Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πακιστάν συνεχίζουν να ενισχύουν τη διμερή τους συνεργασία, καθώς εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση μιας σειράς αναδυόμενων παγκόσμιων προκλήσεων, λέει η Πρέσβειρα της ΕΕ στο Πακιστάν, Ανδρούλλα Καμιναρά.
 

Σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, η κ. Καμιναρά σημειώνει ότι από το 2014, οι εξαγωγές του Πακιστάν στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 51%. Την ίδια ώρα, η Ένωση αναμένει από το Ισλαμαμπάντ την επίτευξη προόδου σε μια σειρά από τομείς, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.
 
Η πρώτη γυναίκα Πρέσβης της ΕΕ στο Πακιστάν από το 1985 και μια από τις λίγες Κύπριες που υπηρετούν σε ανώτερες θέσεις της ΕΕ στον κόσμο, σημειώνει ότι το εμπόριο αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους των σχέσεων της ΕΕ με το Πακιστάν.
 
Την ίδια ώρα «το Πακιστάν πρέπει να δείξει συγκεκριμένη πρόοδο στην εφαρμογή 27 βασικών διεθνών συμβάσεων σε σχέση με τα ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρηστή διοίκηση. Ως αποτέλεσμα, περισσότερο από 78% των εξαγωγών του Πακιστάν εισέρχονται στην ΕΕ με προνομιακούς δασμούς, με την πλειοψηφία να αφορά τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας» λέει. Από €4,6 δις το 2013 οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε €6,9 δις το 2018, καθιστώντας την ΕΕ τον μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό του Πακιστάν.
 
«Υπάρχουν εξαγωγές και στην Κύπρο που επικεντρώνονται σε κλινοσκεπάσματα και πετσέτες ενώ ήδη βρήκα κυπριακό χαλούμι στην τοπική αγορά» συμπληρώνει η κ. Καμιναρά.
 
Σύμφωνα με την Πρέσβειρα, η συνεργασία ΕΕ και Πακιστάν επικεντρώνεται βασικά στην εγχώρια και περιφερειακή σταθερότητα, την οικονομική ευημερία και την κοινωνική ανάπτυξη. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν πέρυσι το καλοκαίρι το Σχέδιο Στρατηγικής Συμφωνίας (ΣΣΣ), για να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία των δύο πλευρών σε παραδοσιακούς τομείς, όπως η ειρήνη και η ασφάλεια, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η μετανάστευση και το εμπόριο.
 
Ταυτόχρονα, με το ΣΣΣ ξεκίνησε η συνεργασία σε τομείς που καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικοί, όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η συνδεσιμότητα, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, αλλά και η επιστήμη και η τεχνολογία.
 
Ερωτηθείσα αν η κυπριακή της καταγωγή επηρεάζει τη δουλειά της, η κ. Καμιναρά υποδεικνύει μια σειρά από ομοιότητες μεταξύ της πατρίδας της και του Πακιστάν, παρά τις μεγάλες διαφορές που έχουν στο μέγεθος και τον πληθυσμό.
 
«Και οι δύο χώρες έχουν ένα πολύπλοκο παρελθόν εκτοπισμού μεγάλου μέρους του πληθυσμού τους που επηρεάζει τις τρέχουσες εξελίξεις, και οι δύο βρίσκονται σε ένα ευμετάβλητο περιφερειακό πλαίσιο, στις δύο χώρες οι οικογενειακοί δεσμοί είναι πολύ ισχυροί και υπάρχουν δεσμοί με το χωριό ή την πόλη καταγωγής, τα θρησκευτικά θέματα είναι σημαντικά, η φιλοξενία εκτιμάται πολύ, οι δύο λαοί είναι πολύ φιλικοί και λατρεύουν το φαγητό και συζητούν επί μακρόν για την καλύτερη συνταγή για διάφορα πιάτα» όπως το μπιριάνι ή η σούβλα, λέει.
 
Η Πρέσβειρα της ΕΕ αναφέρεται παράλληλα στην προηγούμενη επαγγελματική της εμπειρία και στον τρόπο που τη διαμόρφωσε. «Αρκετές φορές οι άνθρωποι αντιδρούν αρνητικά στους ‘άλλους’ λόγω φόβου για το ‘άγνωστο’ και λόγω έλλειψης επαφών με τους ‘άλλους’ ανθρώπους. Είχα αυτή την πεποίθηση σε όλη μου τη ζωή, αλλά λόγω της εμπειρίας μου στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και επειδή έχω επισκεφτεί τόσες πολλές πληγείσες περιοχές και χώρες στον κόσμο, είναι ακράδαντη πεποίθησή μου ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν στον κόσμο» λέει.
 
«Με αυτόν τον τρόπο σκέψης προσεγγίζω κάθε νέα πρόκληση στο Πακιστάν και πρέπει να πω ότι λόγω αυτού, αισθάνομαι πολύ άνετα εδώ» προσθέτει.
 
Η κ. Καμιναρά επέδωσε τα διαπιστευτήρια της στον Πρόεδρο του Πακιστάν, Αρίφ Αλβί, τον περασμένο Νοέμβριο, τη στιγμή που στις Βρυξέλλες προχωρούσαν οι ετοιμασίες για την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της ΕΕ. Το να έχεις μια γυναίκα, την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και μια ισορροπημένη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών Επιτρόπων είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, σημειώνει.
 
Μιλώντας για τις μελλοντικές προκλήσεις, παρατηρεί ότι ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκος ενώ αλλάζει με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς. «Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η ΕΕ θα επιδιώξει να ενισχύσει τον ρόλο της σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον» λέει.
 
Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο έχει αμφισβητηθεί τα τελευταία χρόνια. «Ωστόσο, αν δει κανείς την ιστορία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι προφανές ότι η ολοκλήρωση της ΕΕ έκανε άλματα προς τα εμπρός κάθε φορά που υπήρχαν γεγονότα γεμάτα προκλήσεις» λέει.
 
«Μαζί οι Ευρωπαίοι μπορούμε να αναπτύξουμε ιδέες και να ηγηθούμε στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, κατά τρόπο που θα είναι επωφελής για όλους τους Ευρωπαίους και για τους φίλους μας σε όλη την υφήλιο» συμπληρώνει.
 
Η Πρέσβειρα της ΕΕ αναφέρεται επίσης στη γενναιόδωρη, όπως λέει, φιλοξενία πέραν του 1,4 εκ. καταγεγραμμένων Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν εδώ και τέσσερεις δεκαετίες, γεγονός που το καθιστά ως μια εκ των πέντε κορυφαίων χωρών στη φιλοξενία προσφύγων. Αν αναλογιστεί κανείς και τους μη καταγεγραμμένους πρόσφυγες, ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάνει τα 3 εκ., λέει.
 
Η κ. Καμιναρά, η οποία διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στον ανθρωπιστικό τομέα της ΕΕ, λέει ότι η Ένωση συνεχίζει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Πακιστάν, καθώς εργάζεται να εξεύρει βιώσιμες λύσεις για τους Αφγανούς πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν στην περιοχή.
 
Τον Νοέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε πρόσθετη έκτακτη βοήθεια ύψους €40 εκ για όσους επλήγησαν από την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν, καθώς και για τους Αφγανούς πρόσφυγες εντός του Πακιστάν και του Ιράν. Η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για την αφγανική κρίση ανήλθε το 2019 σε €77 εκ. σημείωσε.
 
Ερωτηθείσα για το ζήτημα του Κασμίρ και τη συμβολή της ΕΕ στην εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης, η Πρέσβειρα Καμιναρά λέει ότι η περιφερειακή συνεργασία στη Νότια Ασία είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ.
 
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να ενθαρρύνει το Πακιστάν και την Ινδία να αναζητήσουν μια ειρηνική και πολιτική λύση, με σεβασμό προς τα συμφέροντα του πληθυσμού του Κασμίρ και στις δύο πλευρές της γραμμής ελέγχου», λέει. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση μιας μακράς διαμάχης, η οποία εδώ και πολύ καιρό προκαλεί αστάθεια και ανασφάλεια στην περιοχή, λέει καταληκτικά.
 
Πηγή:philenews/ ΚΥΠΕ