Τη συνεργασία όλων των επαγγελματιών Υγείας ζητά το υπουργείο Υγείας σε ειδική επιστολή που στάλθηκε μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ.

Στην Κύπρο, αναφέρει η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου, καταγράφονται συρροές κρουσμάτων και ο κίνδυνος για εμφάνιση περισσότερων κρουσμάτων κρίνεται πολύ μεγάλος.

Η επιστολή στάλθηκε χθες μέσω του λογισμικού του ΓεΣΥ και σε αυτήν αναφέρεται:

«Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρθηκαν περισσότερα από 30.000 κρούσματα ιλαράς σε διάφορα κράτη μέλη κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 εκ των οποίων το 40% αφορούσε παιδιά ηλικίας 1-4 ετών και 20% ενήλικες 20 ετών και άνω. Την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν περίπου 21.000 νοσηλείες και 5 θάνατοι».  

Στην Κύπρο, «δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ σποραδικά κρούσματα των προηγούμενων ετών αφορούσαν εισαγόμενα περιστατικά».

«Από την αρχή του 2024 μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί συρροές εγχώριων κρουσμάτων ιλαράς στην Κύπρο και η πιθανότητα εμφάνισης κι άλλων κρουσμάτων κρίνεται υψηλή».

Αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι συρροές αυτές, (γνωστές από την εποχή της πανδημίας στο κοινό ως αλυσίδες κρουσμάτων), αφορούσαν νηπιαγωγεία, αλλά και παιδιατρικά τμήματα νοσοκομείων με το τελευταίο περιστατικό να αφορά νοσηλευτές, οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα μετά τη νοσηλεία παιδιών με ιλαρά.  

Στην επιστολή της η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων αναφέρει ότι «είναι σε εγρήγορση για να αποτυπώσει την επιδημιολογική κατάσταση σχετικά με τη λοίμωξη από ιλαρά στη χώρα μας και να παρέχει πρακτικές συστάσεις στους επαγγελματίες υγείας, στους φορείς δημόσιας υγείας και στο κοινό».

«Προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία σας προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική επιτήρηση και παρέμβαση σε τυχόν εμφάνιση νέων κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας», αναφέρει η Μονάδα απευθυνόμενη σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ.

«Η νόσος μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα σε κλειστούς χώρους υπό συνθήκες συνωστισμού. Ο ιός της ιλαράς μεταδίδεται με άμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις του αναπνευστικού ή αερογενώς μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού που διασπείρονται από ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα, της αναπνοής ή του φταρνίσματος. Η μετάδοση μπορεί να γίνει τέσσερις ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως τέσσερις ημέρες μετά. Περίοδος κατά την οποία η συγκέντρωση του ιού στις εκκρίσεις είναι πολύ ψηλή και ο βήχας, η καταρροή και τα φτάρνισμα είναι πιο έντονα. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 7 μέχρι 21 ημέρες (συνήθως είναι 10-12 ημέρες) από την έκθεση έως το πρόδρομο στάδιο και 14 ημέρες από την έκθεση έως την εμφάνιση του εξανθήματος».

ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗ:

Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1974, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο (2) δόσεις εμβολίου MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δυο δόσεων εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.