Η Citigroup υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2023, επικαλούμενη πιέσεις από τα υψηλά επιτόκια, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει δώσει σήμα για περαιτέρω αυξήσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι οικονομολόγοι της Citigroup βλέπουν πλέον το πραγματικό ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2023 στο 0,8%, μειωμένο κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή τους.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται πλέον σε υψηλό 22 ετών, στο 3,5%, μετά την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δώσει σήμα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσουν τον επίμονο πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.

Η υποβάθμιση αυτή έρχεται καθώς η Citigroup μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, της Γερμανίας, στο 0,2% από 1% μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ της χώρας για το α’ τρίμηνο προς τα κάτω.

Ωστόσο, η Citigroup αύξησε την πρόβλεψη για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ιταλίας στο 1,3% από 0,4% προηγουμένως, επικαλούμενη την ομαλοποίηση των τουριστικών εισροών μεταξύ άλλων, καθώς και τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών κινήτρων.

“Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προκαλέσει ύφεση στην ευρωζώνη το β’ εξάμηνο του 2024 και προβλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,9% το 2024”, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Citigroup.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο, η Morgan Stanley αύξησε την εκτίμησή της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2023 κατά 20 μονάδες βάσης στο 0,8%.

Capital.gr