Το 18% των μαθητών που φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση στις ευρωπαϊκές χώρες, απουσίασε από τα σχολεία και κατ’ επέκταση από τα μαθήματά του κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Αυτό αναφέρθηκε στη Διάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και στην οποία παρευρέθηκε και η Αθηνά Μιχαηλίδου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η απουσία αυτού του ποσοστού μαθητών πιστώθηκε κυρίως στην πανδημία της Covid-19 που ταλαιπώρησε όλες τις χώρες. Όπως αναφέρθηκε στη Διάσκεψη, οι απουσίες των μαθητών από τα σχολεία τους έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια (ιδιαίτερα μετά την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού) πιο συχνές, σύμφωνα με πανευρωπαϊκά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί.

Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να ισχύει και στην Κύπρο, με την αρμόδια Υπουργό να το αποδίδει κυρίως στην αύξηση της ανησυχίας των γονέων για ενδεχόμενη νόσηση των παιδιών τους. Αποτέλεσμα αυτής της ανησυχίας, όπως ανέφερε και στον «Φ» η κ. Μιχαηλίδου, είναι ένα ποσοστό των μαθητών να παραμένει στο σπίτι και να μην μεταβαίνει στο σχολείο, κυρίως όταν παρουσιάζει συγκεκριμένα συμπτώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και παρατηρείται στα σχολεία μας μια αύξηση στις απουσίες παιδιών, ωστόσο αυτό είναι ένα θέμα το οποίο το υπουργείο Παιδείας θα το εξετάσει και την επόμενη σχολική χρονιά. Κι αυτό κυρίως για να διαπιστωθεί κατά πόσο πρόκειται για τάση ή εάν απλώς έτυχε αυτές τις χρονιές που ακολούθησαν της πανδημίας.