Θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού έχει πέσει το 14,4% των Κυπρίων μαθητών ενώ 7,8% δηλώνει ότι θυματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου τουλάχιστον 2–3 φορές σε ένα μήνα. Ένας στους 10 μαθητές ενεπλάκη τουλάχιστον 3 φορές σε καβγά σε διάρκεια 12 μηνών. Πρόκειται για τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας για τις Συμπεριφορές Υγείας Παιδιών Σχολικής Ηλικίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία στην Κύπρο διεξάγει το υπουργείο Παιδείας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022 στις ηλικίες 11, 13 και 15 χρόνων και συμμετείχαν 4.818 μαθητές.

Όσον αφορά στην ενότητα βία μεταξύ συνομηλίκων και στον εκφοβισμό, αυτή χωρίζεται σε τρεις πτυχές: τον εκφοβισμό στο σχολείο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τους καβγάδες.

Εκφοβισμός στο σχολείο

Το 4,3% των μαθητών στην Κύπρο (6% διεθνώς) έχει εκφοβίσει άλλα παιδιά στο σχολείο με συχνότητα 2-3 φορές μηνιαίως τους τελευταίους μήνες. Ως προς το φύλο, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, τα αγόρια δηλώνουν υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε εκφοβισμό σε σχέση με τα κορίτσια.

Θυματοποίηση στο σχολείο

Το 7,8% των μαθητών στην Κύπρο (11% διεθνώς) έχει δεχτεί εκφοβισμό τουλάχιστον 2-3 φορές μηνιαίως. Τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, δεν παρουσιάζεται διαφοροποίηση ως προς το φύλο. Τα υψηλότερα ποσοστά θυματοποίησης εντοπίζονται στους 13χρονους, σε αντίθεση με τη διεθνή τάση όπου όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τόσο μειώνονται τα περιστατικά. Στην Κύπρο το ποσοστό θυματοποίησης είναι υψηλότερο για τα κορίτσια από υψηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο (11%) σε σχέση με τα κορίτσια από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο (7%), σε αντίθεση με τη διεθνή τάση όπου τα παιδιά φτωχότερων οικογενειών είναι πιο ευάλωτα.

Διαδικτυακός εκφοβισμός

Το 9,5% των μαθητών στην Κύπρο (12% διεθνώς) έχει εκφοβίσει διαδικτυακά άλλο παιδί τουλάχιστον 1-2 φορές. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο για τα αγόρια απ’ ότι για τα κορίτσια. Στην Κύπρο, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους 15χρονους και στα παιδιά από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου περισσότερο ευάλωτοι είναι οι 13χρονοι.

Θυματοποίηση μέσω διαδικτύου

Το 14,4% των μαθητών στην Κύπρο (16% διεθνώς -15% αγόρια και 16% κορίτσια) έχουν υπάρξει θύμα τουλάχιστον 1-2 φορές τους τελευταίους μήνες. Σε αρκετές χώρες τα ποσοστά των κοριτσιών είναι υψηλότερα από αυτά των αγοριών, ενώ στην Κύπρο δεν παρατηρείται διαφορά ως προς το φύλο.

Εμπλοκή σε καβγάδες

Το 10,6% των μαθητών στην Κύπρο (10% διεθνώς) συμμετείχε σε καβγάδες τουλάχιστον 3 φορές τους τελευταίους 12 μήνες. Σχεδόν σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, τα αγόρια αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά (14%) σε σχέση με τα κορίτσια (6%). Τα ποσοστά τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο μειώνονται με την ηλικία. Στην Κύπρο δεν παρατηρείται συσχέτιση με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.