Η καλύτερη επένδυση στο αύριο στηρίζεται στην επιστημονική έρευνα, στην τεχνολογική πρόοδο και στην καινοτομία, με τον κλάδο της υγείας να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, και ακριβώς αυτό εξυπηρετεί και η σύσταση του Ινστιτούτου «Νίκολα Δαυίδ-Pinedo», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδη στο πλαίσιο των εγκαινίων του κτηρίου του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου.

Όπως ανέφερε ο ΠτΔ, για όσους βίωσαν και βιώνουν, για όσους δίνουν καθημερινά τον άνισο αγώνα ενάντια στον καρκίνο στον τόπο μας και όχι μόνο, η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική, καθώς δεν σηματοδοτεί απλώς την έναρξη ενός νέου ερευνητικού χώρου, αλλά συνιστά και το αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας και συνεργασίας. «Πίσω από αυτόν τον χώρο υπάρχει ένα ομαδικό έργο, μια συλλογική προσπάθεια, πολλοί άνθρωποι που εργάστηκαν πολύ σκληρά για να δημιουργήσουν κάτι εξαιρετικό».

Ο καρκίνος, συνέχισε ο Πρόεδρος είναι μια νόσος που έχει επηρεάσει και επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, σε όλο τον κόσμο.

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου

Είναι με μεγάλη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή εγκαινίων του Κτηρίου του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου «Νίκολα Δαυίδ – Πινέδο».  Ενός Ινστιτούτου, που ανάμεσα σε πολλά άλλα, στόχο έχει την προώθηση της Αριστείας στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο και στην ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Μέσα στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον, τις σημερινές συνθήκες  ανάπτυξης και προόδου, είναι εξίσου σημαντικό να εργαζόμαστε και να προωθούμε την καινοτομία ειδικότερα όταν αναφερόμαστε στον τομέα της υγείας.  Και ο χώρος που εγκαινιάζουμε σήμερα ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτή τη φιλοσοφία και εξυπηρετεί αυτή την προσέγγιση. Το όραμα για ένα πρωτοποριακό κέντρο έρευνας στη χώρα μας αποτελεί πλέον γεγονός, λόγω των προσπαθειών, λόγω της στήριξης από εσάς κύριε και κυρία Δαυίδ που στη μνήμη της κόρης σας, Νίκολα Πινέδο Δαυίδη, η οποία μετά από δύο χρόνια μάχης άφησε την τελευταία της πνοή το 2016. Τιμάται σήμερα η μνήμη της.

Μια ανιδιοτελής πράξη, μια γενναιόδωρη χειρονομία αντιπροσωπεύει πτυχές του ανθρώπινου μεγαλείου και αναδεικνύει το ευγενές στην ανθρώπινή μας φύση. Όταν προβαίνουμε σε μια ανιδιοτελή ενέργεια, προσθέτουμε ένα λιθαράκι στην εξομάλυνση των όποιων ανισοτήτων και βοηθούμε στην άμβλυνση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνική συνοχή.  Η αλτρουιστική αυτή προσέγγιση, απαλλαγμένη από την επιδίωξη του προσωπικού οφέλους, προάγει τη βασική αρχή που πρέπει να χαρακτηρίζει μια ευημερούσα κοινωνία: την αρχή της αλληλεγγύης που πηγάζει από την πραγματική αγάπη για τον συνάνθρωπο.  Μόνο έτσι δημιουργείται το δίκτυο της ανθρωπιάς που ενδυναμώνει την κοινωνία μας  και συμβάλλει ουσιαστικά στην ευημερία για το σύνολο του λαού.

Αγαπητέ κ. Δαυίδ, η μεγαλόψυχη χειρονομία σας, εσάς και της οικογένειά σας, πιστή στη διαχρονική προσφορά  σας στην κοινωνία, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.  Μέσω των δικών σας ενεργειών, ανάμεσα σε πολλά άλλα, αποδεικνύεται η αγάπη και το πραγματικό ενδιαφέρον σας για την κοινωνία, ειδικότερα για συνανθρώπους μας που υποφέρουν. Αφήνετε μια κληρονομιά που θα προωθήσει τη συνεχή γνωσιολογική κατάρτιση και την αναζήτηση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τον καρκίνο, προς όφελος χιλιάδων συνανθρώπων μας που ζουν και παλεύουν καθημερνά με αυτήν την ασθένεια.

   

  

Για όσους βίωσαν και βιώνουν, για όσους δίνουν καθημερινά τον άνισο αγώνα ενάντια στον καρκίνο στον τόπο μας και όχι μόνο, η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική, καθώς δεν σηματοδοτεί απλώς την έναρξη ενός νέου ερευνητικού χώρου, αλλά συνιστά και το αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας και συνεργασίας. Πίσω από αυτόν τον χώρο υπάρχει ένα ομαδικό έργο, μια συλλογική προσπάθεια, πολλοί άνθρωποι που εργάστηκαν πολύ σκληρά για να δημιουργήσουν κάτι εξαιρετικό.

Ο καρκίνος είναι μια νόσος που έχει επηρεάσει και επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, σε όλο τον κόσμο.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η καταπολέμηση του καρκίνου είναι ένας αγώνας που απαιτεί συνεργασία και συντονισμό από πολλούς φορείς και τομείς της κοινωνίας. Οι επιστήμονες και οι ιατροί προωθούν την έρευνα και αναζητούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι νοσηλευτές παρέχουν απαράμιλλη φροντίδα και στήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, ενώ οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και κοινότητες συμβάλλουν με τη χρηματοδότηση, την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη προγραμμάτων.

Το Κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα, λοιπόν, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά του καρκίνου, καθώς θα φιλοξενήσει ομάδες  επιστημόνων, γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με την έρευνα και την παροχή φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο. Είναι αποτέλεσμα συμπόρευσης, συνεργασίας, επίμονης και επίπονης εργασίας ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων με ένα κοινό όραμα.  Τη δημιουργία ενός χώρου που από σήμερα διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τη διεξαγωγή προηγμένης κλινικής και μεταφραστικής έρευνας. Εδώ, οι ερενητές και οι ιατροί θα συνεργάζονται στενά για να ανακαλύψουν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, να βελτιώσουν τη διάγνωση και να επιταχύνουν την εξέλιξη των θεραπειών. 

  Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό Κτήριο, στη δυτική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης, σχεδιασμένο με προσοχή στη λεπτομέρεια και τη λειτουργικότητα. Η αρχιτεκτονική του αποπνέει μια αίσθηση καινοτομίας και δημιουργικότητας, εκφράζοντας έτσι και την αποστολή του Ινστιτούτου που δεν είναι άλλη από την επιδίωξη της αριστείας και ανάδειξή του σε κορυφαίο κέντρο σύγχρονης διεπιστημονικής προσέγγισης της στον εν λόγω τομέα.

Η κοινοπραξία του έργου ανήκει σε τρεις εταίρους: στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου τους οποίους θα ήθελα να συγχαρώ θερμά.  Θερμά  συγχαρητήρια επίσης στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος της χώρας μας που ανέλαβαν τη γενική εποπτεία του όλου έργου, την εργοληπτική εταιρεία, τους επιμετρητές, το διοικητικό προσωπικό του Ινστιτούτου και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την αποπεράτωσή του. 

 

 

Το Ινστιτούτο θα αποτελέσει την ίδια στιγμή ορόσημο για την πατρίδα μας, αλλά και ένα σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου Ερευνητικής Αριστείας, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως κέντρο έρευνας για τον καρκίνο και θεραπείας των ασθενών, καθώς επίσης σε εκκολαπτήριο νέων επιστημόνων, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων με άλλα κέντρα στο εξωτερικό, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες κατάρτισης.

Η πολιτεία κ. Δαυιδ, αναγνωρίζοντας την σημασία του Κέντρου, θα προωθήσει τη θεσμική στήριξη του με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή του.  Σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία ο αμέσως επόμενο διάστημα θα σας ανακοινωθεί ο καλύτερος κα πιο ουσιαστικός τρόπος στήριξης του Κέντρου σε συνεργαία και με άλλες εθνικής πρωτοβουλίες. Και είμαι σίγουρος ότι, γνωρίζοντας τη δράση του φίλου Κώστα Χριστοφίδη, για την οικονομική ενίσχυση από το κράτος, ειδικότερα τα πρώτα χρόνια, θέλω να είστε βέβαιοι για αυτή τη στήριξη, ο στόχος σας είναι μέσα από τη δράση να εξασφαλίσετε εξωτερική χρηματοδότηση. Αλλά σήμερα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία είναι δίπλα σας.

Η Κύπρος, ως ένα δημιουργικό κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και χαιρετίζω την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτρόπου Υγείας, μπορεί να πρωταγωνιστήσει τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στην ευημερία της ανθρωπότητας.

Θέλω να εκφράσω ξανά τα συγχαρητήριά μου στους πρωτοστάτες της ίδρυσης του Ινστιτούτου. Η πρωτοβουλία τους, ανάμεσα σε άλλα πολλά, προσφέρει τη δυνατότητα για βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας που πάσχουν από την ασθένεια αυτή. Εδώ είναι το βασικό ζητούμενο. Νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ιατρικής Σχολής με το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα και το Ογκολογικό Κέντρο. Προωθούν συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ των ιατρών και των επιστημόνων που συμβάλουν ουσιαστικά στην περιφερειακή και διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης της ασθένειας.

Η καλύτερη επένδυση στο αύριο στηρίζεται στην επιστημονική έρευνα, στην τεχνολογική πρόοδο και στην καινοτομία, με τον κλάδο της υγείας να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, και ακριβώς αυτό εξυπηρετεί και η σύσταση του Ινστιτούτου.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στους  ερευνητές και το προσωπικό του Ινστιτούτου, καθώς ξεκινούν αμέσωνα δραστηριοποιούνται. Είμαι σίγουρος ότι το Ινστιτούτο θα αποτελέσει πηγή καινοτομίας και ανακαλύψεων που θα οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ακριβείς διαγνώσεις και πρόληψη του καρκίνου.

 Είμαι βέβαιος ότι η επιμονή, η αφοσίωση και οι σκληρές σας προσπάθειες θα οδηγήσουν σε σημαντικές επιτυχίες και θα προσφέρουν στους συνανθρώπους μας καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και στην πατρίδα μας διεθνή ανάγνωριση.