Η σύσταση του «Ταμείου Αμάλθεια» αναβαθμίζει το ρόλο της Κύπρου που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος, με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε στο philenews podcast o διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου. Η οικονομική παράμετρος της πρωτοβουλίας αυτής της προσπάθειας είπε, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς και με τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ που συμμετέχει στο σχέδιο, είναι η πρόθεση για σύσταση γραμματείας ενός μηχανισμού στην Κύπρο, η οποία θα είναι κάτω από το συντονισμό της Κ.Δ.

Δεν πρόκειται για μια αποστολή μόνο, αλλά θα έχει συνέχεια, διάρκεια, συχνότητα και ποσότητα ανέφερε ο κύριος Χρυσοστόμου, εξηγώντας ότι ακόμα και κατάπαυση του πυρός να επέλθει, οι ανάγκες επισιτισμού θα είναι πάρα πολλές και για καιρό.

Την ίδια ώρα συνέδεσε την προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την αναφορά που υπάρχει στη Μέση Ανατολή. Η αναβάθμιση της γεωστρατηγικής μας θέσης μέσω της πρωτοβουλίας Αμάλθεια συμπλήρωσε, δεν θα πρέπει να είναι μονοδιάστατη, αλλά να μετουσιωθεί και στο κείμενο των συμπερασμάτων για τα Ευρωτουρκικά και να καταγραφούν τα αυτονόητα που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, στις υποχρεώσεις της έναντι της Κ.Δ.