Nέες λεπτομέρειες για τις δραματικές ώρες που ακολούθησαν μετά την εξαφάνιση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο εκλιπών πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί αποκάλυψε ο αρχηγός του επιτελείου του, Γκολάν Χουσεΐν Ισμαϊλί.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι του, συνετρίβη την Κυριακή εν μέσω πυκνής ομίχλης, στη βορειοδυτική περιοχή του Ιράν.

Όπως αναφέρει το CNN, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου επέβαινε σ’ ένα από τα τρία ελικόπτερα που επέστρεφαν από την τελετή εγκαινίων ενός φράγματος στα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην ιρανική κρατική τηλεόραση IRINN που μεταδόθηκε από το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr News, δήλωσε ότι το ελικόπτερο που μετέφερε εννέα άτομα – ανάμεσά τους και τον πρόεδρο του Ιράν – πετούσε με κακές καιρικές συνθήκες όταν επέστρεφε στην πατρίδα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Στην πτήση της επιστροφής την Κυριακή, τρία ελικόπτερα απογειώθηκαν γύρω στη 1.00 μ.μ. τοπική ώρα «ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν κανονικές», τόνισε ο επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου.

«Οι καιρικές συνθήκες στην ορεινή περιοχή Βαρτζεγκάν – όπου συνετρίβη το ελικόπτερο – ήταν τέλειες στην αρχή της πτήσης… Ύστερα από 45 λεπτά πτήσης, ο πιλότος του ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της συνοδείας, έδωσε εντολή στα άλλα δύο ελικόπτερα να πετάξoυν ψηλότερα για να αποφύγουν ένα σύννεφο», είπε ο Ισμαϊλί.

«Ωστόσο, το ελικόπτερο του προέδρου, το οποίο πετούσε μεταξύ των δύο άλλων, εξαφανίστηκε ξαφνικά», πρόσθεσε ο αρχηγός του επιτελείου του εκλιπόντα, σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr News.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του προέδρου του Ιράν ανέφερε επίσης ότι, από τη στιγμή της ανακοίνωσης της διακοπής της ραδιοεπικοινωνίας με το προεδρικό ελικόπτερο, ξεκίνησαν οι προσπάθειες να έρθουν σε επαφή με την προσωπική φρουρά του προέδρου, τον υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, τον Ιμάμη και τον κυβερνήτη της Ταμπρίζ, ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση από αυτούς.

Ο Ισμαϊλί πρόσθεσε ακόμα ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει και με τον κυβερνήτη του προεδρικού αεροσκάφους Μουσταφάουι, μάταια όμως. Αντί γι’ αυτόν, απάντησε ο Αγιατολάχ Αλ Χασέμ, Ιμάμης της Ταμπρίζ λέγοντας: «Δεν είμαι καλά και πέσαμε στην κοιλάδα… Δεν βλέπω κανέναν και είμαι μόνος, και δεν ξέρω τι συνέβη. Δεν υπάρχει κανείς γύρω μου».

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο επικεφαλής του γραφείου του Ιρανού Προέδρου κατάλαβε ότι το ελικόπτερο είχε συντριβεί.

«Αργότερα μάθαμε ότι όλοι οι επιβαίνοντες του προεδρικού ελικοπτέρου σκοτώθηκαν γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την κατάσταση των σορών», υποστήριξε ο Ισμαϊλί.

Περίπου 30 δευτερόλεπτα μετά την πτήση πάνω από τα σύννεφα, ο ίδιος είπε ότι ο πιλότος του παρατήρησε πως το προεδρικό ελικόπτερο είχε εξαφανιστεί. Ο πιλότος του έκανε κύκλους για να ψάξει για το ελικόπτερο του προέδρου, πρόσθεσε.

Ο Ισμαϊλί τόνισε ότι έγιναν πολλές προσπάθειες προκειμένου να έρθει σε επαφή με το ελικόπτερο του προέδρου μέσω ραδιοφωνικών συσκευών προτού συνεχιστεί η πτήση του και προσγειωθεί σε ένα κοντινό ορυχείο χαλκού.

Ο πιλότος του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός του γραφείου του Ιρανού προέδρου, δεν μπορούσε να πετάξει σε χαμηλότερο ύψος λόγω του πυκνού νέφους, δήλωσε ο Ισμαϊλί.

Τέλος, ο ίδιος είπε ότι «ένας άνθρωπος παρέμεινε ζωντανός για αρκετή ώρα: ο Ιμάμης της Ταμπρίζ, ο Αγιατολάχ Μοχάμαντ Αλί Αλεχασέμ, μπόρεσε να μιλήσει τηλεφωνικά με Ιρανούς αξιωματούχους προτού αφήσει την τελευταία του πνοή λέγοντας ότι το προεδρικό ελικόπτερο συνετρίβη σε μια κοιλάδα και ότι ο ίδιος ήταν σε κρίσιμη κατάσταση».

protothema.gr