Από την αρχή του χρόνου μέχρι χθες, η Αστυνομία εντόπισε και κατάσχεσε περίπου 415.000 είδη πυροτεχνίας, εκ των οποίων οι 413.000 περίπου ήταν κροτίδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα που κατασχέθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια. Παράλληλα, από την αρχή του μήνα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε διάφορες περιπτώσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, 43 μολότοφ, 104 γκαζάκια και άλλα αυτοσχέδια εκρηκτικά αντικείμενα.

Από την 1η Απριλίου, μέχρι χθες 16/04/2023, τα μέλη μας ανταποκρίθηκαν σε πέραν των 620 περιστατικών που αφορούσαν οχληρία, ρίψη κροτίδων, άναμμα λαμπρατζιών και άλλων αδικημάτων που σχετίζονταν με τη νεανική παραβατικότητα. Τέθηκε σε εφαρμογή επίσης, από την 01/04/2023, συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με αυξημένες περιπολίες με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της χρήσης κροτίδων και πυροτεχνημάτων αλλά και των ανεξέλεκτων λαμπρατζιών σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις τοπικές αρχές.

Σχετικά με τις πιο πάνω διερευνώμενες υποθέσεις, φέρονται να εμπλέκονται 28 πρόσωπα.

Οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας με μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες έξω από Ιερούς Ναούς, πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους παγκύπρια και σημεία όπου είχαν στηθεί λαμπρατζιές, ενώ με βάση τη διαταγή επιχείρησης πέραν των 100 μελών μας εργάστηκαν κατά τη νύχτα της Αναστάσιμου Ακολουθίας για την ασφάλεια του κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτρεχε και δεν έφτανε μέχρι τα ξημερώματα η Πυροσβεστική

Χθες Μεγάλο Σάββατο και τα ξημερώματα σήμερα, καταγράφηκαν τρεις τραυματισμοί από κροτίδες, ευτυχώς όχι σοβαροί.

Συγκεκριμένα, χθες Μεγάλο Σάββατο, έγινε καταγγελία στην Αστυνομία, ότι γύρω στις 7.20μ.μ., ενώ 56χρονος βρισκόταν σε χώρο στάθμευσης Εκκλησίας στη Λεμεσό, άγνωστα νεαρά πρόσωπα, πυροδότησαν βεγγαλικά, με αποτέλεσμα ένα από αυτά να τον τραυματίσει στον ώμο. Ο 56χρονος μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει έγκαυμα στον αριστερό ώμο και ρήξη τυμπάνου και απολύθηκε.

Επίσης, στην επαρχία Λάρνακας, γύρω στις 00.15 τα ξημερώματα σήμερα, αγοράκι εννέα ετών που βρισκόταν μαζί με τη μητέρα του σε προαύλιο Εκκλησίας, τραυματίστηκε από κροτίδα. Ο εννιάχρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη επιφανειακό τραύμα στο μάτι και απολύθηκε.

Παράλληλα, το βράδυ της Ανάστασης, μέλος της Αστυνομίας που ήταν καθήκον, κλήθηκε με άλλα μέλη της Αστυνομίας, σε συγκεκριμένη περιοχή στην επαρχία Λάρνακας, όπου υπήρχαν παράπονα για άναμμα φωτιάς και ρήξη κροτίδων, όπου τραυματίστηκε από πυροτέχνημα. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο στήθος και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη μώλωπα αριστερού ώμου και έγκαυμα τραχείας και απολύθηκε.

Από πλευράς πρόληψης των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων, η παρουσία των μελών της Αστυνομίας ήταν αυξημένη στο οδικό δίκτυο με περιπολίες, ρύθμιση κυκλοφορίας αλλά και τροχονομικούς ελέγχους.

Μεταξύ των ημερομηνιών 10/04/2023-15/04/2023, εντοπίστηκαν και καταγγέλθηκαν 739 οδηγοί για υπέρβαση ορίου ταχύτητας, 71 οδηγοί για χρήση κινητού τηλεφώνου, ενώ 40 οδηγοί εντοπίστηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλης. Παράλληλα, έγιναν 90 καταγγελίες για μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Επιπρόσθετα, αυξημένα μέτρα λήφθηκαν με σκοπό την προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους, καθώς και την πρόληψη και πάταξη κάθε μορφής παρανομίας.