Αντίστροφα άρχισε να μετρά το κράτος για την εφαρμογή του Σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης, μετά την προέγκρισή του από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την έγκρισή του χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το σχέδιο θα συμβάλει στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών που δεν έχουν τη δυνατότητα βιώσιμης αναδιάρθρωσης δανείου, το οποίο εξασφαλίζεται από την κύρια κατοικία και κινδυνεύει να βγει στο σφυρί.

Χθες, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την τελική μορφή του σχεδίου, η οποία καθορίστηκε μετά από διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές Αρχές. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, είναι η επίσημη υποβολή του τελικού σχεδίου στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα δώσουν την οριστική τους έγκριση.

Το Υπουργικό Συμβουλίου αποφάσισε να προωθήσει το σχέδιο στην Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, όπως προβλέπουν οι σχετικές διαδικασίες, για λήψη της τελικής επικύρωσης από τις αρμόδιες αρχές τις ΕΕ. Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί κατά πόσο προκύπτει θέμα κρατικών ενισχύσεων, κάτι το οποίο φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, καθώς έχουν δοθεί οι διευκρινήσεις στις ευρωπαϊκές Αρχές. Όπως μας λέχθηκε, τάχιστα το κράτος θα προχωρήσει σε πρόσκληση στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για να συμμετέχουν στο σχέδιο. Στη συνέχεια, αφού καθοριστούν οι συμμετέχοντες θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων από τους δανειολήπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ήδη κάποιοι πιστωτές ήρθαν σε επαφή με δυνητικά δικαιούχους δανειολήπτες, ωστόσο κάποιοι από αυτούς δεν συνεργάζονται και αρνούνται να αποκαλύψουν τα εισοδήματα τους, με αποτέλεσμα να μην ξεκαθαρίζει ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα περάσουν από κόσκινο από τις τράπεζες και από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Οι αιτήσεις θα συνοδεύονται και από περιορισμένο αριθμό εγγράφων, όπως είναι η ταυτότητα και ο αριθμός κοινωνικών ασφαλίσεων των δανειοληπτών, ο τίτλος ιδιοκτησίας του ακινήτου, καθώς και λογαριασμοί υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα σχέδια στεγαστικής και επιδοματικής πολιτικής

Τα κριτήρια συμμετοχής

Δικαιούχοι του σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης είναι οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες του σχεδίου Εστία, οι λήπτες επιδομάτων και ΕΕΕ, μονογονιοί, χαμηλοσυνταξιούχοι και ΑμεΑ. Επίσης, το δάνειο του δανειολήπτη θα πρέπει να ήταν μη εξυπηρετούμενο την 31η Δεκεμβρίου 2021 και το ακίνητο που αποτελεί εξασφάλιση να είναι αγοραίας αξίας μέχρι €250 χιλ.

Πώς θα λειτουργεί το σχέδιο

Φορέας υλοποίησης του σχεδίου θα είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ. Αναμένεται να συσταθεί νέα θυγατρική εταιρεία στην οποία θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα των δανειοληπτών που θα συμμετέχουν στο σχέδιο και στη συνέχεια θα τα ενοικιάζει. Η ΚΕΔΙΠΕΣ θα αγοράσει από τις τράπεζες ή τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων τα ακίνητα στο 65% της αξίας τους. Το κράτος θα καταβάλλει το ενοίκιο στην ΚΕΔΙΠΕΣ, που θα αντιστοιχεί στο 65% του αγοραίου ενοικίου. Μετά από 14 χρόνια ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα μπορεί να επαναγοράζει το ακίνητο του.

Τα νομοσχέδια και τα κονδύλια στη Βουλή

Το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης δεν χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή για να εφαρμοστεί. Ωστόσο, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να συναινέσει στην αποδέσμευση των σχετικών κονδυλίων που είχαν σταυρωθεί κατά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023.

Παράλληλα, θα πρέπει να εγκρίνει τα επτά νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή και με τα οποία θα καταστεί  δυνατή η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου κατά τη μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας. Επίσης, θα απαλλάσσεται η  ΚΕΔΙΠΕΣ από την υποχρέωση καταβολής έκτακτης εισφοράς για ενοίκια τα οποία καταβάλλονται προς αυτή.

Επιπρόσθετα, θα περιληφθούν στα νομοσχέδια τα πρόσωπα προς τα οποία δεν καταβάλλεται επίδομα ενοικίου, πρόσωπα των οποίων εγκρίνεται η συμμετοχή στο σχέδιο εφόσον ολόκληρο το ενοίκιο θα καταβάλλεται εκ μέρους τους από το κράτος προς την ΚΕΔΙΠΕΣ. 

Ικανοποίηση απόΧριστοδουλικούς

Την έγκριση του σχεδίου χαιρέτισαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, τα οποία ποντάρουν πολλά στην εφαρμογή του. Όταν προχωρούσαν στο πάγωμα των εκποιήσεων επιχειρηματολογούσαν ότι ο λόγος που ανέστελλαν τον νόμο ήταν γιατί η Κυβέρνηση καθυστέρησε την εφαρμογή του σχεδίου. Το ΔΗΚΟ, με ανακοίνωση, αναφέρει πως η έγκριση του σχεδίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, καθώς θα δώσει διέξοδο στα ευάλωτα νοικοκυριά. Η ΕΔΕΚ, πέραν της ικανοποίησής της, επαναφέρει το αίτημα για τη σύσταση του ειδικού δικαστηρίου για εκποιήσεις και διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για προστασία των δανειοληπτών και των εγγυητών. Τέλος, η ΔΗΠΑ, αναφέρει πως το σχέδιο θα ανακουφίσει μια μερίδα δανειοληπτών και θα θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα.