Αντιμέτωποι ακόμη και με ποινικές ευθύνες θα βρεθούν καταστηματάρχες που διαθέτουν στην αγορά κροτίδες και πυροτεχνήματα την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Αυτό προκύπτει από εσωτερικό σημείωμα χθεσινής ημερομηνίας που υπογράφει ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας -το περιεχόμενο του οποίου είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ» – και έχει ως αποδέκτες επικεφαλής υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος. Οι υπεύθυνοι αξιωματικοί καλούνται να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρωτόκολλο προκειμένου να διαφυλάξουν τη δημόσια ασφάλεια ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας (10-15/04). Στο εν λόγω σημείωμα, μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τις κροτίδες και τα πυροτεχνήματα, η χρήση των οποίων πολλές φορές έχει οδηγήσει πολίτες σε ακρωτηριασμούς και άλλους σοβαρούς τραυματισμούς. 

Σ΄ αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται από τον ανώτατο αξιωματικό που υπογράφει το σημείωμα, να γίνει προσέγγιση σε ιδιοκτήτες υποστατικών με κυνηγετικά είδη, περιπτεριούχους και καταστηματάρχες με απώτερο στόχο να τους τονιστεί η ποινική ευθύνη που έχουν βάσει της κείμενης νομοθεσίας σε σχέση με τη διάθεση τέτοιων προϊόντων. «Να τους τονισθεί να μην  πωλούν εκρηκτικές ύλες σε ανήλικα ή νεαρά πρόσωπα» σημειώνεται ακόμη.

Για το ίδιο θέμα γίνεται σύσταση προκειμένου να υπάρχει επαρκής αστυνόμευση σε σημεία όπου παρατηρείται συγκέντρωση νεαρών και χρησιμοποιούνται επικίνδυνα πυροτεχνήματα. Υπάρχει ακόμη προτροπή ώστε να ζητείται η συνδρομή της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από 95.000 κροτίδες εντόπισε η Αστυνομία (εικόνες)

Επιπλέον, με βάση πάντα το πρωτόκολλο, θα οριστεί ένας επιπλέον αξιωματικός κάθε βράδυ μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, ο οποίος θα συντονίζει τις σχετικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας. Δίδονται, ακόμη, οδηγίες για διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε οδοφράγματα, στην πράσινη γραμμή και στην περιοχή Πύλας, αλλά και για άμεση αστυνομική διερεύνηση υποθέσεων με σκοπό την προσαγωγή παρανομούντων στο Δικαστήριο. 

Το εν λόγω πρωτόκολλο που καλούνται να ακολουθούν τα στελέχη της Αστυνομίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τις ενέργειες που θα γίνονται σε συνεργασία με μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όταν αυτά καλούνται να κατασβέσουν φωτιές που προκαλούνται από το άναμμα «λαμπρατζιάς».