Οι προσπάθειες της αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων για την καταπολέμηση της παγίδευσης πουλιών συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς μετά από επτά συλλήψεις μέσα σε μια εβδομάδα τον Σεπτέμβριο.

Η ειδική Ομάδα Κοινοτικής Δράσης (CAT) της αστυνομίας βρέθηκε στο έδαφος των ανατολικών περιοχών των ΒΒ σε συνεργασία με μέλη της Επιτροπής κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS) και στις 14 Σεπτεμβρίου, όρμησαν σε ανοιχτό χωράφι στην περιοχή της Πύλας, πραγματοποιώντας μία σύλληψη και κατάσχεση διχτυών, συσκεύων μίμησης πουλιών και 22 νεκρών άγριων πτηνών.

Δύο άλλοι άνδρες που προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψη τράπηκαν σε φυγή από το σημείο, αλλά αργότερα συνελήφθησαν από αστυνομικούς και κατηγορήθηκαν για παράνομη παγίδευση πτηνών.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Δεκέλειας, Πανίκος Παναγή, δήλωσε: «Αυτή η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τριών ατόμων και την κατάσχεση εξοπλισμού παγίδευσης πουλιών και υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τη σημασία της ομάδας CAT και τη σχέση εργασίας της με άλλους οργανισμούς όπως η CABS».

Επίσης, αποκάλυψε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου συνελήφθησαν άλλα τέσσερα άτομα – όλα από την Ξυλοφάγου – για παγίδευση πουλιών.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν δίχτυα και ανακάλυψαν 27 άγρια ​​πτηνά, μια συσκευή μίμησης πουλιών με μεγάφωνο, ένα USB stick, τέσσερις σιδερένια κοντάρια και μια μπαταρία αυτοκινήτου.

Ο Παναγή συνέχισε: «Ήταν άλλη μια επιτυχημένη επιχείρηση της ομάδα μας. Κρατήσαμε το περιβόλι υπό παρακολούθηση και όταν ήταν η κατάλληλη στιγμή, προχωρήσαμε σε συλλήψεις και κατασχέσεις».

Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία των ΒΒ μείωσε τα επίπεδα παγίδευσης πουλιών κατά περισσότερο από 90 τοις εκατό στις περιοχές της τα τελευταία χρόνια, ο Αστυνομικός Διευθυντής έσπευσε να επισημάνει ότι δε θα σταματήσουν οι προσπάθειες της Δύναμης για την εξάλειψη του προβλήματος και συνεργαζόμενοι με άλλες αφοσιωμένες οργανώσεις όπως το Bird Life Cyprus, το CABS και το RSPB, είπε ότι οι παγιδευτές θα πιαστούν και θα διωχθούν.

«Λειτουργούμε μια πολιτική μηδενικής ανοχής για την παγίδευση πουλιών στις περιοχές μας και αυτό δεν θα αλλάξει», είπε.

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κάθε τεχνολογία που έχουμε στη διάθεση μας και συνεργαζόμενοι με άλλους οργανισμούς, θα συλλάβουμε και θα διώξουμε τους δράστες αυτού του εγκλήματος σε πλήρη έκταση του νόμου».

Οι συλληφθέντες θα παρουσιαστούν ενώπιον του Δικαστηρίου των ΒΒ στη Δεκέλεια τις επόμενες εβδομάδες για να τους απαγγελθούν οι κατηγορίες τους.