Έντονη είναι η αντίδραση της Κίνησης Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» , με αφορμή την παρέμβαση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος απέστειλε  επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τις δράσεις στα σχολεία σε σχέση με τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή αναφέροντας πως, «απουσιάζει ο ρόλος του πραξικοπήματος».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «ΑΛΛΑΓΗ», με αφορμή τις τελευταίες παρεμβάσεις του ΑΚΕΛ και διαφόρων άλλων Κινήσεων και Οργανώσεων που πρόσκεινται σ’ αυτό στο χώρο της Εκπαίδευσης, η Κίνηση δηλώνει τα ακόλουθα:

  • Στην πρώτη περίπτωση το ΑΚΕΛ επιτίθεται στο ΥΠΑΝ με ανακοίνωση επειδή δεν υπήρξε όπως ισχυρίζεται, αναφορά στο Πραξικόπημα σε εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 50 χρόνια από τη βάρβαρη Τουρκική Εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή.
  • Στη δεύτερη περίπτωση παρεμβαίνει απροκάλυπτα στη σχολική ζωή, καθώς σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ¨μαύρη σελίδα στην εκπαίδευση¨ την προσπάθεια συναδέλφων καθηγητών, μετά μάλιστα από έγκριση και παρότρυνση του Διευθυντή του σχολείου, να αφαιρέσουν πανό με συνθήματα που ανάρτησαν μαθητές στο Λύκειο Ιδαλίου οι οποίοι πρόσκεινται ιδεολογικά στο εν λόγω κόμμα κι αφού στο μεταξύ απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια με άλλους μαθητές που διαφωνούσαν. Η έκθεση γεγονότων που ετοίμασε ο Διευθυντής του σχολείου και εγκρίθηκε από τον Καθηγητικό Σύλλογο είναι ενδεικτική στο τι συνέβηκε: «[….] Όταν αναρτήθηκαν τα πανό προκλήθηκε ένταση και αναστάτωση στην κεντρική αυλή του σχολείου […] έγινε δική μου σύσταση για να βρεθεί τρόπος να αποκλιμακωθεί η ένταση […] για να αποφευχθούν τα χειρότερα τελικά τα πανό κατέβηκαν από καθηγητές. Δεν υπήρξε κανένας προπηλακισμός, ούτε πρόθεση φίμωσης του Κ.Μ.Σ. ούτε άλλες προκλήσεις και το περιστατικό έληξε προτού πάρει έκταση […] θεωρώ ότι για να μην κλιμακωθούν τα επεισόδια ορθά έπραξαν οι συνάδελφοι […] θεωρώ εντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες ότι αναβιώνουν ακροδεξιές αντιλήψεις στο σχολείο μας…».

«Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η συντονισμένη επίθεση που εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ και οι Οργανώσεις που πρόσκεινται σ’ αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον χώρο της Εκπαίδευσης με σκοπό την ψηφοθηρία ενόψει και των επερχόμενων εκλογών. Χρησιμοποιούν και πάλι τη γνωστή και πεπατημένη μέθοδο της πραξικοπηματολογίας, του εμφυλιοπολεμικού διχασμού, του κομματικού φανατισμού και της γκαιμπελικής προπαγάνδας, με σκοπό να συσπειρώσουν το ακροατήριό τους».

Παράλληλα καλούν το ΑΚΕΛ και τα υπόλοιπα κόμματα, να αφήσουν μακριά την Παιδεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από το πεδίο των πολιτικών εκλογικών αντιπαραθέσεών τους. «Ο χώρος του σχολείου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για μικροκομματικές διενέξεις. Το σχολείο είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας. Σταματήστε να δηλητηριάζετε τους έφηβους μαθητές μας με όλη την τοξική φρασεολογία σας και αναπαράγοντας ψεύδη και ύβρεις. Οι εκπαιδευτικοί μας καθημερινά καταθέτουν τη ψυχή τους στα σχολεία, παλεύουν αδιάκοπα να οικοδομήσουν ήθος και αξίες στους μαθητές μας. Πολλές φορές καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ αντικρουόμενων καταστάσεων και να ηρεμήσουν τα πνεύματα για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία μιας σχολικής μονάδας. Διερωτηθείτε πόση ζημιά κάνετε με το να ρίχνετε λάδι στη φωτιά με τις ψευδείς και ανυπόστατες παρεμβάσεις σας».

Τέλος επισημαίνουν πως, η Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» θα σταθεί τροχοπέδη σε όποιον παρεμβαίνει ζημιογόνα στην Εκπαίδευσή μας. «Θα υψώνει τείχος και ασπίδα προστασίας σε όλους τους συναδέλφους που καθημερινά αναλώνουν μέχρι και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους για το καλό των μαθητών μας και της δημόσιάς μας παιδείας. Δεν θα περάσει ούτε ο εκφοβισμός, ούτε οι λοιδορίες, ούτε η σπίλωση ευσυνείδητων συναδέλφων που επιχειρούν αυτή τη στιγμή κύκλοι που θέτουν την κομματική τους ιδιότητα και συμφέρον, υπεράνω της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων και της Παιδείας μας».