Είναι φυσιολογικό όλοι οι δημότες της Αγίας Νάπας, να συζητάμε για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρώ ότι μια μεταρρύθμιση είναι καλή, μόνο αν βελτιώνει τη σημερινή διοικητική δομή. Η Αγία Νάπα είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Προσφέρει ετησίως στο ΑΕΠ της Κύπρου 800 εκατομμύρια, και φιλοξενεί το 30% των τουριστικών διανυκτερεύσεων της χώρας, με περισσότερες από 30.000 τουριστικές κλίνες. Συγκεντρώνει πολλαπλάσιο ενεργό πληθυσμό κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών. Η μοναδικότητα του Δήμου Αγίας Νάπας ως τουριστικού προορισμού πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχθεί.

Θυμίζω ότι κάποιοι έφεραν τη χειρότερη πρόταση για την Αγία Νάπα για να γίνουμε γειτονιά του Παραλιμνίου. Το νομοσχέδιο ήρθε από την Κυβέρνηση γιατί κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Κάποιοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά και μας λένε «δεν γίνεται τίποτε».

Η θέση μου είναι: Διεκδικώ τη διαφοροποίηση του αρχικού σχεδίου των συνενώσεων, διεκδικώ Αυτοδύναμο Δήμο γιατί η θέση αυτή εκφράζει κάθε Αγιαναπίτη. Θα μεταφέρω τη φωνή της Αγίας Νάπας στον χώρο της Βουλής, σε συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, γιατί εκεί είναι που θα ληφθεί η τελική απόφαση. Η Κυβέρνηση προτείνει, η Βουλή αποφασίζει. Δήμοι παρέμειναν αυτόνομοι μετά από δεύτερες σκέψεις. Όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις, διεκδικούμε να γίνει το ίδιο και για την Αγία Νάπα.

Στηρίζω τις συνεργασίες με άλλους δήμους, στηρίζω τις συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών γιατί διεκδικώ την καλύτερη οργάνωση των δήμων.  Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μεταβατικό χρονικό διάστημα για να δοκιμαστούν στην πράξη.

Έχω επεξεργαστεί ένα σύνολο από προτάσεις για την καλύτερη Αγία Νάπα, τις οποίες επιγραμματικά παραθέτω: 

1. Πολιτική για τον Τουρισμό: Η πιο κατάλληλη τουριστική πολιτική για τον δήμο μας, είναι εκείνη που συνδυάζει τον τουρισμό «Με Ποιότητα και Ασφάλεια», ως συνέχεια στον ήδη επιτυχημένο άξονα «Ήλιος και Θάλασσα». Προτείνω την οργάνωση στην Αγία Νάπα ενός Διεθνούς Συνεδρίου κάθε Δεκέμβριο με τους δέκα πλέον ελκυστικούς διεθνείς τουριστικούς προορισμούς.

2. Ισορροπημένη Ανάπτυξη: Η αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης, οι αναπλάσεις δρόμων και πλατειών, ο καλύτερος φωτισμός με αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας είναι σημαντικές εκκρεμότητες προς επίλυση. Πιο ισορροπημένη ανάπτυξη, μέσα από ένα Master Plan για το παραδοσιακό κέντρο που θα το συνδέσει με το παραλιακό μέτωπο, ώστε να στηριχθούν και οι μικρομεσαίοι δημότες.

3. Συγχρηματοδοτούμενα έργα: Να εντάξουμε όλο το αναπτυξιακό σχέδιό της (αστικός πυρήνας – βόρειο τμήμα, παραλιακό μέτωπο, σχέδιο αστικής κινητικότητας κ.ο.κ.) στα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027.

4. Απ’ ευθείας χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ: Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με απ’ ευθείας χρηματοδότηση για να επιτύχουμε στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και ποιότητας ζωής.

5. Ανάπτυξη των συνεργειών του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα και τον επιχειρηματικό κόσμο με αμοιβαίο όφελος (PPP). Συνεργασία του δήμου για υλοποίηση έργων με τη μέθοδο BOT.

6. Ποιότητα ζωής: Η Αγία Νάπα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει η Πρώτη Οικολογική Πόλη στο νησί μας. Προτείνω τη συμμετοχή του δήμου και επιχειρήσεων στη «Συμμαχία για την Ανακύκλωση των Πλαστικών» που εφαρμόζει η ΕΕ με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Αν εκλεγώ δήμαρχος, θα υπογράψω τη συμμετοχή μας στη Συμμαχία και θα ζητήσω από τις επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα να πράξουν το ίδιο. 

7. Τριτοβάθμια Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης: Προτείνω την υποβολή πρότασης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ και σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Κύπρο με στόχο να ιδρύσουμε στην Αγία Νάπα Τριτοβάθμια Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης στον Τουρισμό.

8. Κοινωνική Αλληλεγγύη: Συντονισμός των προσπαθειών για την φροντίδα των παιδιών. Δημιουργία Κέντρου Αυτισμού, συνδεδεμένου με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Κέντρα.

9. Η Αγία Νάπα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού: Περαιτέρω στήριξη του Συμποσίου για τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Πιο επιθετική επικοινωνιακή προβολή, ιδιαίτερα στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, για την προσέλκυση ποδοσφαιρικών ομάδων για προετοιμασία το χειμώνα.

10. Αν οι συνδημότες μού δώσουν την εντολή, θα εργαστώ με συλλογικότητα και με σεβασμό στους κανόνες χρηστής διοίκησης και διαφάνειας. Όλοι οι δήμαρχοι που προηγήθηκαν, άφησαν έργο. Επίσης, οι επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς εργάστηκαν σκληρά για να φέρουν την Αγία Νάπα στο επίπεδο που είναι σήμερα. Αναγνωρίζω και εκτιμώ την προσφορά όλων.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα, καλώ κάθε συνδημότη μου να λάβει μέρος στις εκλογές.

Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε για το μέλλον μας.

Στις 12 Ιανουαρίου ενώνουμε τους πολίτες της Αγίας Νάπας.

*Υποψήφια Δήμαρχος Αγίας Νάπας.