Τιμοκατάλογο απεγκλωβισμού από πολεοδομικές παρατυπίες στις οποίες υπέπεσαν κυρίως επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό τον απεγκλωβισμό αγοραστών οικιστικών μονάδων. Το πέναλτι που θα επιβάλλεται κάθε φορά, εξαρτάται από το είδος της παρανομίας που έχει διαπραχθεί και τα χρήματα που θα εισπράττονται, θα χρησιμοποιούνται για απόκτηση «προσιτής στέγης» στο πλαίσιο στεγαστικού προγράμματος του υπουργείου.

Το μενού με το είδος των παρανομιών που θα νομιμοποιούνται και οι ταρίφες που θα επιβάλλονται, θα γνωστοποιηθούν αφού τύχουν επεξεργασίας.

Σημειώνεται, πως όπως έγραψε σχετικά πρόσφατα το philenews, εκκρεμούν περίπου 20.000 τίτλοι ιδιοκτησίας, αν και θεωρείται δεδομένο ότι κάποιοι από τους επηρεαζόμενους αγοραστές/ιδιοκτήτες δεν θα εξασφαλίσουν τίτλο στο πλαίσιο της πιο πάνω διαδικασίας. Ωστόσο, θα απεγκλωβιστούν αρκετοί οι οποίοι δεν είχαν ευθύνη για παρατυπίες στις οποίες υπέπεσαν άλλοι (κατασκευαστές, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης) και οι οποίες δεν είναι ακραίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου κάνοντας τον απολογισμό του πρώτου έτους διακυβέρνησης, σε σχέση με το έργο το οποίο έχει παραχθεί από το υπουργείο του, ανέφερε ότι στο υπουργείο φτάνουν πολλές επιστολές από πολίτες οι οποίοι έχουν αγοράσει κτήρια (οικίες/διαμερίσματα) και δεν μπορούν να εκδώσουν τίτλους ιδιοκτησίας ένεκα παρατυπιών στις οποίες υπέπεσαν άλλοι. Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες αυτούς χρειάζονται τους τίτλους για να πουλήσουν τις  μονάδες τους και δεν μπορούν.  Το μπλόκο στην πώληση ακινήτων ισχύει και όταν σε μια πολυκατοικία έγιναν παρατυπίες, έστω και αν δεν αφορούν όλα τα διαμερίσματα.

Όπως είπε ο υπουργός, η διαδικασία θα είναι απλοποιημένη ώστε να μπορεί να γίνει αντιληπτός ο τρόπος εφαρμογής της από όλους. Παράλληλα, ο υπουργός υπέδειξε, πως η συγκεκριμένη πολεοδομική αμνηστία δεν θα έχει συνέχεια για όσους παρανομήσουν μελλοντικά.