Την εγκληματικότητα, την εικόνα του δημογραφικού και την οικονομία θεωρεί η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων ότι έχει επηρεάσει το πρόβλημα του Μεταναστευτικού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του philenews, η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Prime Market Research and Consulting Ltd, επιβεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι εκείνο το οποίο απασχολεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό (93%) τους Κυπρίους. Μάλιστα, ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων (3.150 επιτυχημένες συμμετοχές) μέσα σε τρεις μέρες που διήρκησε η έρευνα, επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Κατ’ αρχάς,  όσον αφορά το ερώτημα “Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το μεταναστευτικό πρόβλημα”, το αποτέλεσμα όσων το θεωρούν πολύ σημαντικό φτάνει στο 93%. Συγκεκριμένα, ποσοστό 78% το θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό και ποσοστό 15% πολύ σημαντικό. Τα ποσοστά στη βάση ηλικιακών κατηγοριών αυξάνονται όσο ανεβαίνει η ηλικία των ερωτηθέντων. Στην ηλικία 18-24 τα ποσοστά είναι 67% πάρα πολύ και 16% πολύ και αυξάνονται όσον μεγαλώνουν οι ηλικιακές κατηγορίες για να φτάσουν στην ηλικία 55-64 σε 86% πάρα πολύ και 11% πολύ, ενώ στην ηλικία των 65+ το 84% τοποθετείται στο πάρα πολύ και 11% στο πολύ.

Όσον αφορά τις απαντήσεις ανά επαρχία, παρατηρείται ισορροπία στον συνδυασμό πάρα πολύ και πολύ. Σε εκείνους που τοποθετήθηκαν στο πάρα πολύ, οι περισσότεροι είναι στην επαρχία Αμμοχώστου 86% και ακολουθούν Πάφος 82%, Λάρνακα 81%, Λευκωσία 77% και Λεμεσός 76%.

Δημογραφικό και εγκληματικότητα

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση των ερωτηθέντων στους τομείς τους οποίους θεωρούν ότι έχει επηρεάσει το Μεταναστευτικό. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι έχει επηρεάσει περισσότερο την εικόνα του δημογραφικού και την εγκληματικότητα καθώς και σε μεγάλο βαθμό την οικονομία. Λιγότερο θεωρούν ότι έχει επηρεάσει την κουλτούρα μας και ακόμη λιγότερο την θρησκεία.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την εικόνα του δημογραφικού, ποσοστό 76% θεωρεί ότι έχει επηρεάσει πάρα πολύ και ποσοστό 11% πολύ. Ποσοστό 6% θεωρεί τοποθετείται στο όχι και τόσο και ποσοστό 3% λίγο. Κι εδώ τα μεγαλύτερα ποσοστά δίδονται από την ηλικιακή κατηγορία 55-64 και φτάνουν στο 81% πάρα πολύ και 10% πολύ. Όσον αφορά τις επαρχίες, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στην Λάρνακα 82% πάρα πολύ και 8% πολύ.

Εξαιρετικά μεγάλο είναι και το ποσοστό που θεωρεί ότι το Μεταναστευτικό έχει επηρεάσει την εγκληματικότητα. Φτάνει το 82% (68% πάρα πολύ και 14% πολύ). Η ηλικιακή κατηγορία 55-64 δίδει κι εδώ το μεγαλύτερο ποσοστό 86% (73% πάρα πολύ και 13% πολύ) ενώ η Λάρνακα είναι η επαρχία που δίδει το μεγαλύτερο ποσοστό πάρα πολύ (75%).

Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων τοποθετεί και την οικονομία στους τομείς στους οποίους έχουν επηρεαστεί πολύ. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 73% (51% πάρα πολύ και 22% πολύ). Τα μεγαλύτερα ποσοστά δίδονται από την ηλικιακή κατηγορία 45-64 και από τις επαρχίες και πάλι η Λάρνακα.

Στον τομέα κουλτούρα τα ποσοστά είναι μικρότερα. Συγκεκριμένα, ποσοστό 67% θεωρεί ότι το Μεταναστευτικό έχει επηρεάσει πολύ (46% πάρα πολύ και 21% πολύ).

Ακόμη μικρότερο είναι το ποσοστό όσον αφορά τη θρησκεία. Πέφτει στο 54% (375 πάρα πολύ και 17% πολύ). Εδώ εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό το οποίο τοποθετείται στο ότι έχει επηρεάσει καθόλου και φτάνει στο 20%.

65% επηρεάστηκαν προσωπικά

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις στην ερώτηση “Πόσο σας έχει επηρεάσει προσωπικά το Μεταναστευτικό”. Ποσοστό 65% απάντησε ότι τους έχει επηρεάσει. Συγκεκριμένα, ποσοστό 34% απάντησε πάρα πολύ και ποσοστό 31% πολύ. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καλύπτουν τις ηλικιακές κατηγορίες από 35 μέχρι 64 χρόνων. Όσον αφορά τις επαρχίες, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στην Πάφο 70% (43% πάρα πολύ και 27% πολύ).

Φόβος για τα επόμενα χρόνια

Άκρως σημαντική είναι η πεποίθηση η οποία εκφράζεται σε συντριπτικό ποσοστό (92%) όσον αφορά την εκτίμηση κατά πόσο το Μεταναστευτικό πρόβλημα θα μεγαλώσει με την πάροδο των χρόνων. Συγκεκριμένα, ποσοστό 71% πιστεύει πάρα πολύ ότι θα μεγαλώσει στο μέλλον και ποσοστό 21% ότι θα μεγαλώσει πολύ. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στην ηλικιακή κατηγορία 45-64.

Ταυτότητα έρευνας

Μέγεθος δείγματος: 3150 επιτυχημένες συνεντεύξεις

Κάλυψη: Παγκύπρια

Δειγματοληψία: Τυχαία Στρωματοποιημένη Πολυσταδιακή

Μεθοδολογία συλλογής Πληροφοριών: CAWI (Computer Aided Web Interviews)

Συμμετέχοντες: Επισκέπτες ιστοσελίδας Philenews

Περίοδος Συλλογής Δεδομένων: 22/04/2024 – 25/04/2024

Στατιστικό Σφάλμα: +/-2% (διάστημα εμπιστοσύνης 95%)

Αύριο στο δεύτερο μέρος

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας του Philenews, αναφορικά με τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπισθεί πιο αποτελεσματικά το Μεταναστευτικό πρόβλημα.