Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητούν οι Δήμοι Παραλιμνίου και Δερύνειας, που περιμένουν μαζί με την Αγία Νάπα εδώ και εννέα χρόνια την εκπόνηση τοπικού σχεδίου

Η απόφαση για την κατάρτιση τοπικού σχεδίου λήφθηκε το 2014, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό, για διάφορους λόγους, να δημοσιευτεί. Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος Παραλιμνίου συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη το απόγευμα της Τρίτης, στην οποία κλήθηκαν όλοι οι βουλευτές Αμμοχώστου, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Πυρίλλη, το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου-Αγίας Νάπας-Δερύνειας, εγκρίθηκε στις 29 Ιουλίου από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, ωστόσο «μέχρι σήμερα ο μελετητής που εκπονεί την περιβαλλοντική μελέτη, αναμένει να του δοθεί το κείμενο του τοπικού σχεδίου. Το θέμα έχει φτάσει στα όρια του εμπαιγμού».

Ο δήμαρχος Παραλιμνίου, υπέδειξε πως χωρίς τοπικό σχέδιο, οι περιοχές που επηρεάζονται παραμένουν καθηλωμένες, αφού η ανάπτυξη γίνεται με πολιτική υπαίθρου. «Αυτό πλήττει καίρια την επαρχία και το βιοτικό της επίπεδο. Οι επενδύσεις είναι καθηλωμένες ενώ το 80% των νέων μας που έρχονται από τις σπουδές τους ψάχνουν δουλειά σε άλλες επαρχίες, επειδή βρίσκουν ψηλότερους μισθούς. Η επαρχία μας έχει το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής, με το χάσμα μεταξύ της τέταρτης επαρχίας που είναι η Πάφος να διευρύνεται συνεχώς από το 2000 και μετά».

Λάβρος ήταν και ο δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, ο οποίος έκανε λόγο για κοροϊδία. «Εδώ και πολλά χρόνια νέοι άνθρωποι, αλλά και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης περιμένουν πώς και πώς το τοπικό σχέδιο για να μπορέσουν να κτίσουν κατοικίες. Η Δερύνεια είναι η πρώτη τοπική αρχή σε όλη την Κύπρο, που αξιοποιεί στο έπακρο το σχέδιο για τις ακριτικές περιοχές, το οποίο διανύει τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας του και ευελπιστώ πως θα πάρει παράταση», υπέδειξε ζητώντας όπως δημοσιοποιηθεί άμεσα το τοπικό σχέδιο. 

Όπως σημειώθηκε στη σύσκεψη εάν δεν δημοσιευτεί το τοπικό σχέδιο μέχρι το τέλος του 2023 ενδεχομένως η διαδικασία να ξεκινήσει ξανά από την αρχή, αφού αρχές του επόμενου έτους λήγει η θητεία των μελών του Πολεοδομικού Συμβουλίου. Οι βουλευτές Αμμοχώστου, ανέφεραν πως θα εγγράψουν το θέμα στην Επιτροπή Εξωτερικών ώστε να ζητήσουν εξηγήσεις για τους λόγους της καθυστέρησης, ενώ με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΚΟ θα διευθετηθεί συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Χωρίς τοπικό σχέδιο πάντως δεν θα μπορεί να ασκεί επαρκώς μία από τις σημαντικότερες αρμοδιότητές του ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (σ.σ έκδοση πολεοδομικών αδειών), εάν βέβαια προλάβει να ενταχθεί του χρόνου στη Μεταρρύθμιση της Τ.Α. η ελ. επαρχία Αμμοχώστου. Σημειώνεται πως μετά τις έριδες στην πρώτη συνεδρία του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου, που θα προετοιμάσει τη λειτουργία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, συνήλθε την Τετάρτη για δεύτερη φορά το σώμα, σε κλίμα συναίνεσης αυτή τη φορά.