Ανυπόφορη είναι η κατάσταση στις περιοχές των Πολεμιδιών, Αγίου Σίλα και Ύψωνα με τους κάτοικους να μην δεν αντέχουν άλλο τις άσχημες μυρωδιές και δυσοσμίες από την καύση αποβλήτων και σκουπιδιών που πετάνε ασυνείδητοι πολίτες κυρίως τις νυκτερινές ώρες. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο διαμηνύουν οι κάτοικοι, οι οποίοι μη μπορώντας άλλο, αποφάσισαν να πουλήσουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν όπως λένε στον «Φ» τον “καρκίνο” που αναπνέουν.

Το πρόβλημα με την παράνομη απόρριψη μπαζών, σκουπιδιών αλλά και περιττωμάτων ζωών είναι γνωστό στις Τοπικές Αρχές αλλά και στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών όπου εντοπίζεται κυρίως το μεγάλο πρόβλημα, ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής. Όπως σημειώνει, παρά τις ενημερώσεις και εκκλήσεις από μέρους τους, κανείς δεν μπορεί να προβεί στις δέουσες ενέργειες, ούτως ώστε να σταματήσει η παρανομία.

«Είναι χρόνια που αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα. Είχαμε το Βάτι το οποίο για μεγάλο διάστημα φλεγόταν και ακόμη και σήμερα κατά διαστήματα συνεχίζει. Τώρα έχουμε και άλλες τρεις περιοχές που γειτνιάζουν», ανέφερε ο κ. Ρούλης Χρίστου ο οποίος καταγγέλλει πως καθημερινά στην περιοχή καίγονταν διάφορα μπάζα, πλαστικά, ελαστικά αυτοκινήτων και ότι άχρηστα υλικά εναποθέτουν ασυνείδητοι πολίτες. 

Μεταξύ άλλων σημειώνει πως εδώ και δύο μήνες οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους για να μην αναπνέουν τις έντονες δυσοσμίες και τις αποπνικτικές αναθυμιάσεις των όσων φλέγονται. «Φτάσαμε στο σημείο να αγοράσουμε μηχανήματα για καθαρισμό του αέρα και να τα έχουμε στα σπίτια μας. Δεν μπορούμε να καθίσουμε στις βεράντες μας. Τα παιδιά μας είναι πάντα κλειστά στο σπίτι για μην αναπνέουν όλες αυτές τις καρκινογόνες ουσίες» είπε και πρόσθεσε πως οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στο πρόβλημα.

Λόγω της υπάρχουσας κατάστασης αρκετοί είναι οι πολίτες αναγκάστηκαν να βάλουν την κατοικία τους για πώληση και να φύγουν από την περιοχή για να γλιτώσουν όπως λένε από τον καρκίνο που αναπνέουν. Οι κάτοικοι μεταξύ άλλων έφτασαν στο σημείο όπως ισχυρίζονται να βγάζουν περιπολίες και να κυνηγάνε οι ίδιοι τους πολίτες που πετάνε κάθε λογής μπάζας και πλαστικά στις συγκεκριμένες περιοχές. «Καινέ από ελαστικά μέχρι προφυλακτήρες οχημάτων για να μην προχωράνε σε ανακύκλωση», τόνισε ο κ. Χρίστου με αποτέλεσμα όλη η περιοχή να πνίγεται από μαύρο σύννεφο καπνού με τοξικές αναθυμιάσεις.

Οι παράνομες καύσεις γίνονται κάθε σχεδόν βράδυ στην ίδιες περιοχές και κυρίως στην Κτηνοτροφική Ζώνη των Κάτω Πολεμιδίων. Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, κάποιοι εκ των κτηνοτρόφων καθημερινά προχωρούν σε καψαλίσματα ενώ άλλοι καίνε ακόμη και περιττώματα ζώων.

Το θέμα έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τόσο τις τοπικές Αρχές αλλά και το Τμήμα Περιβάλλοντος ωστόσο αν και γίνονται συχνά επισκέψεις και επιθεωρήσεις στις εν λόγω περιοχές, εντούτοις οι ασυνείδητοι παραβάτες συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους βάζοντας φωτιές και καίγοντας οτιδήποτε άχρηστο υλικό εναποθέτουν.