Τον Χαράλαμπο Μερακλή τον γνώρισα όταν οι συναγωνιστές τού ΑΔΗΣΟΚ συνενώθηκαν με τους τότε Ελεύθερους Δημοκράτες για να σχηματίσουμε τους Ενωμένους Δημοκράτες. Κοινός στόχος όλων ήταν η επανένωση της Κύπρου.

Ο Χαράλαμπος Μερακλής ήταν συνειδητοποιημένος αγωνιστής της επανένωσης, με αναλυτικό πάντα σκεπτικό στις τοποθετήσεις του.

Σπάνια μιλούσε για τον εαυτό του. Ερχόταν στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Γραμματεία για να τοποθετηθεί και να συμβουλεύσει για τα βήματα που έπρεπε να τολμήσει να πάρει αυτός ο τόπος για να δει μια καλύτερη μέρα. Πώς να επανενωθεί η Κύπρος, πώς να εμπεδώσουμε την ειρήνη και την συνεργασία σε μια επανενωμένη Κύπρο, πώς να φέρουμε οικονομική ανάπτυξη αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη. Με έπαιρνε συχνά τηλέφωνο να μοιραστεί μαζί μου την έγνοια του για τον τόπο και να δώσει τις εισηγήσεις του. Είχε αριστερές καταβολές με ελεύθερο ταυτόχρονα το πνεύμα. 

Τις απόψεις και εισηγήσεις του τις εξέφραζε όχι μόνο προφορικά αλλά και γραπτώς. Έγραφε τακτικά εμπεριστατωμένα άρθρα όπου ανέλυε τις εισηγήσεις του για την λύση του Κυπριακού, για την κοινωνική δικαιοσύνη στην Κύπρο αλλά και για τις διεθνείς εξελίξεις. Τα κοινοποιούσε σε συναγωνιστές, φίλους και γνωστούς και πολλά από αυτά δημοσιεύονταν στον τύπο.

Ανέφερα ότι ο κύριος Μερακλής σπάνια μιλούσε για τον εαυτό του. Παρ’ όλο που είχε περάσει αιχμαλωσία το 1974 ως έφεδρος που είχε καταταγεί τότε στον στρατό, παρ’ όλο που πέρασε προσφυγιά. Αγωνιζόταν συνέχεια με αξιοπρέπεια. 

Η ζωή δυστυχώς τον κτύπησε και τελευταία όταν χρειάστηκε να αποχαιρετίσει τόσο την αγαπημένη του σύζυγο όσο και τον μονάκριβό του γιο. Μεγάλο και διπλό το κτύπημα. 

Μεγάλο και τριπλό είναι το κτύπημα και για την κόρη του Θάνη και την ευρύτερη οικογένεια του, που έχασαν τρία αγαπημένα πρόσωπα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Χαράλαμπος Μερακλής είναι ακόμα ένας από τους σκεπτόμενους ανθρώπους της πρώτης γενιάς που φεύγει χωρίς να δει την πατρίδα μας να επανενώνεται, χωρίς να δει τη διαφθορά να ξεριζώνεται, χωρίς να δει την κοινωνική δικαιοσύνη να εμπεδώνεται. Ακολουθεί κάποια άλλα ιστορικά στελέχη των Ενωμένων Δημοκρατών , όπως τον Σπύρο Χατζηγρηγορίου και τον Γιώργο Χριστοδουλίδη.

Το οφείλουμε στον Χαράλαμπο Μερακλή και στους άλλους συναγωνιστές της Επανένωσης και της θετικής προοπτικής για την Κύπρο μας, να αγωνιστούμε για τη δημιουργία αυτής της θετικής προοπτικής για τον τόπο μας, προοπτική που θα δημιουργηθεί μέσα από την ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας, μέσα από την καταπολέμηση της διαφθοράς, μέσα από την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αιωνία σου η μνήμη κύριε Μερακλή!

Κουράγιο και δύναμη στα αγαπημένα σου πρόσωπα.

* Πρόεδρος Ενωμένων Δημοκρατών