Προσπάθειες να αποφύγει ή να καθυστερήσει τη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ κάνει η Χαμάς που απελευθέρωσε χθες δύο γυναίκες ομήρους ενώ φέρεται να ζητά κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων.

Στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση ανακοίνωσε χθες ότι συνεργάζεται με «διαμεσολαβητές» για να απελευθερωθούν οι «άμαχοι όμηροι» που απήχθησαν κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και σήμερα κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων, μητέρας και κόρης, η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση δηλώνει ότι «εργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους διαμεσολαβητές για να εφαρμόσει την απόφαση του κινήματος να κλείσει τον φάκελο των πολιτών (ομήρων), όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας.

Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε με τις δύο γυναίκες και δήλωσε «πανευτυχής» για την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων. «Οι συμπατριώτισσες μας βίωσαν μια τρομερή δοκιμασία τις τελευταίες 14 ημέρες και είμαι πανευτυχής που σύντομα θα επανενωθούν με την οικογένειά τους» ανέφερε, ευχαριστώντας το Κατάρ και το Ισραήλ για τη συνεργασία τους.

Πρόκειται για τη 18χρονη Νάταλι Ραανάν και τη μητέρα της Τζούντιθ, η οποία έχει προβλήματα υγείας. Στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνονται να περπατούν συνοδεία στρατιωτών ξανά σε ισραηλινό έδαφος, έπειτα από δύο εβδομάδες ομηρίας. Και οι δύο φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς εμφανή σημάδια ταλαιπωρίας.

Από τη Χαμάς παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό που τις μετέφερε στην Αίγυπτο και από εκεί παραλήφθησαν από τις ισραηλινές αρχές. Για την απελευθέρωση των γυναικών, η Χαμάς ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ. Τόνισε ακόμη ότι ακολουθεί τις προσπάθειες του Κατάρ «να αποδείξει στον αμερικανικό λαό και τον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του Μπάιντεν και της φασιστικής κυβέρνησής του είναι ψευδείς και αβάσιμοι».

Εν τω μεταξύ, μέσα ενημέρωσης (το τηλεοπτικό κανάλι Channel 13 News και η δημόσια τηλεόραση Kan) μεταφέρουν δηλώσεις αξιωματούχων της ισραηλινής πλευράς που τονίζουν ότι η απελευθέρωση έγινε μονομερώς από τη Χαμάς και ότι δεν ήταν μέρος συμφωνίας με το Ισραήλ. Δεν είναι σαφές ποια ήταν η πηγή των δύο μέσων.

Συγγενείς αγνοουμένων έστρωσαν τραπέζι με 203 καρέκλες στην καρδιά του Τελ Αβίβ

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή όταν οι οικογένειες των 203 αγνοούμενων της 7ης Οκτωβρίου – απήχθησαν από τη Χαμάς – συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Μουσείου του Τελ Αβίβ και έστρωσαν το τραπέζι του Σαββάτου (Sabbat table). Σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Χ το Ισραήλ αναφέρει: «Αυτή την Παρασκευή το βράδυ, πάνω από 100 ισραηλινές οικογένειες θα έχουν μια θέση άδεια στο τραπέζι του Shabbat. Τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα συμμετέχουν στο Shabbat ως όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Ένα τραπέζι για το Shabbat με τον αριθμό των αγνοουμένων ομήρων τοποθετήθηκε στο κέντρο του Τελ Αβίβ ως φόρος τιμής στους ομήρους και στις οικογένειές τους. Συνεχίστε να προσεύχεστε για τους ομήρους».

Εντωμεταξύ σύγχυση δημιουργήθηκε χθες σχετικά με τις “συμβουλές” των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν το Ισραήλ θα έπρεπε να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη εισβολή στρατευμάτων του στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ναι». “Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν άκουσε καλά την ερώτηση δημοσιογράφου, το ναι αφορούσε την απελευθέρωση των ομήρων” έσπευσε να διευκρινίσει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μιας και η απάντηση ερμηνεύτηκε ως παρότρυνση προς την ισραηλινή κυβέρνηση. «Ο πρόεδρος ήταν μακριά. Δεν άκουσε όλη την ερώτηση. Η ερώτηση ακούστηκε σαν “Θα θέλατε να δείτε περισσότερους ομήρους να απελευθερώνονται;”. Δεν σχολίασε κάτι άλλο», διευκρίνισε ο Μπεν Λαμπόλτ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο 80χρονος Μπάιντεν ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο Air Force One όταν δημοσιογράφος έκανε την ερώτηση, φωνάζοντας για να ακουστεί, λόγω του θορύβου από τους κινητήρες του προεδρικού αεροσκάφους. Ο Τζο Μπάιντεν κοντοστάθηκε και απάντησε «ναι», προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

Μπάιντεν: Η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ για να εμποδίσει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία

Η επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, με απολογισμό περίπου 1.400 νεκρούς, είχε ως απώτερο σκοπό να εμποδίσει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, οι ΗΠΑ πίεζαν τη Σαουδική Αραβία για μια ανάλογη συμφωνία με το εβραϊκό κράτος. Ωστόσο το Ριάντ επέμενε να θέτει ως προαπαιτούμενο την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Την επομένη της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν είχε δηλώσει στο CNN ότι «δεν θα προκαλούσε έκπληξη» αν ένα από τα κίνητρα της επίθεσης ήταν να εμποδιστεί η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ.

Ρωσία: Ο Λαβρόφ ελπίζει πως Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε χθες Παρασκευή την ελπίδα ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Ελπίζω να λογικευτούν όλοι και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η νέα πραγματικότητα και οι εξελίξεις από το 1967 μέχρι σήμερα. Ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης την Παρασκευή ότι η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει την απομάκρυνση ρώσων πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη. Συμπλήρωσε ότι η Μόσχα παραμένει σε επαφή με βασικούς παράγοντες στη Μέση Ανατολή για τη διασφάλιση της απομάκρυνσης αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων και για ζητήματα που αφορούν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε πως είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των ρώσων πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή των συγκρούσεων.

Ήταν σαν να εγκρίνει την καταστροφή στη Γάζα, λέει ο Φιντάν για την επίσκεψη Μπάιντεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, αυτήν την εβδομάδα, ισοδυναμούσε με έγκριση εκ μέρους των ΗΠΑ της καταστροφής της Γάζας και αυτό «σημειώθηκε από την ιστορία». Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση TRT Haber, ο Φιντάν είπε ότι το Ισραήλ «άλλαξε το αφήγημα» σχετικά με την εμπλοκή του στην έκρηξη που σημειώθηκε σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η αυριανή σύνοδος του Καΐρου να οδηγήσει σε μια συμφωνία με την οποία θα σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ. «Ασφαλώς, το ότι ο Μπάιντεν ήρθε εκεί πέρα υπό αυτές τις συνθήκες και βρέθηκε σε θέση, κατά κάποιο τρόπο, να εγκρίνει την καταστροφή στη Γάζα, σημειώθηκε από την ιστορία. Για πολλούς αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αλλά δημιουργεί μια αντίληψη που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά διαφορετικά αποτελέσματα για την Αμερική», είπε.
Ο Φιντάν είπε επίσης ότι η Τουρκία προτείνει ένα σύστημα εγγυήσεων στους ομολόγους της ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στη σύγκρουση. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει εγγυήτρια για την παλαιστινιακή πλευρά, πρόσθεσε, καλώντας και άλλες χώρες της περιοχής να συμμετάσχουν σε αυτό το σύστημα.

Ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει ότι ζήτησε την εκκένωση νοσοκομείου και σχολείων στη Γάζα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) διέψευσαν τις αναφορές από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) περί προειδοποίησης που έλαβαν από το Ισραήλ για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς και πέντε σχολείων στη Γάζα, ενόψει επικείμενης επίθεσης. Εκπρόσωπος των IDF υπογράμμισε πως δεν υπήρξε προειδοποίηση για εκκένωση νοσοκομείου ή σχολείων, επαναλαμβάνοντας ότι ο ισραηλινός στρατός έχει ζητήσει εδώ και μέρες από όλους τους αμάχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν νότια.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε χθες Παρασκευή «κατεπείγουσα έκκληση» στη διεθνή κοινότητα, αναφέροντας ότι «δέχθηκε απειλή από τις δυνάμεις κατοχής για βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Κοντς». Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονται 400 ασθενείς και φιλοξενούνται 12.000 εκτοπισμένοι άμαχοι, υποστηρίζει η παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής και περίθαλψης.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αμέσως και επειγόντως δράση για να εμποδίσει μια νέα σφαγή, σαν εκείνη που συνέβη στο Νοσοκομείο Βαπτιστών Αλ Αχλί», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

«Παλεύουμε για την ύπαρξή μας» λέει ο ισραηλινός στρατός – Με νέο βίντεο προετοιμάζει για την εισβολή στη Γάζα

«Υπερασπιζόμαστε τα σπίτια, τους ανθρώπους μας, την ίδια την ύπαρξή μας» λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού. «Αμυνόμαστε για να εμποδίσουμε, για να διασφαλίσουμε ότι οι θηριωδίες που έγιναν την 7η Οκτωβρίου, δεν θα συμβούν ποτέ ξανά. Οι στρατιώτες μας, οι έφεδροι, όλοι είναι πραγματικοί άνθρωποι. Δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, δάσκαλοι, γιοι, κόρες, πατεράδες και μητέρες» πρόσθεσε. «Πολλοί από μας έχουμε χάσει τους αγαπημένους μας. Τα έχουμε αφήσει όλα πίσω για να παλέψουμε στην πρώτη γραμμή της μάχης και για να υπερασπιστούμε τις οικογένειές μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τα να παλέψουμε για την ασφάλεια και την ύπαρξή μας. Θα νικήσουμε τη Χαμάς στη μάχη και θα βοηθήσουμε το νότιο Ισραήλ να ακμάσει ξανά» συμπλήρωσε.

Σε ένα από τα τελευταία δε μηνύματά του, ο ισραηλινός στρατός ξεκαθάρισε και πάλι ότι θα παλέψει μέχρι να ηττηθεί η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση. Νωρίτερα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, ανέφερε πως αφού πρώτα το Ισραήλ εξαλείψει τη Χαμάς, θα δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να ασκεί, πλέον, επιρροή στη ζωή των κατοίκων. Ακόμη, είπε ότι «η 7η Οκτωβρίου είναι η ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία εξάλειψης της Χαμάς».

Ο Γκαλάντ εξήγησε ότι η εισβολή χωρίζεται σε τρεις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες είναι «μια στρατιωτική εκστρατεία με πυρά και αργότερα με ελιγμούς, σκοπός της οποίας είναι να καταστρέψει τους πράκτορες της Χαμάς και να βλάψει τις υποδομές τους» προκειμένου να εξοντωθεί η οργάνωση. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μάχες θα συνεχιστούν «με χαμηλότερη ένταση». Το τελικό στάδιο της εκστρατείας θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Γκαλάντ, «τη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, την άρση της ευθύνης του Ισραήλ για τη ζωή στη Λωρίδα και τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ».

Η προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού στη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ γνωρίζει ότι η απάντησή του στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να είναι «μια τεράστια πρόκληση», ξεκαθάρισε την Παρασκευή εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. Οι IDF (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις) πρέπει «να είναι προετοιμασμένο για αυτό», είπε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ στο CNN την Παρασκευή. Σημείωσε ότι ο στρατός έχει καλέσει «περίπου 300.000 εφέδρους προκειμένου να προετοιμαστεί για ένα ενδεχόμενο να υπάρξει μια ευρύτερη σύγκρουση».

Ο Ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι ενώ οι έφεδροι θα επικεντρωθούν στη Γάζα, οι IDF έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ, το ισλαμιστικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν, συγκρούεται όλο και περισσότερο με το στρατό του Ισραήλ την τελευταία εβδομάδα. Την Παρασκευή, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι τουλάχιστον 23.000 κάτοικοι της πόλης Kiryat Shmona, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, κλήθηκαν να απομακρυνθούν, πέραν ενός προηγουμένου σχεδίου για την εκκένωση 28 κοινοτήτων που ζουν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα λιβανικά σύνορα.

Ο Λέρνερ θεωρεί την κυβέρνηση του Λιβάνου υπεύθυνη για τις ενέργειες της Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι είναι ένα κυρίαρχο κράτος με έλεγχο στα σύνορά του, και ως εκ τούτου έχει «την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι τρομοκράτες όπως η Χεζμπολάχ – ένας τρομοκρατικός στρατός – δεν θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ». Υποστήριξε επίσης ότι «η Χεζμπολάχ, υπό την καθοδήγηση και την ενθάρρυνση του Ιράν, επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή μας».

Το ναρκωτικό του τζιχαντιστή Captagon είχαν πάρει οι τρομοκράτες της Χαμάς

Υπό την επήρεια του ισχυρού διεγερτικού ναρκωτικού Captagon ήταν οι τρομοκράτες της Χαμάς που εισέβαλαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, σπέρνοντας τον θάνατο και την καταστροφή.
Στις τσέπες των τρομοκρατών που σκοτώθηκαν στις μάχες με τους Ισραηλινούς βρέθηκαν χάπια του συνθετικού ναρκωτικού, που είναι παρόμοιο με την αμφεταμίνη, αναφέρει η Jerusalem Post επικαλούμενη ρεπορτάζ του ισραηλινού Channel 12. Το ναρκωτικό παράγεται στη νότια Ευρώπη και διακινείται μέσω Τουρκίας στις αραβικές χώρες. Είναι η «κοκαΐνη των φτωχών» που κρατά τους τρομοκράτες σε διέγερση για πολύ ώρα, κόβει την όρεξη και τον ύπνο αλλά τους «επιτρέπει» να διαπράττουν τα εγκλήματά τους με απάθεια και αδιαφορία.

Αν και αρχικά το Captagon δινόταν για τις διαταραχές της προσοχής, τη ναρκοληψία και τη κατάθλιψη, γρήγορα άρχισε να κυκλοφορεί σαν ναρκωτικό γιατί είναι εθιστικό, εύκολο στην παρασκευή και φτηνό. Κοστίζει μόλις ένα με δύο δολάρια το χάπι στις φτωχές χώρες. Έγινε ευρύτερα γνωστό το 2015 όταν βρέθηκε να το χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες του ISIS για να μετριάζει τον φόβο τους πριν τις τρομοκρατικές πράξεις. Μπορεί η ISIS να έχει υποχωρήσει, αλλά το χάπι εξακολουθεί να κυκλοφορεί, κυρίως ανάμεσα στα φτωχότερα στρώματα. Η Γάζα είναι μάλιστα μια από τις μεγάλες αγορές, καθώς το Captagon είναι δημοφιλές ανάμεσα στους νέους. Κυκλοφορεί, όμως, και μεταξύ των αμάχων στις εμπόλεμες ζώνες.

protothema.gr