Σε απόγνωση βρίσκονται οι καταστηματάρχες της οδό Γλάδστωνος πλησίον της περιοχής Τσιαμούδας, μετά και την ενημέρωση από τον εργολάβο που ανέλαβε την κατασκευή του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στο κέντρο της Λεμεσού, ότι η μια λωρίδα του δρόμου για παραμείνει κλειστεί από τις 20 Νοεμβρίου και για τους επόμενους 4 μήνες.

Οι καταστηματάρχες επικρίνουν τόσο τις δημοτικές Αρχές, αλλά και το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λεμεσού – Αμαθούντας, καθώς υποστηρίζουν ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν λίγο πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και αυξήσουν έστω και λίγο τον τζίρο τους. Στην περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες στεγάζονται εδώ και χρόνια καταστήματα με είδη ένδυσης, κομμωτήρια, ταχυφαγεία και διάφορα υποστατικά.
Όπως εξηγούν στον «Φ» οι καταστηματάρχες, πρόκειται για κύρια οδική αρτηρία που διασχίζει το κέντρο της πόλης και οδηγεί στην οδό Ανεξαρτησίας, με τους ίδιους να επισημαίνουν ότι με την έναρξη των εργασιών του ΣΑΛΑ κανένας πολίτης δεν θα επιθυμεί να έρθει στο κέντρο για ψώνια, δεδομένου και της κυκλοφοριακής συμφόρησης που θα συμβεί στην περιοχή.

«Περιμένουμε την περίοδο των Χριστουγέννων να δουλέψουμε και να βγάλουμε έστω τα χαμένα των προηγούμενων μηνών, αφού το παζάρι είναι “μουδιασμένο”. Ο Δεκέμβριος για μας είναι ο καλύτερος μήνας ενώ καταβάλλουμε και 13ους μισθούς, οπόταν τα έξοδα είναι ακόμη περισσότερα», λέει στον «Φ» καταστηματάρχης, η οποία φανερά απογοητευμένη αναφέρει ότι οι ίδιοι δεν ρωτήθηκαν για τις εργασίες και ενημερωθήκαν μέσω επιστολής από το εργολάβο του έργου.

Στην επιστολή, την οποία κατέχει ο «Φ», ο εργολάβος ενημερώνει τους επηρεαζόμενους ότι οι εργασίες αυλακών θα διεξαχθούν στην οδό Γλάδστωνος από τα φώτα τροχαίας του Πεντάδρομου μέχρι τα φώτα τροχαίας της Τζιαμούδας, από τις 20 Νοεμβρίου και θα αποπερατωθούν την 1η Μαρτίου 2024. Μάλιστα, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων μόνο στη μια λωρίδα με δυτική κατεύθυνση.
«Αναμέναμε τις αρμόδιες Αρχές να δείξουν κατανόηση προς τους καταστηματάρχες και να αντιληφθούν ότι η περίοδος των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντική για εμάς», λέει ιδιοκτήτης κομμωτηρίου που στεγάζεται στην περιοχή της Τσιαμούδας. «Είναι λες και το έκαναν επίτηδες», τονίζει, εξηγώντας ότι κατανοούν το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνουν εργασίες, ωστόσο, ο προγραμματισμός για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι λάθος.

ΣΑΛΑ: Αλλαγή σχεδιασμών λόγω Τροχαίας

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή του ΣΑΛΑ, Γιάννη Τσουλόφτα, ο οποίος μας ανάφερε πως ο αρχικός σχεδιασμός των εργασιών για το συγκεκριμένο τμήμα του οδικού δικτύου ήταν άλλος, ωστόσο, ανατράπηκε λόγω άρνησης από πλευράς της Τροχαίας να κλείσει όλο το τμήμα του δρόμου για 6 βδομάδες.

Πρόκειται για το τελευταίο σημείο των εργασιών του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στο κέντρο της πόλης που θωρακίζει την Οδό Ανεξαρτησίας, εξηγεί ο κ. Τσουλόφτας, αναφέροντας ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ολοκληρωθούν οι εργασίες εντός 6 βδομάδων και το έργο στις 8 Δεκεμβρίου θα είχε αποπερατωθεί. «Η Αστυνομία δεν επέτρεψε να κλείσει ο δρόμος και από τις δυο κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι προγραμματισμοί».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι δόθηκε άδεια από την Αστυνομία να διεκπεραιωθούν οι εργασίες στη μια λωρίδα του δρόμου πράγμα που θα φέρει δυσκολίες στα κατασκευαστικά έργα. Κληθείς να απαντήσει στα όσα καταγγέλλουν οι καταστηματάρχες, σημείωσε ότι «καταβάλλονται προσπάθειες και γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ του εργολάβου και του Δήμου Λεμεσού έτσι ώστε να σταματήσουν οι εργασίες μέσα Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Ιανουαρίου για να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα καταστήματα κατά τη διάρκεια των εορτών».

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό τόσο στους καταστηματάρχες αλλά και στον εργολάβο του έργου ο οποίος καλείται να βγει εκτός προγραμματισμού. Να σημειωθεί πως η περιοχή της Τζαμούδας παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρονν ενώ πρόσφατα από τις εργασίες εκσκαφών είχε ανευρεθεί αρχαίος τάφος αλλά και ανθρώπινα οστά, με το ΣΑΛΑ να απευθύνεται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων για τη μετακίνηση των ευρημάτων.