ΟΑΥ να προχωρήσει στην εφαρμογή της νέας ρύθμισης, ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής Πληροφορικής του οργανισμού, Μάριος Τζιακούρης, «πρέπει να έχει στη διάθεση του τα σωστά δεδομένα των δικαιούχων του ΓεΣΥ και για να γίνει αυτό, πρέπει οι πολίτες, πρώτα να ενεργοποιήσουν το προφίλ τους στο λογισμικό (η διαδικασία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ) και στη συνέχεια να ελέγξουν εάν ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η ηλεκτρονική διεύθυνση που είναι καταχωρημένη ανήκουν στους ίδιους.

Αυτό επιβάλλεται επειδή, σε πρώτη φάση, ο ΟΑΥ θα αρχίσει την αποστολή των γραπτών μηνυμάτων στους δικαιούχους οι οποίοι έχουν ενεργοποιημένο προφίλ στο λογισμικό του ΓεΣΥ και ο οργανισμός έχει στη διάθεση του τα σωστά δεδομένα. Εάν το προφίλ δεν είναι ενεργοποιημένο, ο δικαιούχος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό ώστε να ελέγξει εάν είναι καταχωρημένος ο σωστός αριθμός κινητού τηλεφώνου και η σωστή ηλεκτρονική διεύθυνση».

Η διαδικασία ενεργοποίησης του προφίλ δικαιούχου είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ ενώ, «για τους ηλικιωμένους που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ή άλλα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δεν ξέρουν να το χειρίζονται, επίσης, έχει καθοριστεί συγκεκριμένη διαδικασία την οποία και πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να αρχίσουν να ενημερώνονται για ό,τι τους αφορά και καταχωρείται στο σύστημα».

Συγκεκριμένα, ο ηλικιωμένος ή το άτομο που δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει γραπτά μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο εάν, μέσω του προσωπικού του γιατρού ενεργοποιήσει την σχετική ρύθμιση. «Λεπτομέρειες για αυτή τη διαδικασία θα ανακοινωθούν σύντομα και οι πολίτες πρέπει να περιμένουν να ανακοινωθεί πρώτα η ημερομηνία ενεργοποίησης της νέας ρύθμισης και μετά να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους γιατρό».

Καταλήγοντας ο κ. Τζιακούρης τόνισε ότι «η ενημέρωση των δικαιούχων του ΓεΣΥ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα εξακολουθήσει να γίνεται παράλληλα». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «η ενεργοποίηση του προφίλ των δικαιούχων στο σύστημα είναι πολύ σημαντική και για τους ίδιους τους δικαιούχους αφού με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν απευθείας πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τους όπως για παράδειγμα οι συνταγές για φάρμακα, τα παραπεμπτικά που τους εκδίδονται κ.ά.».