Εν μέσω αντιδράσεων από πολίτες, ο Δήμος Λάρνακας επεξεργάζεται τροποποιήσεις στο μεγάλο έργο ανάπλασης του Παττίχειου Πάρκου, με τις αποφάσεις να ανακοινώνονται σήμερα Δευτέρα μετά το πέρας της ανοικτής συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεκάδες πολίτες που διαμαρτύρονται ζήτησαν ξανά αναστολή των εργασιών δηλώνοντας αποφασισμένοι να σταματήσουν το έργο. Αυτό διεμήνυσαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης κατά τη δημόσια παρουσίαση του έργου που διενεργήθηκε σε κλίμα έντασης στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης από τον δήμαρχο Λάρνακας και τους μελετητές του έργου μέλη του Κινήματος Οικολόγων, κάτοικοι της περιοχής, καθώς και άλλοι πολίτες που διαμαρτύρονται, έκαναν λόγο για καταστροφή του περιβάλλοντος σε μια περιοχή που εμπίπτει στο Δίκτυο Natura 2000 και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, λόγο του υγροβιότοπου της Αλυκής. Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν όπως σταματήσουν αμέσως οι εργασίες και να διενεργηθεί Μελέτη Επιπτώσεων για το Περιβάλλον, καταγγέλλοντας πως έχουν εκριζωθεί δέντρα από το πάρκο.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για έναν ευρωπαϊκό χώρο προστασίας της φύσης, που πρέπει να διαφυλαχθεί. «Με βάση τη νομοθεσία έπρεπε να γίνει πλήρης μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον και οικολογική αξιολόγηση. Δυστυχώς, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος αποφάσισε πως δεν χρειάζονται Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και οικολογική αξιολόγηση. Εμείς εισηγηθήκαμε στον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο ν’ αποφασίσουν άμεση αναστολή των έργων, μέχρι να γίνουν οι μελέτες που πρέπει για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αυτές θα καθορίσουν ποια έργα πρέπει να γίνουν», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε πως καταγράφηκαν οι απόψεις των διαμαρτυρομένων και πως αποφάσεις θα ληφθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Βύρας, όπως ανέφερε στον «Φ», επικοινώνησε με το Τμήμα Περιβάλλοντος και ζήτησε γραπτώς τη θέση του. «Ζήτησα να μας πουν εάν πρέπει να γίνει Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και αναλόγως της απάντησής τους θα πάρουμε αποφάσεις τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) στο Δημοτικό Συμβούλιο», σημείωσε.

Σημειώνεται πως οι εργασίες στο Παττίχειο πάρκο ξεκίνησαν στις 23 Οκτωβρίου του 2023 και θα έχουν κόστος €5,3 εκατ. Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν τη δημιουργία κυκλικής υπερυψωμένης πεζογέφυρας, η οποία χωροθετήθηκε περιμετρικά του Παττίχειου αμφιθεάτρου, βοτανικό κήπο, skatepark, πάρκο σκύλων, ανοικτό γυμναστήριο με θέα την αλυκή, γήπεδα, χώρους στάθμευσης, εστιατόριο με παιχνιδότοπο και νέες διαδρομές περιπάτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται σκέψεις όπως τροποποιηθούν τα υφιστάμενα σχέδια και ματαιωθούν τα έργα για το skatepark, τον ένα χώρο στάθμευσης και τα γήπεδα που προγραμματίζονταν.