Γυμνό από πτητικά μέσα εμφανίστηκε το κράτος στην πυρκαγιά η οποία ξέσπασε το πρωί στο κρατικό δάσος Λεμεσού.

Το κενό στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς ήταν εξόφθαλμο και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ενώ αρχικά οι Αρχές διαβεβαίωναν ότι η φωτιά ήταν υπό έλεγχο, στην πορεία ανακοινώθηκε ότι ήταν εκτός ελέγχου. Την αδυναμία αυτή αναγκάστηκε να παραδεχθεί και η υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου όταν επισκέφθηκε την περιοχή της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι άλλες χρονιές το κράτος είχε στη διάθεσή του 7-8 πτητικά πυροσβεστικά μέσα ενώ σήμερα μόλις 2-3, η κ. Παναγιώτου απάντησε: «Δυστυχώς, φέτος οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση των πτητικών μέσων δεν ήταν γόνιμοι. Και ενώ τις προηγούμενες χρονιές τα είχαμε τον Μάιο, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα έχουμε τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα τον Ιούνιο».

Στη συνέχεια, βεβαίως, η Υπουργός προσπάθησε να αποσείσει την ευθύνη από την Κυβέρνηση, προτάσσοντας την απόφαση για απόκτηση ιδιόκτητων πτητικών μέσων αντί να τα ενοικιάζει κάθε χρόνο. «Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε τα δικά μας, τα ιδιόκτητα πτητικά μέσα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η απόφαση του Πρόεδρου», σημείωσε.

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει δώσει οδηγίες ώστε να προχωρήσει η αγορά 10 ιδιόκτητων πτητικών μέσων, πρόσθεσε η Υπουργός Γεωργίας. Όπως ανέφερε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δύο ιδιόκτητα πτητικά μέσα, στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε τρία. Επισήμανε παράλληλα, πως δεν είναι μόνο τα πτητικά μέσα, είναι και οι επίγειες δυνάμεις.

«Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα στην κατάσταση μιας πυρκαγιάς είναι η πρόληψη, έχουμε ήδη, όπως σας έχω πει, προχωρήσει μέσα από τις αποφάσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για να αγοραστούν σε βάθος πενταετίας 10 πτητικά μέσα και ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων».

Την ίδια ώρα η Υπουργός, ισχυρίστηκε πως το Τμήμα Δασών για πρώτη φορά είναι σε πλήρη ετοιμότητα από τον Απρίλιο, αντί από τον Μάιο, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές και έχει επεκταθεί και η περίοδος που απασχολούνται οι δασοπυροσβέστες στους 8 μήνες.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για τις πυρκαγιές ενόψει και του φετινού καλοκαιριού η κ. Παναγιώτου είπε πως έχουμε διανύσει το πιο θερμό έτος και πως έχουμε διανύσει μια χρονιά που δεν είχαμε καθόλου βροχές. «Μας προβληματίζει οτιδήποτε προκαλεί ή ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά».

«Το πιο σημαντικό βήμα για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές είναι η πρόληψη. Και δυστυχώς, η πρώτη αιτία των πυρκαγιών είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Θέλω να απευθύνω έκκληση αυτή τη στιγμή. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που υπάρχει στο Τμήμα Μεταλλείων για αυτό το οποίο έχει συμβεί σήμερα. Αλλά και επειδή ακριβώς διανύουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να αποφύγουμε οποιεσδήποτε ενέργειες ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά».

Τέλος, τόνισε πως έχει δώσει οδηγίες στον Γενικό Διευθυντή όπως προχωρήσει η διεξαγωγή διοικητικής έρευνας και να εξετάσει και τη δυνατότητα να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων.