Στον χάρτη με τις «έξυπνες πόλεις» ανακοίνωσε πως εντάσσεται ο Δήμος Λάρνακας, που θα μετασχηματίσει την αστική του λειτουργία υιοθετώντας έξυπνες πρακτικές και καινοτόμες λύσεις, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των δημοτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την επίλυση καθημερινών και χρόνιων ζητημάτων και την επίτευξη κοινωνικής ευημερίας.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας στα πλαίσια του ανοικτού Διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με τίτλο «Connectivity and Management of the CT SMART CITY PLATFROM», πρόκειται να ενταχθούν στον Δήμο Λάρνακας, οι τρείς ακόλουθες κάθετες λύσεις:

  • Έξυπνος φωτισμός – Φωτιστικά LED (lighting controllers)
  • Έξυπνη Στάθμευση (αισθητήρες για χώρους στάθμευσης οχημάτων – για κάθε χώρο στάθμευσης οχήματος αντιστοιχεί ένας αισθητήρας)
  • Έξυπνη διαχείριση σκυβάλων (κάδους απορριμμάτων μεικτών δημοτικών αποβλήτων με έξυπνες κλειδαριές):
    (α) Συγκροτήματα και πολυκατοικίες που αποτελούνται από πέραν της μίας μονάδας,
    (β) Οργανωμένα οικιστικά ή τουριστικά συγκροτήματα με κεντρική διαχείριση,
    (γ) Κοινόχρηστους χώρους συγκροτημάτων, όπως πανεπιστήμια, μεγάλα εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, κλπ
    (δ) Άλλα μεγάλα εμπορικά υποστατικά
    (ε) Κάδους απορριμμάτων μεικτών δημοτικών αποβλήτων με αισθητήρες πληρότητας, που να βρίσκονται σε απομακρυσμένες οικιστικές περιοχές

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο Διαγωνισμός αφορά στη λειτουργία και τη διαχείριση της έξυπνης πλατφόρμας των πόλεων της Κύπρου, καθώς και την εγκατάσταση, τη διασύνδεση και τη λειτουργία αισθητήρων. Πιο συγκεκριμένα, αφορά στον εκσυγχρονισμό των πόλεων, μέσω καινοτόμων, βιώσιμων και λειτουργικών λύσεων, που θα προσφέρουν έξυπνες υπηρεσίες στους πολίτες των Δήμων και τις Κοινότητες της Κύπρου.

Η προκήρυξη και οι όροι του Διαγωνισμού βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Συστήματος Σύναψης Συμβάσεων (e-procurement). Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ή αιτήσεων συμμετοχής είναι η 12η Ιανουαρίου 2024.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Η Κύπρος του αύριο» και υλοποιείται από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με την υποστήριξη της Ένωσης Δήμων Κύπρου ως ο συντονιστής και εκπρόσωπος των Δήμων.