Ερωτηματικά και σκιές για μεθόδευση στη Βουλή αφήνει με γραπτή ενημέρωση των μελών του ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου (ΣΥΠΥΚ). Σε ενημερωτικό δελτίο που κοινοποίησε την περασμένη Κυριακή, προβάλλεται η θέση ότι πολιτική δύναμη κινήθηκε παρασκηνιακά για την περαιτέρω επέκταση της θητείας του επικεφαλής του σώματος, αρχιπύραρχου Πολύβιου Χατζηβασιλείου, για περίοδο ακόμη ενός έτους, που αφυπηρετεί στις 31/12/2022. 

Υπό κανονικές συνθήκες ο κ. Χατζηβασιλείου θα αποχωρούσε από το Σώμα την περασμένη άνοιξη. Ωστόσο, κρίθηκε πως δεν υπήρχε διάδοχη κατάσταση στη βάση του Περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νόμου, αφού δεν είχε πληρωθεί η κατώτερη διοικητική βαθμίδα. Έτσι, λοιπόν, το Υπουργικό Συμβούλιο τον Απρίλιο αποφάσισε να επεκτείνει τη θητεία του κ. Χατζηβασιλείου για ακόμη οκτώ μήνες (μέχρι 31/12/2022). Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2022 τροποποίηση του Περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νόμου ούτως ώστε «σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υποψήφιοι που κατέχουν τα προβλεπόμενα προσόντα για την πλήρωση της θέσης καθίστανται υποψήφιοι για προαγωγή στο βαθμό του Αρχιπύραρχου όλοι οι υπηρετούντες Αξιωματικοί στον αμέσως προηγούμενο βαθμό».

Στο ενημερωτικό δελτίο του ΣΥΠΥΚ, σημειώνεται: «Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022,  πληροφορηθήκαμε ότι εξυφαίνεται πρωτοβουλία να τεθεί προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, εισήγηση για δεύτερη επέκταση της θητείας του Αρχιπυράρχου κ. Π. Χ΄ Βασιλείου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2022, που είναι η προγραμματισμένη ημερομηνία αφυπηρέτησης του, για περίοδο ενός ακόμα έτους. Το θέμα απασχόλησε εκτάκτως την ολομέλεια του ΣΥ.ΠΥ.Κ. και μετά από απόφαση της πλειοψηφίας, προβαίνουμε στην ακόλουθη ανακοίνωση: Ο ΣΥ.ΠΥ.Κ. είναι κάθετα εναντίον σε μια τέτοια απόφαση, καθότι αυτή θα προκαλέσει τριγμούς στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συνάμα είναι καθολικά παράνομη αφού υπάρχουν ήδη 4 ικανότατοι και προσοντούχοι Αξιωματικοί που πληρούν τα κριτήρια για τη διαδοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αύξηση θέσεων πυροσβεστών κατά 26,5%

Σε άλλο σημείο της γραπτής τοποθέτησης του Συνδέσμου προβάλλεται ακόμη ένα επιχείρημα: «Πέραν τούτου, σε περίπτωση παράτασης της θητείας του, τα μέλη της Υπηρεσίας θα στερηθούν τη δυνατότητα διεκδίκησης μιας προάξιμης θέσης, εφόσον με την αποχώρηση του θα κενωθεί κλιμακωτά μία θέση, από τη θέση του Αρχιπύραρχου μέχρι και τον βαθμό του Πυρονόμου, γεγονός που θα επηρεάσει και την ανέλιξη αρκετών συναδέλφων».

Να σημειωθεί πως αν η πρόταση Νόμου προωθείτο με κατεπείγουσα διαδικασία, τότε θα ήταν εφικτό να τεθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής την προσεχή Παρασκευή. Πλέον, ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, αφού δεν τέθηκε τέτοια πρόταση ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Ο «Φ» επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον αρχιπύραρχο Πολύβιο Χατζηβασιλείου, ο οποίος βρίσκεται για υπηρεσιακούς λόγους στο εξωτερικό. Αφού πρώτα τον ενημερώσαμε για την προβεβλημένη θέση του Συνδέσμου Πυροσβεστών Κύπρου περί ενεργειών για επέκταση της θητείας του, ο κ. Χατζηβασιλείου μας ανέφερε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε. Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως μετά τις 31/12 θα είναι πολίτης. Για να ενισχύσει τη θέση που εξέφρασε, μας ανέφερε πως από την επόμενη κιόλας ημέρα της αφυπηρέτησής του έχει προγραμματίσει ταξίδι για προσωπικούς λόγους.