Έξι στους δέκα Κύπριους είναι οικονομικά αναλφάβητοι.

Η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις αναφορικά με τις χρηματοοικονομικές γνώσεις. Μεγαλύτερο πρόβλημα και κενό σε χρηματοοικονομικές γνώσεις εντοπίζεται σε νεαρά άτομα και δη, σε όσους δεν είχαν επαφή με οικονομικά μέχρι τα 18 τους έτη.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα ερευνών που διενεργήθηκαν, στο πλαίσιο των εργασιών που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια από πολλούς φορείς, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και της Χρηματοικονομικής Παιδείας, έπειτα που η δράση αυτή έλαβε το πράσινο φως από την προηγούμενη Κυβέρνηση το 2022.

Το θέμα του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και της μεγάλης του σημασίας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, συζητήθηκε χθες στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι να δουν πλέον και στην πράξη την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής που έχουν ήδη εκπονήσει.

Όπως έχει λεχθεί από την εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας, την υλοποίηση θα αναλάβει νέα Επιτροπή, η οποία θα συσταθεί και θα λειτουργεί σαν πολιτειακό όργανο. Πρόκειται για την Κυπριακή Επιτροπή Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού και Παιδείας (ΚΕΧΑΠ), η οποία θα στοχεύσει στην ενίσχυση των χρηματοοικονομικών γνώσεων γενικά της κοινωνίας. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στα σχολεία ούτως ώστε να καταρτιστούν κατάλληλα για αυτά τα σημαντικά θέματα οι μαθητές.