Στην αναβάθμιση των οδικών υποδομών στοχεύουν τα οδικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν πυρετωδώς για την υλοποίηση τους. Η ταλαιπωρία των οδηγών είναι καθημερινή ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, με πολλούς από τους χρήστες του οδικού δικτύου να αναφέρουν πως ευελπιστούν να αξίζει η αναμονή και η ταλαιπωρία και τα έργα να έχουν ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου και την απάμβλυνση του κυκλοφοριακού. 

Αυτή τη χρονική περίοδο από το Τμήμα Δημοσίων Έργων εκτελούνται έργα της τάξεως του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ανέφερε στο Philenews η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Ελένη Κασκίρη. «Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Περιμετρικός Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας, ο Αυτοκινητόδρομος Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς, ο Αυτοκινητόδρομος Λεμεσού Σαίττά , ο Αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη Ευρύχου και ο Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου». Σύμφωνα με την κ. Κασκίρη  εκτελούνται επίσης και αρκετά πολεοδομικά έργα. Τα έργα αυτά, όπως σημειώνει, θα βελτιώσουν σημαντικά το οδικό δίκτυο και θα μειώσουν τον χρόνο πρόσβασης των ορεινών/απομακρυσμένων κοινοτήτων προς στα αστικά κέντρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδικά έργα τη Δευτέρα σε Λευκωσία και Λεμεσό

Αναφερομένη σε ένα από τα πιο σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, στην κατασκευή του Περιμετρικού Αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας Φάση ΑΙ, η κ. Κασκίρη επεσήμανε πως το έργο, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2023. Παράλληλα δήλωσε πως το έργο αποτελεί την πρώτη φάση του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας (ΠΑΛ) και αφορά στο τμήμα από τη διασταύρωση του με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού (Α1) παρά τη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου, μέχρι τη διασταύρωση του με τη Λεωφόρο Στροβόλου προς Τσέρι, παρά τη Βιοτεχνική Ζώνη Λακατάμειας. Σύμφωνα με την ίδια, για την εξυπηρέτηση των πιο πάνω κινήσεων κατασκευάζονται δύο νέες γέφυρες, μια άνω διάβαση και μία κάτω διάβαση στον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Α1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από €26 εκατ. για οδικά έργα σε δήμους της Λευκωσίας

«Επίσης κατασκευάζεται μια κάτω διάβαση στον ημικόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Ιδαλίου για την εξυπηρέτηση της κίνησης από Βιομηχανική Περιοχή προς Τσέρι και αντίστροφα. Στη διασταύρωση με τη Λεωφόρο Μακεδονίας κατασκευάζονται δύο άνω διαβάσεις και άνω κυκλικός κόμβος για την αποκατάσταση της Λεωφόρου Μακεδονίας και της πρόσβασης προς Βιομηχανική Περιοχή Τσερίου. Στη διασταύρωση με την επέκταση της Λεωφόρου Ιωσήφ Χατζηιωσήφ κατασκευάζεται γέφυρα μήκους 133.5μ για την αποκατάσταση της επέκτασης της Λεωφόρου και τη σύνδεση της με τον Ανατολικό Παρακαμπτήριο Τσερίου..Τα οχήματα από τις πόλεις και επαρχίες Αμμοχώστου, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου με προορισμό τη δυτική Λευκωσία και αντίθετα θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο με επακόλουθο να αποφορτιστούν αρτηρίες του υφιστάμενου οδικού δικτύου όπως η Λεωφόρος Τροόδου / Σπύρου Κυπριανού», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την καθυστέρηση ενός έργου, δημιουργώντας μεγαλύτερη ταλαιπωρία στους χρήστες του οδικού δικτύου, ανέφερε πως οι παράγοντες που δημιουργούν καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων είναι οι καιρικές συνθήκες (βροχερός και θερμός καιρός), η ανεύρεση αρχαιοτήτων, ο εντοπισμό υφιστάμενων υπηρεσιών οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί να μετακινηθούν κατά το στάδιο της μελέτης, πανδημίες, έλλειψη και καθυστέρηση μεταφοράς υλικών καθώς και απρόβλεπτες γεωλογικές συνθήκες.

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, η κ. Κασκίρη επεσήμανε πως,  «σε όλα τα Οδικά έργα που εκτελούνται κατασκευάζεται ολοκληρωμένο σύστημα αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται όλα τα φαινόμενα επιφανειακών πλημυρών. Επίσης πολλά μικρά αντιπλημμυρικά έργα εκτελούνται από όλα τα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Δημοσίων Έργων».

Ερωτηθείς αν το φυσικό περιβάλλον λαμβάνεται υπόψη πριν από την έναρξη ενός έργου τόνισε πως, για όλα τα έργα του Δημοσίου εκπονείται περιβαλλοντική μελέτη η οποία πρέπει να τύχη τις έγκρισης του Τμήματος Περιβάλλοντος. Κανένα έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να υπάρξει έγκριση τις Περιβαλλοντικής μελέτης.