Από διαδικασία αξιολόγησης από ομάδα επιθεωρητών και εξειδικευμένων λειτουργών, περνούν βιβλία που δωρίζονται στο υπουργείο Παιδείας, με σκοπό να μπουν στις σχολικές τάξεις.

Αυτό προκύπτει μετά από ερώτημα του βουλευτή Γιώργου Κάρουλλα, για τις διαδικασίες αξιολόγησης που ακολουθούνται από το Υπουργείο Παιδείας στις περιπτώσεις δωρεάς βιβλίων, εκπαιδευτικού υλικού ή άλλων μέσων στις σχολικές μονάδες.

Συγκεκριμένα το αναφέρεται ότι σε περίπτωση δωρεάς βιβλίου, «εξετάζεται αν το βιβλίο ενισχύει το εκπαιδευτικό έργο με το περιεχόμενό του και αξιολογείται, επίσης, η καταλληλότητά του στη βάση των ηλικιακών ομάδων στις οποίες απευθύνεται. Η αξιολόγηση αυτή γίνεται από ομάδα λειτουργών και επιθεωρητών, εξειδικευμένων στο γνωστικό αντικείμενο του εκάστοτε βιβλίου που δωρίζεται στις περιπτώσεις μηχανογραφικού ή άλλου εξοπλισμού, εξετάζονται οι προδιαγραφές, η εγγύησή του, κατά πόσον είναι συμβατός με πρωτόκολλα ISO ή άλλα συναφή των θεμάτων ασφάλειας και υγείας, καθώς και τυχόν κόστος που μπορεί να επιφέρει άμεσα ή έμμεσα στο δημόσιο, λόγω ενδεχόμενης συντήρησης.

Και πάλι, η αξιολόγηση κάθε είδους εξοπλισμού, γίνεται είτε από ομάδα λειτουργών και επιθεωρητών, λαμβάνοντας υπόψη τις προδιαγραφές του εξοπλισμού, ο οποίος προμηθεύεται στο δημόσιο μέσω των δημοσίων συμβάσεων», αναφέρεται. Δωρεές, υπογραμμίζεται, οι οποίες δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δεν εγκρίνονται.

«Δωρεές οι οποίες προωθούν το ιδιωτικό συμφέρον, μέσω άμεσης ή έμμεσης διαφήμισης καταπατώντας συνεπακόλουθα τις αρχές της δωρεάν παιδείας ή δεσμεύουν το δημόσιο με συνεργασία με ιδιώτες που ακολούθως μπορεί να βλάψει τις αρχές του ανταγωνισμού και του ελεύθερου εμπορίου ή ενδεχομένως να επιφέρουν μελλοντική δέσμευση για το δημόσιο από την οποία να αποκομίσουν οικονομικό ή άλλο όφελος ιδιωτικοί οργανισμοί, επίσης δεν εγκρίνονται».

Σημειώνεται, τέλος, ότι δεν υφίστανται διαδικασίες αξιολόγησης αιτημάτων απευθείας δωρεών στις σχολικές μονάδες, εφόσον σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες, τα αιτήματα δωρεών μπορούν να τα εγκρίνουν μόνο ο υπουργός Οικονομικών ή η υπουργός Παιδείας.