Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ (Μομπ) Μενέντεζ αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά τις κατηγορίες ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δωροδοκήθηκαν από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σούμερ ανέφερε ότι ο Μενέντεζ, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία, έχει δικαίωμα στην προσήκουσα διαδικασία και σε μια δίκαιη δίκη. Πρόσθεσε ότι ο Μενέντεζ θα αποχωρήσει από την προεδρία της Επιτροπής «μέχρι να επιλυθεί το θέμα».

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Συνεδρίου των Δημοκρατικών, ένα μέλος τους που βρίσκεται σε ηγετική θέση ή καταλαμβάνει θέση προέδρου σε κάποια επιτροπή πρέπει να παραιτηθεί εάν κατηγορηθεί για κακούργημα. Εφόσον κριθεί αθώος ή αν οι κατηγορίες πέσουν σε χαμηλότερη κατηγορία από το κακούργημα τότε το συγκεκριμένο πρόσωπο αποκαθίσταται στη θέση του.

Οι υποψήφιοι διάδοχοι

Τη θέση του Μενέντεζ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως αναφέρει το The Hill, αναμένεται να πάρει ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, ως πιο παλαιός των Δημοκρατικών. Ο Κάρντιν είχε ανακοινώσει τον Μάιο πως θα συνταξιοδοτηθεί στο τέλος της θητείας του το 2025.

Άλλο πρόσωπο που ίσως πάρει τη θέση του Μενέντεζ είναι η Τζιάν Σαχίν, που θεωρείται η τρίτη στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Το 2015 όταν οι εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει ξανά έρευνα για τον Μενέντεζ, ο Κάρντιν τον είχε αντικαταστήσει στην επιτροπή.

in.gr