Μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι οι περισσότεροι Βρετανοί ψηφοφόροι θεωρούν την αποχώρηση από την ΕΕ ως τεράστια αποτυχία για τη χώρα, ιδίως όσον αφορά τις αθετημένες υποσχέσεις για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Σημαντική πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύει ότι η απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κακή για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Βρετανοί πιστεύουν επίσης ότι το Brexit οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα καταστήματα, καθώς και ότι ματαίωσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει τη μετανάστευση και έβλαψε την οικονομία.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Insight Opinium, η οποία διενεργήθηκε με αφορμή την τρίτη επέτειο από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι ρωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι το Brexit έχει ωφελήσει τους ίδιους ή τη χώρα.

Προκαλώντας έναν νέο πονοκέφαλο για την πολύπαθη κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά όσων συμφωνούν με αυτό το ερώτημα.

Μόλις ένας στους 10 ερωτηθέντες δηλώνει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ βοήθησε την προσωπική του οικονομική κατάσταση. Αντίθετα, το 35% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ ήταν κακή για τα οικονομικά τους.

Μόνο το 9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Brexit ήταν καλό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ενώ αντίθετα, το 47% απάντησε ότι είχε αρνητικό αντίκτυπο στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Ο πρωθυπουργος Σούνακ είχε ταχθεί υπέρ του Brexit και υποστήριξε ότι θα δώσει οικονομική ώθηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, μόλις το 7% των ανθρώπων πιστεύει ότι βοήθησε στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα στα καταστήματα, ενώ το 63% πιστεύει ότι αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα τόσο στη συνεχιζόμενη κρίση του κόστους ζωής όσο και στην τροφοδότηση του πληθωρισμού.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης δημοσιοποιούνται επτάμισι χρόνια μετά το διχαστικό δημοψήφισμα, το οποίο ακόμα και σήμερα παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στη χώρα.

Anti-Brexit protester Steve Bray demonstrates on the edge of Parliament Square across the street from the Houses of Parliament, in London in 2021
Anti-Brexit protester Steve Bray demonstrates on the edge of Parliament Square across the street from the Houses of Parliament, in London in 2021AP Photo/Matt Dunham

Συνολικά, μόλις το 22% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι πιστεύει ότι η αποχώρηση από το ευρωπαϊκό μπλοκ ήταν καλή για το Ηνωμένο Βασίλειο γενικά.

Υπενθυμίζεται ότι η εκστρατεία «Vote Leave» με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον υποσχόταν ότι το Brexit θα έδινε ώθηση στην οικονομία και το εμπόριο, ενώ θα “έπαιρνε πίσω τον έλεγχο” των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπλέον, υποστήριζε επίσης ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα επέστρεφε 350 εκατομμύρια λίρες (περίπου 403 εκατομμύρια ευρώ) κάθε εβδομάδα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο ουδείς έχει δει τα χρήματα αυτά.

Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν σήμερα ότι όσα διαφημίστηκαν ως οφέλη της αποχώρησης από την ΕΕ έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει και η δημόσια αντίληψη έχει μετατοπιστεί από τη θετικότητα σε μια συντριπτική έλλειψη υποστήριξης για το Brexit.

Οι πολιτικοί αναλυτές προσθέτουν ότι μένει ανυλοποίητη η υπόσχεση των Brexiteers ότι η έξοδος από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ θα ήταν η αρχή ενός νέου, κερδοφόρου παγκόσμιου εμπορικού συστήματος.

Μάλιστα, μόλις το 15 % των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση δηλώνει ότι η επιλογή της αποχώρησης από την ΕΕ ήταν καλή όσον αφορά τη δυνατότητα των βρετανικών επιχειρήσεων να εισάγουν αγαθά από χώρες εκτός της ΕΕ.

euronews.com