«Η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων είχε ως στόχο πριν από οποιεσδήποτε ρυθμίσεις, να υπάρχει ένα σύγχρονο σχέδιο αξιολόγησης, όπως έχουν όλα τα άλλα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα», δήλωσε στην εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ στον ACTIVE η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου.

«Θέλαμε να δοθεί έμφαση όχι μόνο στις γραπτές εξετάσεις και διαγωνίσματα  αλλά και σε εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης, να δώσουμε ευκαιρίες στα παιδιά να δείξουν τις ικανότητές τους μέσα από τον προφορικό λόγο, projects, δημιουργικές εργασίες, αλλά και γραπτά» ,ανέφερε η Υπουργός.

«Η πρότασή μας», σημείωσε, «αφορά σε ένα σύστημα, το οποίο εδράζεται σε καθαρά παιδαγωγικές αρχές, είναι ισορροπημένο και απλοποιημένο. Με λίγα λόγια», εξήγησε, «προνοεί δύο τετράμηνα, αφού θα λαμβάνουν βαθμό οι μαθητές τον Γενάρη και τον Ιούνιο, αλλά τον Γενάρη θα είναι αποτίμηση προφορικού, γραπτού και άλλων εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης, με μια γραπτή εξέταση στο τέλος».

«Η ρύθμιση αυτή θα διαρκέσει μια τριετία» ανέφερε η κυρία Μιχαηλίδου, «επειδή δεν δικαιολογούνται», όπως είπε «οι πολλές αλλαγές». «Θα αξιολογείται συστηματικά ο θεσμός, ώστε να μπορούμε να λύνουμε μικρά ζητήματα που θα προκύπτουν. Μετά το τέλος της τριετίας θα ληφθούν οι περαιτέρω αποφάσεις», υπογράμμισε.

«Ταυτόχρονα με τον μαθητή θα αξιολογείται έμμεσα και ο εκπαιδευτικός και το σύστημα διδασκαλίας» συμπλήρωσε. «Στους στόχους», ανέφερε η υπουργός της Παιδείας, «είναι να μειωθεί η ύλη στο μέλλον και να είναι πιο ουσιαστική  για τους μαθητές».

«Στις επόμενες βδομάδες θα ανακοινωθούν κι άλλες αποφάσεις», σημείωσε «οι οποίες δεν λαμβάνονται μονομερώς, παρά μόνο μετά από διαβούλευση με τους εταίρους, γι’ αυτό και έχουν μειωθεί οι αντιδράσεις».