Εντός των επόμενων λίγων μηνών και πάντως πριν την θερινή τουριστική περίοδο, η Κυβέρνηση θα εξαγγείλει ειδικό σχέδιο για την διασύνδεση όλων των αναπτυξιακών και εξωραιστικών έργων που πραγματοποιούνται στα χωριά του Ακάμα, ώστε να διευκολυνθεί η ενιαία επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Αυτό εξήγγειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τελώντας τα εγκαίνια τριών νέων έργων στην κοινότητα της Ίνειας, της θεματικής διαδρομής Αφροδίτη, του Μουσείου Χελώνων και της ανάπλασης του πυρήνα της κοινότητας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι δια του συγκεκριμένου σχεδίου θα δοθούν κίνητρα ώστε όλα αυτά τα έργα που γίνονται στις κοινότητες του Ακάμα τους τελευταίους μήνες, να προσελκύουν επισκέπτες.

«Θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου πριν την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. « Και αυτό δεν συνιστά προνομιακή μεταχείριση των κοινοτήτων της χερσονήσου, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι στα χωριά του Ακάμα δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, όπως μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι όλων των άλλων περιοχών της Κύπρου. Η σημασία του Ακάμα υπερβαίνει τα στενά όρια της περιοχής και προσδίδει στις προσπάθειες μας εθνική εμβέλεια».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι ο ίδιος είχε εκφράσει από νωρίς τις διαφωνίες του για διαχωρισμό των κοινοτήτων του Ακάμα στα πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να είναι μαζί στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Πλέον, εργαζόμαστε για να επιτύχει η μεταρρύθμιση και στη συνέχεια θα δούμε πώς μπορούμε να διαορθώσουμε πράγματα, επεσήμανε.

Αναφορικά με τα έργα που εγκαινίασε σήμερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι πρόκειται για έργα που δημιουργούν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης για τους ανθρώπους της περιοχής. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, είπε, θα είμαι ξανά εδώ με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, για να έχουμε μια νέα συνάντηση με όλους του προέδρους των κοινοτικών αρχών της περιοχής ώστε να δούμε πώς προχωρεί ο σχεδιασμός και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας.

Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι οι κάτοικοι των χωριών είναι αυτοί που ενδιαφέρονται περισσότερο από όλους για τον Ακάμα και το περιβάλλον, γιατί είναι αυτό το περιβάλλον που αποδεικνύει τη μοναδικότητα της περιοχής τους και τα πλεονεκτήματα που τους προσδίδει.

Αναφορικά με το μεγάλο θέμα του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν και ανάγκασαν τους αρμόδιους στην διακοπή των οδικών εργασιών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε σήμερα ότι οι εργασίες θα επαναρχίσουν άμεσα και με τρόπο που δεν θα επιτρέψει περαιτέρω πισωγυρίσματα.

Το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης, είπε χαρακτηριστικά, θα υλοποιηθεί με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει την φιλοσοφία και τις αρχές που το διέπουν. Είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε λάθη, υπερβολές και παραλείψεις που θα οδηγούσαν σε κάτι τέτοιο, κατέληξε.