Τέσσερα χρόνια μετά την επισημοποίηση της εξαγοράς του κτηριακού συγκροτήματος του παλιού ΚΕΝ Πάφου από τον Δήμο Γεροσκήπου, οι διεργασίες για την αξιοποίηση του τεράστιου χώρου είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ιδιώτης επενδυτής έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του να εμπλακεί στην αξιοποίηση του χώρου που πλέον είναι κυριότητας του Δήμου Γεροσκήπου.

Η χρονιά που άρχισε σήμερα χαρακτηρίζεται κομβική για την ιστορική αξιοποίηση του φορτισμένου χώρου της Γεροσκήπου και οι τοπικοί φορείς εκτιμούν ότι η μετεξέλιξη της Γεροσκήπου σε πρωτεύουσα του νέου διευρυμένου Δήμου Ανατολικής Πάφου θα συνδυαστεί με την δημιουργία ενός μεγαλεπίβολου έργου που αποτελεί στόχο της Γεροσκήπου για δεκαετίες.

Η μη έναρξη των όποιων σχεδιασμών αυτή την τετραετία οφείλεται στην απουσία ιδιώτη επενδυτή, δεδομένου ότι η δημοτική αρχή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει με ίδια κονδύλια στην ανάπτυξη, αφού το ποσό που έχει δανεισθεί από τον τραπεζικό τομέα διατέθηκε για την εξαγορά του χώρου. Η δημοτική αρχή, με τη συνδρομή και φορέων της Πολιτείας που ενεργούν συμβουλευτικά, βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης με πρώτιστο στόχο την εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων για την όποια ανάπτυξη αποφασισθεί, πράγμα που φαίνεται ότι τροχοδρομείται πλέον.

Πρόκειται, επισημαίνουν φορείς του Δήμου, για ένα έργο τεραστίων διαστάσεων σε οικονομικό και κατασκευαστικό επίπεδο για μια μικρή δημοτική αρχή όπως η Γεροσκήπου και αυτός είναι ο λόγος, είπε, που αναζητούνται οι πόροι και οι επενδυτές που θα αναλάβουν την προώθηση αυτή. Τα χρήματα του δανείου που είχε εξασφαλίσει ο Δήμος, διευκρίνισαν, αφορούσαν αποκλειστικά στην εξαγορά του χώρου από την ιδιοκτήτρια Τράπεζα Κύπρου και όχι την χρησιμοποίηση τους για προώθηση της ανάπτυξης.

Τα δύο διατηρητέα κτήρια του παλιού ΚΕΝ, δηλαδή το τότε Διοικητήριο και το παλιό Φρουραρχείο έχουν ήδη περιέλθει στην κατοχή του Δήμου και δεν αποτελούν αντικείμενο που θα ενταχθεί στις όποιες προτάσεις και σχεδιασμούς του επενδυτή για ανάπτυξη της υπόλοιπης έκτασης.

Όπως είναι επίσης γνωστό, ο Δήμος έχει έλθει σε συμφωνία με το ΕΤΕΚ προκειμένου ο επιστημονικός φορέας να ενεργεί βοηθητικά και συμβουλευτικά προς την δημοτική αρχή στο θέμα της μεγάλης ανάπτυξης που σχεδιάζει ο Δήμος και στον κεντρικό του ιστό, μετά την αγορά του παλιού ΚΕΝ Πάφου. Επειδή πρόκειται για τεράστια έκταση και για κτήρια διατηρητέα με πολύ μεγάλη αξία και σημασία, συμφωνήθηκε με το ΕΤΕΚ να συνδράμει τους σχεδιασμούς που θα εκπονεί η τοπική αρχή ώστε η ανάπτυξη αυτή να είναι η αρμόζουσα.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή με την εμπλοκή και άλλων επιστημόνων και τεχνοκρατών, προχωρεί στην προεργασία σε όλους τους τομείς ώστε το τεράστιου μεγέθους έργο της ανάπλασης να αρχίσει να υλοποιείται κατά το δυνατό συντομότερα.

Οι σχεδιασμοί, μετά τη συμφωνία Δήμου Γεροσκήπου και Τράπεζας Κύπρου για αγορά του ιστορικού χώρου από την τοπική αρχή, προνοούν την ανάδειξη και προστασία των διατηρητέων τμημάτων της έκτασης, αλλά και την οργανική σύνδεση της με τον υπόλοιπο κεντρικό ιστό της Γεροσκήπου.