Παρόλο που ο φετινός Ιούνιος είχε φέρει αυξήσεις 8,9% στα είδη τροφίμων, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν πως η κατανάλωση τροφίμων δεν μειώθηκε, αλλά αντίθετα αυξήθηκε.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 8,4% σε αξία (προφανώς και της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών) και κατά 6,4% σε όγκο συναλλαγών μέσα στον Ιούνιο του ’23, σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου αυξήθηκε τον Ιούνιο 2023 κατά 8,4%. Τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία κατέγραψε το λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών, καπνού (σε ειδικευμένα καταστήματα), με αύξηση 17,9%.

Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος των τροφίμων και στον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού τους προηγούμενους μήνες. Ακολουθεί το εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, κουρτίνες, χαλιά, βιβλία, γραφική ύλη, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, άνθη, φυτά, ρολόγια, κοσμήματα κ.ά., με 15,3%.

Αύξηση 13,3% σε αξία κατέγραψαν τα εδώδιμα προϊόντα και τα υφάσματα, ενδύματα και υποδήματα.

Μείωση 17,6% σε αξία κατέγραψε (λόγω μείωσης τιμών) το λιανικό εμπόριο καυσίμων οχημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα.

Κατά τον ίδιο μήνα, ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου αυξήθηκε κατά 6,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Το εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, κουρτίνες, χαλιά, βιβλία, γραφική ύλη, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, άνθη, φυτά, ρολόγια, κοσμήματα κ.ά. παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση, με 12,5%. Ακολουθεί το εμπόριο υφασμάτων, ενδυμάτων, υποδημάτων με 9,3% και τα μη εδώδιμα προϊόντα (εκτός των καυσίμων οχημάτων) με 8,6%.

Σημειώνεται ότι το λιανικό εμπόριο καυσίμων οχημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα αυξήθηκε κατά 7,7% σε όγκο τον Ιούνιο.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023 σημειώθηκε αύξηση του Δείκτη Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου κατά 11,5% και του Δείκτη Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου κατά 7,4%.