Πλάνα και δράσεις και για τα έξι ζητήματα που καίνε τους οργανωμένους καθηγητές θα θέσει αύριο η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, στη συνάντηση με την ΟΕΛΜΕΚ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη διαχείριση της σχολικής βίας (τοποθέτηση καμερών και εναλλακτικό πρόγραμμα για τους έντονα παραβατικούς μαθητές), την εργοδότηση στα προγράμματα ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ, την εγκατάσταση κλιματιστικών, τη μείωση απαλλαγών εκπαιδευτικού έργου, τις αποσπάσεις διευθυντικών στελεχών και τα ιδιωτικά σχολεία.

Η ΟΕΛΜΕΚ έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείεται να λάβει μέτρα αν δεν επιλυθούν. Όπως ανέφερε στο Philenews αξιόπιστη πηγή του υπουργείου Παιδείας και για τα έξι θέματα υπάρχουν ενέργειες σε εξέλιξη.

>Το θέμα των καμερών βρίσκεται στην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ γίνονται και διαβουλεύσεις με το Υπουργείο. Σημειώνεται, πάντως, από πλευράς υπουργείου Παιδείας ότι αυξήθηκε η φρούρηση και ότι για πρώτη φορά έχουν φρουρούς τα γυμνάσια σε βραδινές ώρες και κάποια σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης και το πρωί.

>Το πρόγραμμα για τους έντονα παραβατικούς μαθητές έλαβε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου τους προηγούμενους μήνες. Υπάρχει πρόταση από τη Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, την οποία πρέπει να μελετήσουν και άλλοι φορείς. Δρομολογούν λύσεις, οι οποίες χρειάζεται χρόνος για να εφαρμοστούν σωστά και με νομική κατοχύρωση.

Για τη στελέχωση στα προγράμματα ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο η διαβούλευση και καταργήθηκε το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών, ώστε πλέον να εργοδοτούνται ως μισθωτοί. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο θα υπάρξει τελική πρόταση από το υπουργείο Παιδείας, εφόσον γίνει συζήτηση με όλους τους εταίρους και τύχει έγκρισης από τη Νομική Υπηρεσία. Χρειάζεται χρόνος, μας διευκρινίστηκε.

Για τα κλιματιστικά μας αναφέρθηκε ότι στα μέσα Φεβρουαρίου, δηλαδή σε λίγες μέρες, ολοκληρώνεται η συμφωνία που προβλέπει την πιλοτική εγκατάσταση 50 κλιματιστικών. Στη συνέχεια θα εκπονηθεί σχέδιο τριετίας για όλα τα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) παγκυπρίως.

Για τις αποσπάσεις διευθυντικών στελεχών στο Υπουργείο, υποδεικνύεται ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκε ο αριθμός τους και ότι θα μειωθούν περαιτέρω στο μέλλον. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι μόλις ένας διευθυντής είναι αποσπασμένος σήμερα.

Για τη μείωση των απαλλαγών διδακτικού χρόνου για άλλο εκπαιδευτικό έργο, επισημαίνεται ότι εμπλέκονται και άλλοι φορείς πέρα του υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, για το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας. Πρέπει να γίνει διάλογος και με άλλους φορείς και ετοιμάζονται κάποια σενάρια, τα οποία θα παρουσιαστούν εντός λίγων εβδομάδων.