Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου ζήτησε άδεια λίγων εβδομάδων αλλά τελικά απουσίαζε το μισό ακαδημαϊκό έτος για 10 χρόνια, από το 2009 έως το 2019, ώστε να διδάσκει και στο Πανεπιστήμιο του Ουόρικ.

Tην υπόθεση του διπλοθεσίτη καθηγητή, την οποία αναφέρει σε έκθεση του και ο Γενικός Ελεγκτής, υπέδειξε ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης στη διάρκεια εξέτασης του προϋπολογισμού του ιδρύματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι μπορεί καθηγητής να διατηρήσει θέση και σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. «Εμείς δεν είχαμε στοιχεία τι έκανε ο καθηγητής. Επομένως, δεν μπορούμε να εκφράσουμε άποψη» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι σε ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αναφέρεται ότι το Πανεπιστήμιο ενέκρινε το αίτημα του εν λόγω καθηγητή για άδεια απουσίας πέντε εβδομάδων ετησίως, προκειμένου να διατηρήσει την έμμισθη σχέση μερικής απασχόλησης με πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η απουσία μου από το Πανεπιστήμιο θα είναι περιορισμένη σε συνολικά 5 εβδομάδες το χρόνο, από τις οποίες η 1 εβδομάδα (συνήθως) είναι τον Οκτώβριο και η άλλη (συνήθως) τον Φεβρουάριο. Οι υπόλοιπες 3 εβδομάδες είναι εκτός των ακαδημαϊκών εξαμήνων του Πανεπιστημίου Κύπρου…», απαντούσε το ίδρυμα στον Γενικό Ελεγκτή, βάσει του αιτήματος που κατέθεσε ο καθηγητής.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή του Πανεπιστημίου Κύπρου για τα χειμερινά εξάμηνα των ακαδημαϊκών ετών 2009–2019, δεν υπάρχουν καταχωρημένες στο λογισμικό σύστημα Banner διδακτικές ώρες για τον καθηγητή, ενώ φαίνεται ότι παρείχε διδασκαλία μόνο κατά τα εαρινά εξάμηνα.

Από τα πιο πάνω, σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, προκύπτει ότι το Πανεπιστήμιο δεν διαθέτει μηχανισμό για να εντοπίζονται περιπτώσεις ακαδημαϊκών που διδάσκουν λιγότερες από 6 ώρες την εβδομάδα, όπως καθορίζουν οι κανονισμοί.